Ana SayfaGIŞTÎULUSAL BİRLİK ÇALIŞTAYI BAŞLADI

ULUSAL BİRLİK ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Diyarbakır’da, Kürt partilerin düzenlediği “Ulusal Birlik Çalıştayı” başladı. Çalıştayda, “kalıcı bir ulusal ittifak modeli, ittifak önündeki potansiyel engellerin kaldırılması ve Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırılara karşı ortak tutum” konularının ele alınacak.

Daha önce “Kürdistani İttifak” adıyla bir araya gelen Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Platformu (PDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadi Partisi’nin öncülüğünde Diyarbakır’da “Ulusal Birlik Çalıştayı” düzenliyor.

Çok sayıda sivil toplum temsilcisinin katıldığı çalıştayın açılış konuşması Kurmanci, Zazaki ve Türkçe yapıldı.

Zazaki metni DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kurmanci metni Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkçe metni ise PDK-T yöneticisi Ozan Kardaş tarafından okundu. 

Ulusal Birlik Çalıştayı için 3 dilde hazırlanan ortak metin şöyle:

 “Değerli katılımcılar; Libya ve İran ile ABD arasında yaşanan son gelişmeler bir kez daha gösterdi ki, bölgede savaşın yakında biteceğinin işaretleri maalesef ufukta gözükmüyor. 30 yıldır süren savaşın merkezinde ise Kürdistan coğrafyası yer alıyor. Bu uzun yıllarda yaşanan olaylar ve süreçlerin süzgecinden baktığımızda; her gelişmenin lehte veya aleyhte Kürt halkını, kazanımlarını ve siyasetini doğrudan etkiliyor. Küresel ve bölgesel aktörlerin bölge üzerindeki büyük hesaplaşmasında; halkımız ve siyaseti arada kalıp ezilebilir de aradan sıyrılıp kazanımlarını büyütebilir de.

Yani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi başta olmak üzere; ülkemizin, halkımızın ulusal özgürlük mücadelesindeki kazanımlarını korumak, büyütmek ve kalıcı hale getirmek ancak ulusal ittifakla mümkündür. Ulusal İttifak; Rojava ve Güney Kürdistan parçalarının kazanımlarını, hedefleri doğrultusunda, koruyup geliştirebilmelerinde hem tarihsel hem de güncel süreçlerin gereğidir. Ulusal İttifak; devletin Kuzey Kürdistan’da sivil demokratik meşru siyasete nefes aldırmayan aralıksız haksız ve hukuksuz saldırılarına, halkın iradesiyle seçilmiş belediyelere kayyım atanmasına karşı ‘dur’ diyebilmek için yaşamın basıncıdır.

Ulusal İttifak; ağır bedellerle yüklü mücadeleyle dünya kamuoyunun sevgi ve sempatisinin odağı haline gelen halkımızın daha fazla uluslararası destek alabilmesinin anahtarıdır. Ulusal İttifak; halkımızın, seydalarımızın, aydınlarımızın, kadınlarımızın ‘yeter artık gün ulusal birlik günü’ çağrılarına en anlamlı yanıttır. Bu olgu, süreç ve çağrılar atmosferinde; gün, Ulusal İttifak hedefiyle ayrılıklarımızı adım adım küçültme ve ortak paydalarımızı büyütme günü. Gün; önce Kürdistan’ın Kuzeyin de kalıcı Ulusal İttifakı kurma, sonra bunu Ulusal Kongreye doğru büyütme günü. Gün, aramızdaki buzulları kırma, soğuk savaş duvarlarını yıkma günü. Gün, geçmişe değil geleceğe odaklanma günü. Gün, tüm ulusal demokratik güçlerimizin önce pratik politik mücadelede birlikte yürüme sonra yürüdükleri yolu eleştiri odağına alma günüdür.

Haydi diyoruz. Ya Ulusal İttifakı başaracağız ya başaracağız. Başka bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle acele etmeyeceğiz. Önce hep birlikte iyi planlayalım, sonra yine hep birlikte ve önemlisi halklarımızla birlikte iyi iş yapalım. Haydi diyoruz. Önce Kürdistan’da en geniş kalıcı ulusal demokratik ittifakı kuralım, sonra Türkiye’de demokrasi güçleriyle en geniş demokratik güç birliğini hedefleyelim. Ulusal ittifakla başaracağız. Gelecek halkımızındır, bizimdir.”

Üç ana gündem ve yol haritası

Açıklamanın ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti. “Kalıcı İttifak Kalıcı Özgürlük” şiarıyla 18-19 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan çalıştayda üç ana gündem ele alınacak.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, çalıştayın gündemini şu şekilde sıralamıştı:

“Birinci gündem kalıcı ulusal ittifak modeli, ismi, programı ve işleyişi üzerine olacak. İkinci gündem ise ise kalıcı ulusal ittifak önündeki potansiyel engellerin kaldırılması ve ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması tartışılacak. Üçüncü gündeminde de Kürtlerin kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı ortak tutum konusu ele alınacak.”

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights