Ana SayfaNIVÎSKARÊN"Bir kulüpten daha fazlası"

“Bir kulüpten daha fazlası”

Eyüp Yalur / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız

Futbol sadece futbol değildir.

Simon Kuper 

Bu başlık İspanya’nın Katalonya özerk bölgesindeki Barselona kentinin temsilcisi Barselona Futbol Kulübünün “Mes que un club” (Bir kulüpten daha fazlası) sloganıdır.

Barselona Futbol Kulübü 1889 tarihinde bir gazetede yayınlanan ilan sonucu, 11 oyuncunun bu gazete ilanında ki teklife olumlu cevap vermeleri ile kulüp kurulmaya başlamıştır.

Katalanların temsilcisi Barselona ile Kastilyalıların temsilcisi Reel Madrid futbol kulüpleri arasındaki ezeli rekabet kültürel ve siyasi gerilimlere de sebep olmuştur.

1968’de kurulan Diyarbakır Spor futbol liglerinde 40 yıl çok zor şartlarda mücadele verdi. Yöneticiler, futbolcular, taraftarlar tehdit edildiler, dövüldüler, yuhalandılar, dışlandılar, ötekileştirildiler, siyasal gerilimler yaşadılar.

Federasyonun, ırkçı futbol kulüplerinin ve hakemlerin olumsuz tutumlarından dolayı, bu takım 2013 Ekim ayında varlığına son vermek zorunda kaldı.

Bu takımın mücadelesini bıraktığı yerden Amed Spor devam ettirecekti.

18 Ağustos 1976’da kurulan Melikahmet Spor 1990’da Diyarbakır Belediye Spor, 1996’da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Diski Spor ismini aldı.

28 Ekim 2014’te yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da kulübün adı, Diyarbakır’ın Kürtçe “Amed” olan adı kabul edilerek “Amed Sportif Faaliyetler” olarak oy birliği ile kabul edildi.

Türkiye Futbol Federasyonu 2015 yılında, kuruluşundan bir yıl sonra “Amed Spor” adına onay verdi. O gün başarılı tarihi yolculuğuna çıkarak 1. Lige yükselme başarısını elde etti.

Barselona Futbol Kulübü ile Diyarbakır temsilcisi Amed Futbol Kulübü arasında o kadar çok benzerlikler var ki.

* Biri Katalan halkının diğeri Kürt halkının temsilcisi olmuştur.

* İkisi de bölgesel takımlardır.

* Zor şartlarda kurulmuşlardır.

* Sporda ezilenlerin sesi olmuşlardır.

* Rakip sahalarda her türlü olumsuzluklar yaşamışlardır.

* İkisi de baskıcı yönetimlere karşı muhalefeti ile tanınmışlardır.

* Ayrımcılığa maruz kalarak bölücülükle suçlanmışlardır.

* Tarihi kentlerin temsilcileridirler.

Amed Spor Kulübü toplumsal sorunlara karşı duyarlı ve sorumlu davranan bir spor kulübüdür. Onun içindir ki çocuk ölümlerini gündemde tutmak için çıktıkları spor müsabakalarında “Çocuklar ölmesin maça gelsinler” pankartları ile çıkıyorlardı.

Amed Spor’a duyulan bu ırkçı tepkinin birçok sebebi vardır.

* Kürtçeye duyulan tepkiden dolayı. Amed ismi Diyarbakır’ın Kürtçe ismidir. Başta ırkçı siyasiler olmak üzere bu ülkede ırkçı, kafatasçı kesim bu ismi içine sindiremedi.

* Kürt halkının Amed Spor’u milli takımı gibi sahiplenmesi.

* Kürt halkının demokratik mücadelesinden duyulan rahatsızlık gibi sorunlar başta Amed Spor olmak üzere Kürt illerinde ki spor kulüplerine de ırkçı tepkiler gösteriliyor.

Bu ırkçılığın, şovenizmin, düşmanlığın, tehditlerin, kaba kuvvetin vs önüne geçmesi gereken siyasi aktörler Kürtleri ve Kürt kurumlarını yok sayıyorlar, inkar ediyorlar, yasaklıyorlar, cezalandırıyorlar, ötekileştiriyorlar, kirliliklerini, ırkçılıklarını ortaya koyuyorlar.

Amed Spor birçok deplasman maçına seyircisinin desteğinden mahrum çıktı, seyircisi sahaya alınmadı.

Yine deplasmandaki maçlarda Amed Spor yönetici, oyuncu ve taraftarlarına savaş, operasyon videoları izletilip, Beyaz Toros araç resimleri gösteriliyordu. Kürtler Beyaz Torosların kendileri için ne anlama geldiğini iyi biliyorlar. Onlarda bu mesajı vermek istiyorlardı.

Kürt kurumları siyasetten sanata, kültür kurumlarından spora kısacası her alanda sistematik haksızlıklara, hukuksuzluğa maruz bırakılıyorlar.

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights