Ana SayfaGIŞTÎTOPLUMUN KANAYAN YARASI: KADINA ŞİDDET!

TOPLUMUN KANAYAN YARASI: KADINA ŞİDDET!

Ülkemizde kadına yönelik aile içi şiddet ciddi bir toplumsal sorundur. Bu sorun ülkemizle, bölgemizle (Ortadoğu) sınırlı da değildir. Kadına yönelik şiddet dünyanın dört bir tarafını adeta kasıp kavurmaktadır. Yeryüzündeki savaşların da yine en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklardır. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Kadının sosyal, siyasal, fiziksel, ekonomik statüsünün gelişmesini de engellemektedir. 

Eyüp Yalur  / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız

18 yıllık AKP iktidarı döneminde her geçen gün artış gösteren kadına şiddet olaylarının önüne ya geçilemiyor ya da geçilmiyor. Hükümet bu tür olayların önüne geçmek için projeler üretip bir şeyler yapacağına kadına şiddet olaylarını istatistik bir veri olarak kamuoyuna sunmaktadır. 

Kadına uygulanan şiddetin en önemli sebebi iktidarın uygulamış olduğu yanlış ekonomik, sosyal, siyasal ve aile politikalarıdır. Enflasyonun, işsizliğin ve baskıcı siyasal rejimin altında halk kendisini mutsuz ve çaresiz hissetmektedir. Bu olumsuzluklar aile içi şiddeti tetiklemektedir. Bütün bu olumsuzlukların sonucu olarak psikolojileri bozulan bireyler sokakta, aile içerisinde adeta terör estirmekteler ve sokaklar şiddet sarmalına dönüşüyor. 

Ayrıca şiddetin adresi yalnızca aile de değildir. Kadın çalıştığı iş yerinde, okulda, fabrikada, sokakta vb. yerlerde de şiddete maruz kalmaktadır. Şiddete maruz kalan yalnızca ev kadını değil çalışan kadın ve yüksek eğitimli kadında  (her yüksek eğitimli 5 kadından biri) şiddete maruz kalmaktadır. 

Erkek egemen toplumda kadına biçilen rol iyi anne, iyi eş, iyi sevgili olma rolüdür. Bu toplumda eşler arasında anlaşamamazlık olduğunda erkeklerin yüzde 3.6’sı eşine şiddet uyguluyor. Kadınların sorgulama, karşı çıkma, kendini anlatma, ifade etme vb. bir hakkı olamaz. Koşulsuz biat etmesi gerekir. 

KAMER’in örgütlü olduğu 23 ilde yaptığı araştırmada kadınların % 61.4’ü şiddetten kurtulmak için çaba harcamadığı ortaya çıkmıştır. Bu da gösteriyor ki kadına devlet ve ailesi ya sahip çıkmıyor ya da koruyamıyor. Şiddeti maruz görüyor, meşrulaştırıyor, hoş görüyor ya da kadın çocuklarını ve yuvasının yıkılmamasını  düşündüğü için bu insan hakkı ihlaline boyun eğmektedir.

Bunca olumsuzluğun bir sebebi de aile ve okulda alınan eğitimdir. Bu konuda eğitim sistemi de sorgulanmalıdır. Cinsiyet eşitliğini savunan kadını meta / mal olarak görmeyen bir eğitim sistemi, kadına, çocuğa, çevreye, hayvana saygı duyan bireyler yetiştirir. 

Dogmatik dinler de kadın özgürlüğünü mahremiyet adı altında engeller, sosyal hayatını  bitirir. İş hayatına katılmasına engel olur. Bu düşünce bugünkü işsizliğin ana nedeni olarak çalışan kadını görür. 

Kolluk kuvvetleri ve yargı önleyici tedbirler almıyor. Yargı işlenen kadın cinayetlerini adli vaka olarak görüyor. Yani görünen o ki sistem bu konuda acz içerisindedir.

Kadına yönelik şiddette yazılı ve görsel medyanın tavrı da sorgulanmalıdır. Yandaş medya kadına yönelik şiddeti haberleştirirken erkek egemen bir dil kullanarak kadına şiddeti teşvik ediyor. Özellikle de haber programlarında, magazin programlarında kullandıkları dil nedeniyle kadın kimliğine zarar vermekteler. Kadın medyada kullanılıyor, reklamlarda metalaştırılıyor, dizilerde şiddet görüyor… Televizyonlarda yapılan bazı yemek, moda, temizlik gibi programlarla kadınlar karşı karşıya getirilerek reyting uğruna kadın onurunu zedelemekteler. 

Kadına şiddet her geçen gün katmerleşerek büyümekte ve sosyal bir yara olmaktadır. Bu sorunun önüne ancak, siyasi iktidarların ve kadın derneklerinin beraber çalışarak projeler üreterek toplumun sosyo-kültürel düzeyinin arttırılmasıyla, eğitim sisteminin demokratikleştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve hukuksal yaptırımların arttırılmasıyla önüne geçilebilinir.

Sosyalist Mezopotamya / Şubat 2020 / Sayı: 7

Tüm sayıların PDF formatları aşağıda

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 1 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 2 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 3 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 4 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 5 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 6 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 7 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights