Ana SayfaKURDISTANKOBANÊLİ ÇOCUKLAR İÇİN YETİMHANE

KOBANÊLİ ÇOCUKLAR İÇİN YETİMHANE

Rojava Özgür Kadın Vakfı (WAJR) DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları sırasında yetim kalan 889 çocuk için yetimhane ve akademi açıyor. Akademide çocuklara hem eğitim verilecek hem de psikolojik destek sunulacak.

Rojava Özgür Kadın Vakfı (WAJR) yöneticilerinden Axin Amed, Kobanê’ye yönelik DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında 889 çocuğun yetim kaldığını belirterek, yetim çocuklara yönelik projeler geliştirdiklerini kaydetti. “Keskesor a Alan” adıyla bir projeyi oluşturduklarını ifade eden Amed, proje kapsamında 150 kişilik bir yetimhanenin yanı sıra çocukların eğitimi için bir de akademi kurulacağını belirterek, Avrupa’da da Kobanê’nin yetim çocukları için kampanya başlatacaklarını söyledi.

4-5 ay içinde tamamlanacak

Amed, “Keskesor a Alan” projesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Akademi de çocuklara sanatsal, kültürel ve teknik eğitim verirken, psikolojik destek sunmak da istiyoruz. Fakat bunu yaparken çocukları toplumdan koparmak istemiyoruz. Akademi de DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında ailelerini yitiren çocuklarda oluşabilecek psikolojik travma üzerine çalışmalar yürütülecek. Bu konuda bizlere destek sunacak doktor ve eğitmenlere de ihtiyaç duyuyoruz.” Akademide çocuklara kültürel, sanatsal ve teknik eğitimin yanı sıra psikolojik destek verebilecek eğitmenlerle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Amed, “Keskesor a Alan” projesini 4-5 ay için tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Herkesi  dayanışmaya çağırıyoruz

Yetim çocukların bir kısmı kampta, bir kısmı akrabaların yanında bir kısmı ise yurtseverlerin evlerinde kaldıklarını belirten Axin Amed, projeyi tamamladıktan sonra bu çocukları bir çatı altında buluşturacaklarını kaydetti. “Keskesor a Alan” projesi için bir kampanya başlattıklarını da duyuran Amed, kampanyaya destek verenler arasında Alman Yardım Kurumu Welle, Frankfurt-Kobanê, Kardeş Aile İnisiyatifi gibi birçok kişi ve kurumun destek sunduğunu açıkladı. Avrupa’daki kampanyaya Avrupa Kadın Vakfı’nın da dayanışma amacıyla çalışmalar yürüttüğünü de kaydeden Axin Amed, WAJR bünyesinde oluşturulan bir komisyonun da Avrupa’da çalışmalar yürüttüğünü belirterek şöyle dedi: ”Komisyonumuz WAJR adına belirlenmiş kurumlarla birlikte ‘Keskesor a Alan’ projesi için çalışmalar yürütüyor. Ancak, duyarlı tüm kurum ve kişilerin bu konuda kendilerini sorumlu hissetmesini ve bizlerle dayanışma içinde olmasını istiyoruz.”

Kobanê’nin yetim çocukları

Kobanê’de evleri DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucu yıkılmış, savaş sırasında yakınlarını kaybetmiş aileler ve çocukların kaldıkları kamplardan biri olan Şîlan Şehit Aile Kampı’nı ziyaret ettik. Ailelerin ve çocukların yaşamlarına tanıklık ettik, sorunlarını dinledik. Aileler kaldıkları kampın kış koşullarına göre düzenlenmediğini belirterek, yaklaşan kış şartlarında sorunlarının daha da ağırlaşacağını belirtiyor.

Kampta 16 aile 45 şehit çocuğu yaşam mücadelesi veriyor. Kampta kalan çocukların hepsinin ortak hayali ise yeniden bir evlerin olması ve arkadaşlarıyla birlikte okula gitmek. Şehit çocuklarının gözlerindeki acı ise bir gün bir evlerinin olacağı umudu karşısında buruk bir sevince dönüşüyor.

Babamın adı Kahraman

Kampta kalan çocuklardan biri olan 6 yaşındaki Leyla Mihemedcimo ilkokul birinci sınıfa gittiğini belirtiyor. Kampta annesi Edla ve üçü kız 6 kardeşiyle ile birlikte kalan Leyla’nın babası Kahraman ise DAİŞ çetelerine karşı topraklarını savunurken şehit düşmüş. “Babam Kahraman çimento fabrikasında DAİŞ saldırılarında şehit düştü. Babamın adı Kahraman” diyen Leyla hayali ise büyüyünce öğretmen olmak. Leyla, “Kobanê’nin güzel ve iyi olmasını istiyorum… Oynamayı, resim yapmayı ve futbol oynamayı çok seviyorum. Resimlerimde gül, ağaç, güneş ve meyve çiziyorum. Daha iyi Kürtçe öğrenmek istiyorum” diyor.

Kürtçe öğretmeni olmak istiyor

Kampta kalan çocuklardan Ömer Elî Sedo ise 8 yaşında. Sedo’nun babası da DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’nin özgürleştirilmesi direnişi sırasında Sirîn’de şehit düşmüş. “Okula gitmek ve öğretmen olmak istiyorum” diyen Sedo, özellikle Kürtçe öğretmeni olmak istediğini ve çocuklara Kürtçe öğretmek istediğini belirtiyor. Kamptaki çocuklardan Sidra ise şu an inşa halinde olan evlerin bir an önce bitirilmesini ve kendi evlerine gitmek istediğini söylüyor. Sidra, “Bize yapılan evler erken bitsin istiyorum. Kobanê temizlensin, ferah ve güzel olsun” diyor. Nazdar’ın isteği de bütün çocuklarınkiyle aynı: “Evim olsun istiyorum.”

Welle’den Kobanê’ye destek

Kobanê’nin yeniden inşa çalışmalarına birçok kişi ve kurum destek veriyor. Bu kurumlardan biri de Alman Aile ve Gençlik Yardım Kurumu Welle. Welle’nin uzman ekipleri Rojava Özgür Kadın Vakfı (WJAR) tarafından inşa edilen Sağlık ve Eğitim Merkezi çalışanlarına psikolojik travma eğitimi veriyor.

Welle’nin Travma Eğitim Bölümü’nde çalışan Thomas Lutz, yaklaşık 20 yıldır Hanau kentindeki kurumunda şiddet gören çocuk ve gençlerle ilgili çalışmalara yürütüyor. Lutz, Güney Kürdistan’ın Rojava’ya açılan sınırı kapatıldığından dolayı gidemediklerini, fakat gelecek yılın Nisan ayına kadar güvenlik sorunu çözülüp, gerekli malzeme ve donanımları da yanlarına alarak Kobanê’ye gitmeyi planladıklarını söyledi. Thomas Lutz, WJAR’ın geçen yıl Kobanê’nin yeniden inşaa süreci çerçevesinde savaş mağduru çocuk ve gençlerle çalışacak eğitmenlere travma eğitimi vermesi için Welle’den destek talep ettiğini belirterek, bu talep üzerine çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Semalka kapısından geçemediler

2015 yılın Eylül ayında Rojava’dan gelen WJAR delegasyonuyla bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Lutz, bu görüşmeler sonucu Kobanê’deki eğitim çalışmalarının sağlıklı ve verimli yürüyebilmesi için bir proje hazırladıklarını ifade etti. Lutz, hazırlıklarını tamamlayıp Kobanê’ye gitmek için yola çıktıklarını ancak Güney Kürdistan’ın Rojava’ya açılan sınır kapısı olan Semalka’nın KDP tarafından kapatıldığı için gidemediklerini ifade etti. Koşulların uygun hale gelmesinin ardından ilk fırsatta Kobanê’ye gideceklerini söyleyen Thomas Lutz, travmalı çocuk ve gençlerle çalışan meslektaşlarının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, Rojava sınır kapısının açılması için bir kampanya başlattıklarını kaydetti. Lutz, “Kampanyamız hala devam ediyor. İlerici güçlerin, kurum ve kuruluşların ve bireylerin desteklemesini istiyoruz” dedi.

Travma Merkezi

Lutz, Kobanê’de üç katlı olarak planlanan travma merkezinin şu an sadece bir katının bitirilebildiğini, merkez tamamlandığını burada 100 yatılı öğrenci ile birlikte 600’e yakın öğrencinin eğitim göreceğini ifade etti. Merkezin ikinci katının inşası için 30 bin euro yardım toplandığı bilgisini de paylaşan Lutz, Kobanê’de kurulması hedeflenen travma merkezin Ortadoğu’da istikrar ve barışın sağlanması için bir imkan olduğunun görüşünde. Lutz, şunları söyledi: “Kurulacak bu merkez Kobanê’deki ruhsal yaraların sarılmasında, çocuk ve gençlere yardımcı olabilmek çok önemli. Sağlık hakkı, eğitim hakkı, gelişim hakkı gibi alanlarda onlarla dayanışmada bulunmak, özellikle mülteci kamplarında çalışan eğitmenlerle tanışmak ve onları uzman pedagoglarla desteklemek bizim hedefimiz.”

Rojava Devrimi dünya modelidir

Rojava’da dünyaya model olabilecek bir devrimin gerçekleştiğini dile getiren Lutz, “Dünyanın kapitalist ülkeleri bu devrimden korkuyorlar ve bu yüzden çok fazla yazılıp çizilmiyor” dedi. Suriye’de ve Rojava’da olanlara sessiz kalındığına dikkat çeken Lutz, hedeflerinin bu devrime bir katkı sunmak olduğunu belirtti ve ekledi: “Sadece maddi olarak değil, bu sistemi güçlendirmek ve yeniden yaratmak gibi bir umudumuz var.” Lutz, Rojava’da kalıcı ve sürekliliği olan seminerler vermek istediğini ve 2017 yılın Nisan ayına kadar güvenlik sorunu çözülüp, gerekli malzeme ve donanımlarla Kobanê’ye gitmek istediklerini ifade etti.

Almanya yokmuş gibi davranıyor

Almanya’nın Rojava karşısındaki tutumu ile ilgili olarak da Lutz, şunları söyledi: “Aslında Almanya’nın ve Avrupa’nın içinde olduğu durum tamamen Kürtlere karşı bir ambargo durumudur. Almanya sanki Rojava yokmuş gibi davranıyor. Özellikle ABD ve Arap ülkeleri orada yaşayan Kürtleri ve diğer halkları düşünmüyor. Suriye’de bir barışı da istemiyorlar. Bu ülkeler Ortadoğu’yu hep bir savaş ortamında tutmak istiyorlar. Böylece kendi güçlerini artırıp istedikleri gibi hareket ediyorlar.”

Kobanê-Frankfurt kardeş şehir

Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı verilen özgürlük mücadelesi  sırasında ailelerini yitiren çocuklar için inşa edilecek yetimhane ve akademi projesine Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan farklı inisiyatifler de destek veriyor. Kobanê-Frankfurt Kardeş Şehir İnisiyatifi söz konusu proje için yaklaşık 31 bin euro üzerinde para biriktirdiğini açıkladı. Welle’nin yanı sıra projeye Dritte-Welt-Haus, die Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten (VVN-BdA), Städtefreundschaftsverein Frankfurt-Granada (Nicaragua), Tatort Kurdistan ve NAVDEM ile birlikte AMARA kadın meclisi ve YXK de projeye destek veriyor.

Almanya’da dayanışma gecesi

Kobanê-Frankfurt Kardeş Şehir İnisiyatifi ile birlikte birçok kurum ve kuruluşun ortak çalışması ile organize edilen travma merkezin inşasına yönelik bilgilendirme ve dayanışma gecesi, 3 Kasım’da Frankfurt’ta yapılacak. Geceye Kobanê Kantonu sorumluları da katılacak. Frankfurt’ta Saalbau Bockenheim, Schwälmerstraße 28 adresinde saat 18.00’de yapılacak. 11 Kasım’da ise Hanau’daki Autonomen Kulturzentrum’da fayanışma gecesi düzenlenecek. Welle çalışanı Thomas Lutz, “Burada elde edilecek tüm gelir projeye aktarılacak” dedi. Gecede “Company of Blues” ve “Welle Band” grupları sahne alacak ve Rojava Özgür Kadın Vakfı’na ait fotoğraf sergisi açılacak. Etkinlik saat 21’de başlayacak.

Sizler de destek olabilirsiniz

Kampanyaya destek için açılan banka hesap numarası:

Stiftung LAGG, ein anderes Frankfurt, 

Volksbank Griesheim e. G.,

IBAN: DE17 5019 0400 0012 2256 01, 

BIC: GENODE51FGH

Verwendungszweck: Spende Kobane

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

GULAN BOTAN  / DİLAN KARACADAĞ /  FİLİZ ARGAL

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights