1 Mayıs’ın işçilerin, emekçilerin ve ezilen halkların tarihinde çok önemli bir yeri var. Kolay gelinmedi bugüne, burjuvazi ile dişe diş mücadele edilerek kazanıldı bu hak; dünyada da bu böyleydi, Türkiye ve Kürdistan’da da. Yoldaşlarımız çok ağır bedeller ödediler, ödüyorlar. Bunların içinde, Ruhi Su’nun da türküleştirdiği;
Hüsnü Gürbey / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız
“Şişli Meydanı’nda üç kız
Biri Çiğdem, biri Nergis,
Vuruldular güpegündüz
Sorarlar bir gün, sorarlar”
Sözleri ile dile getirdiği “1977 Kanlı 1 Mayıs’ı, emekçi tarihimizde ayrı bir yeri var. Burjuvazinin, 1 Mayıs’ın içini boşaltmak için denemediği yol kalmadı. Bilirsiniz, önceleri adını “Bahar Bayramı” koydular, ardından, çeşitli mücadelelerden sonra, “nasıl olsa işçi sınıfının eski gücü kalmadı” kutlamalarına izin verelim mantığıyla hareket ederek resmen kutlamasına “izin” verdiler. Bizler, bu mantığa izin vermeyeceğiz; ne içinin boşatılmasına ne de sıradan bir bayram kutlamasına…
1 Mayıs’ı “Dünya İşçi ve Emekçilerinin Birlik ve Dayanışma Günü” olarak bayram tadında, her yerde ve her koşulda kutlamaya devam edeceğiz.
Uzun yıllardır, emekçileri meydanlardan uzak tutmak için çok çaba harcayan burjuvaziye destek, bu yıl Covid-19 adı verilen virüsten geldi ve bizleri evlerimize kapattı. Buna rağmen bizler, bayramımızı, meydanlardaymışız gibi, evlerimizde gönlümüzce, coşkuyla kutlayacağız ve hep bir ağızdan Enternasyonali söyleyeceğiz…
1990’ların başında, reel sosyalizmin çökmesiyle, burjuva aydınları, emek-sermaye çelişkisinin sona erdiğini, kapitalizmin dünya çapında haklılığını ve egemenliğini ilan ettiğini, dolayısıyla sınıf mücadelesinin sona erdiğini ve tarihin sonuna gelindiğini ilan ettiler. Mücadeleye devam eden bizleri ise bir avuç maceracı olarak ilan ettiler. Gelinen aşamada emekçiler değil, ama burjuvazinin tükendiğini gözlemlemekteyiz. Kıtalararası, nokta hedefini hiç şaşmadan vurabilecek akılı silahlar yapabilen emperyalizm, Covid-19 virüsü karşısında düştüğü aciz durumu bıyık altından gülerek izlemekteyiz. Sahip olduğu sermaye gücüyle, dünyaya yön verebilen emperyalizmin, kendi ülkesinde dahi insana hiç yatırım yapmadığını, sosyal yardımlardan ve kamusal yatırımlardan ne kadar bihaber olduğunu gördük. Bize; “Sosyalizm bitti, tarihin sonu geldi” diyenlere, şimdi biz emekçiler olarak, “ne sosyalizm bitti ne de tarihin sonu geldi”, ama kapitalizmin sonu geldi ve tarihte yeniden yazılmaya başlandı diyeceğiz…
Şu artık net olarak anlaşılmıştır ki salgın bittikten sonra, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Şayet sesiz kalırsak çok emekçi yoldaşımız, işini ve aşını kaybedecektir. Yoksulluk, bugünkünden kat be kat fazla olacak, soframızdaki ekmek biraz daha küçülecektir. Buna izin vermeyeceğiz. Bir bedel ödenecekse, önce burjuvazi bu bedeli üstlenmelidir. Bunu en kararlı şekilde burjuvaziye dayatmalıyız…
Önümüzdeki dönemde, bugünkünden daha kötü şartlarda yaşamak istemiyorsak, yarından tezi yok bugünden başlayarak yeniden örgütlenmeliyiz. Örgütlenmeyle beraber kendimizi sınıf bilinci ile de donatmalıyız. Kendiliğinden sınıftan, işçi sınıfına ancak böyle geçebiliriz.
Bilinenin aksine burjuvazi çok akıllıdır, en akıllı bilim insanlarını kullanarak onlardan bilgi alır ve kendini ona göre donatır. Şimdiden, donanımlı binlerce silahlı gücü, bizleri ezmek için tetikte emir bekliyor. Biz emekçilerin silahlı gücü yok, ama ondan daha etkili bir gücümüz var. O da üretimden gelen gücümüzdür. Biz istesek, o her türlü silahla donatılmış ordulara bir adım dahi attırmayız. Hayatı durdurur, şehirleri onların hapishanelerine çevirebiliriz. Bunun için gerekli koşul, bizim sınıf bilincine ermiş olmamız ve örgütlü olmamızdır. Bunu başardığımız an, yurdumuzda ve dünyada çok şey değişecektir. Unutmayalım, değişim bizim kendi ellerimizdedir.
Dün olduğu gibi bugünde ve yarında 1 Mayıslar, burjuvazinin uykularını kaçırmaya devam edecektir. Burjuvazi şunu unutmasın ki daha son sözümüz söylenmedi.
Son söz İşçilerin, Emekçilerin ve Ezilen Halkların olacaktır.
Yaşasın Bir Mayıs,/BijîYêkGulan
Yaşasın, İşçi, Emekçi ve Ezilen Halkların Emek ve Dayanışma Günü…
Yurtsever Sosyalist İşçi – Sayı:4