Eyüp Yalur / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Yenişehir İlçesine Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Belgin Diken içişleri bakanlığının kararı ile görevden uzaklaştırılmış, yerine Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi kayyum olarak atanmıştı. Halkın uğraşıp didinerek, emek vererek kazandıkları belediyelere ansızın bir gecede kayyum atanmıştı.
Yenişehir İlçesine bağlı Fabrika Mahallesi’nde yaklaşık 380 ev, işyeri ve bir caminin de bulunduğu bölge kayyum yönetimindeki Yenişehir Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı. 20 Eylülde sözde ihalesi yapılacak olan mahallede yüzlerce ailenin mağduriyetiyle Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi ve Diyarbakır Valiliği zerre kadar ilgilenmiyor.
Fabrika Mahallesi sakinleri 50 yıl önce kıt kanat imkanlarıyla dişinden tırnağından artırarak aldıkları arsalarının üzerine sığınacak evleri yaptılar. Yıllar önce yetkililerin kendilerinden istedikleri 2000 TL’yi ödediklerini, elektrik ve su aboneliklerinin olduğunu, bugüne kadar belediyeye vergilerini ödediklerini ama bu süre zarfında defalarca yetkili kurumlara müracaat etmelerine rağmen tapularını bir türlü alamadıklarını dile getiriyorlar. 50 yıl sonra iradelerine ipotek koyan kayyum rejimi mahalleyi satarak yüzlerce aileyi bu zor süreçte işsizliğin, enflasyonun zirvede olduğu bir dönemde köklerinden kopararak metropol varoşlarına süreceklerdir.
Fabrika Mahallesi sakinleri taleplerini yetkililere iletmek için muhtarlarının da içinde olduğu bir komisyon kurmuşlar dönemin kaymakamı ile görüşmüşler. Kaymakamdan mağdur edilmeyeceklerinin sözünü almışlardır. Oysa bugün işin rengi mahalle sakinleri aleyhine değişiyor. Çünkü belediye tarafından 20 Eylül’de ihalesi yapılacak olan yerleşim yerinin ihalesini alan firmadan 2 yıl içinde “Yangından mal kaçırırcasına” yapıların kaldırılmasını ve inşaata başlanmasını istiyor.
Fabrika Mahallesi sakinleri ihaleye girecek olan firmalara sesleniyorlar. Bu mahallede yaşayan insanlar fakir ve yoksul insanlardır. Elinizi vicdanınıza koyun bu insanları mağdur etmeyin diyorlar. Diyarbakır’da ev kiralarının 4-5 bin TL olduğunu, 3800 TL emekli maaşıyla nasıl kiraya çıkacağız. Adeta ölüme sürükleniyoruz diyorlar.
Sosyal hukuk devletinin görevi vatandaşını mağdur etmek değil, yaşam standartlarını yükseltmektir. Yenişehir Belediyesinin bize 250 bin TL karşılığında ev teklifinde bulunduğunu ve daha sonra bu teklifi yerine getirmediklerini belirttiler. “Bizi bugüne kadar hep oyaladılar ve mağdur ettiler. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Karşı olduğumuz şey yerlerimizin rant karşılığı birilerine peşkeş çekilmesidir. Yerinde kentsel dönüşümle çağdaş bir mahallede, modern sitelerde, akıllı binalarda bizde oturmak isteriz.”
Mahalle sakinlerinin verdikleri bilgiye göre mahallenin sorunu 2017’de kayyum belediyenin aldığı karar ile başladı.
Belediyenin kendince iki sebebi vardı.
1-) Evlerimiz belediye binasının manzarasını bozuyor.
2-) Daha da önemlisi ciddi bir rant sahasıdır.
Mahallemiz yaklaşık 174 milyon TL muhammen bedelle 20 Eylül’de ihaleye çıkarılacak. Yenişehir Belediyesi Resmi Gazete’ye verdiği bir başka ilanla Üçkuyu Mahallesi’nde bulunan iki parseli de satışa çıkardı. Toplam 39 bin 572 metre kare büyüklüğündeki iki parsel için belirlenen muhammen bedel ise 138 milyon 500 bin 810 TL’dir. Bu parsellerin satış ihalesi ise 27 Eylül 2022 tarihinde yapılacak.
Kayyum belediyeler Diyarbakır’ı mahalle mahalle satışa çıkaracaklar. Fabrika Mahallesi, Üçkuyu Mahallesi, Dicle, Feri Köşk, Ben u Sen, Bağlar mahalleleri… aynı sorunla karşı karşıyalar.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, kayyum yönetimindeki Yenişehir Belediyesi’nin satışa çıkardığı parsellere ilişkin ihale sürecinin iptali konusunda hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.
“Mahallenin Satışını Durdurun” başlıklı bildiriyi TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu adına okuyan Ferit Kahraman kentsel dönüşümün mağduriyete neden olduğunu belirterek süreçler, katılımcı, sosyal ve toplumsal yönlerden ele alınarak, finansal kaynaklar oluşturularak, teknik detaylarıyla planlaması yapılan ve mağduriyetlere sebep vermeyecek şekilde işletilmelidir. Kentsel dönüşüm çok yönlü bütüncül bir çerçevede ele alınmalıdır.
Ferit Kahraman, ihalenin iptali için hukuki süreç başlattıklarını belirterek, “Bu yanlış ve vicdana sığmayan, rant amaçlı çıkarılan yasal dayanakları kullanarak yapılacak haksız uygulamalardan derhal vaz geçilmelidir. Sorumluluk ve vicdan sahibi tüm kesimleri alandaki halk ile dayanışmaya çağırıyoruz. İhalenin iptali için bütün hukuki girişimleri başlattığımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
Mahalle sakinleri soruyorlar! Kayyumlar mahallelerimizi, evlerimizi, işyerlerimizi, camilerimizi, parklarımızı, bahçelerimizi satmaları için mi atandılar.
Eğer ki vali ve kaymakamlar belediye başkanlarının görevlerini yürütebiliyorlarsa, o zaman belediye başkanlarına ne gerek var. Tüm ülkedeki belediye başkanlıkları makamları iptal edilsin. Tek adam tarafından atamalar yapılsın. İllerde valiler ilçelerde kaymakamlar her iki görevi de üstlensinler.