Ana SayfaJIYAN“Türkiye: Avrupa ve Orta Doğu Arasında Kokain Merkezi”

“Türkiye: Avrupa ve Orta Doğu Arasında Kokain Merkezi”

Bir polis açıklamasına göre, Haziran ayı sonlarında Ekvador makamları Guayaquil limanında Türkiye’ye gönderilen bir muz konteynerinden yaklaşık 850 kilogram kokain ele geçirdi . Sevkiyat, Nisan ayında Türkiye’nin Mersin limanında yine Guayaquil’den yakalanan ve 250 kilogramın üzerinde kokain içeren ayrı bir yük ile neredeyse aynıydı .

InSight Crime’ın danıştığı uzmanlara göre, ele geçirmeler, suç buzdağının sadece görünen kısmı, çünkü Avrupa eroin ticaretinin uzun süredir kralı olan Türk organize suçu, düşen afyon fiyatlarını dengelemek için giderek daha fazla kokaine dönüşüyor.

Ve İtalyan ve Arnavut mafyalarına kıyasla Avrupa’da hala ikincil oyuncular olsa da, Türk ağları şimdi dünyanın daha küçük ama gelişmekte olan kokain pazarlarına tedarik etmede başı çekiyor ve Güney Amerika tozunu Doğu Avrupa’ya, Kafkaslara ve zengin petro-devletlere itiyor. Basra Körfezi.

Aşağıda InSight Crime, Türkiye’nin en son kıtalararası kokain koridoru olmasının beş nedenini inceliyor.

Eroin Bağlantıları

Haşhaş tarlalarında başladı. Denizcilik Yüksek Lisans Okulu’nda tarihçi Profesör Ryan Gingeras, 1960’lardan bu yana Türk kaçakçılarının küresel eroin ticaretine hükmederek hem ülke içinde derin yolsuzluk ağları hem de Avrupa çapında liman bağlantıları, lojistik ağlar ve dağıtım çetelerinden oluşan bir suç perdesi kurarak egemen olduğunu söyledi.

1980’lere gelindiğinde,türk tacirleriAfganistan ve İran’dan afyonları Türk toprakları üzerinden ve Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşıyan modern, çok dallı bir İpek Yolu olan “Balkan Rotası”nı sağlamlaştırmıştı.

Bazen Arnavut klanlarına eroin vererek doğu Balkanları tercih ettiler. Diğer zamanlarda, uyuşturucuları Sovyet mafyalarına teslim ederek Romanya veya Moldova’dan geçtiler. Genellikle, eroini doğrudan Antwerp ve Rotterdam’daki Belçika veya Hollanda nakliye merkezlerine göndermek için deniz kanallarını kullandılar.

Türk araştırmacı gazeteci ve yazar Cengiz Erdinç, İspanya’da hapsedilen Türk gangsterlerin Kolombiyalı ve Galiçyalı kokain baronlarının ilk nesliyle tanıştığında , yine 1980’lerde, Türklerin her şeyi kaçırmak için temaslara, altyapıya, deneyime ve siyasi güce sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin uyuşturucu ticareti hakkında bir kitap.

Erdinç, InSight Crime’a “O zamanlar daha pahalı olan eroini kokainle takas etmeye dayalı bir ilişkiydi” dedi. “1990’larda bir kilo eroin için 25 kilo kokaini takas ettiler.”

Türk eroini Güney Amerika’ya gitti, Kolombiya kokaini Avrupa’ya geldi. Erdinç, bu orijinal Türk gangsterlerinin kokaini nasıl sattığının net olmadığını, ancak çoğu büyük Avrupa kentinde etnik Türk çetelerinin mevcut olduğunu söyledi, bu zor olmazdı.

Yakında Türkiye, 1998’de Şili’den Mersin limanına gönderilen 750 kilogramlık bir yük de dahil olmak üzere ilk büyük kokain yakalamalarını görecekti . Ardından, 2000’lerin başında, Avrupa eroin fiyatlarının tıpkı kıtanın fiyatları gibi düşmesiyle birlikte, suç çeşitlendirmesi fırsattan zorunluluk haline geldi. kokain işi patlıyordu .

Erdinç, Türk kaçakçılarının İspanyol bağlantılarından yararlanmaya başlarken, aynı zamanda daha fazla eroin takası için Antwerp ve Rotterdam’ın gelişen kokain merkezleri olarak konumlarından yararlanmaya başladıklarını söyledi.

Anavatanda, eski eroin kaçakçılığı klanlarından bazıları da kokaine yatırım yapmaya başladı ve 2013 yılına kadar Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Türkiye ve Balkan Rotası üzerinden kokain akışlarında bir artış kaydetti .

“Bu rota üzerinden Avrupa’ya giren kokainin kaynağı farklı görünüyor. Kokain sık sık Afrika’dan geçiyor… Diğer durumlarda, kaçakçılar kokaini doğrudan Güney Amerika’dan, çoğunlukla Brezilya’dan alıyorlar,” dedi UNODC yıllık raporunda.

Türkiye’nin kokain arzını güvence altına alma çabaları , Galiçya’nın en ünlü uyuşturucu kaçakçısı Sito Miñanco gibi kötü şöhretli krallarla yapılan ittifaklar sayesinde hız kazandı. 2018’de İspanya’da en son hapsedilmesinin ardından polis, medyaya onun Türk mafyalarıyla yıllarca çalıştığını, önce eroin kaçakçılığı yaptığını, ardından Türkiye’ye ve Türkiye’den kokain taşıdığını söyledi. 

2010’ların ortalarında, ülkeye daha yakın olan, Orta Doğu’da mütevazı kokain pazarı büyüyordu, ele geçirme vakaları yakınlardaki Suriye, Lübnan ve İsrail’de belirgin şekilde arttı ve 2016’da bölge genelinde ikiye katlandı .

Talep yükseliyordu. Böylece Türk tacirleri çantalarını toplayıp Atlantik’i geçti.

Latin Amerika’daki Türkler

2016 yılında Paraguaylı kolluk kuvvetleri , militan grup Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Lübnan uyrukluyu Türkiye’ye 39 kilogram kokain kaçakçılığı yapmaya çalışmaktan tutukladı . Ertesi yıl, iki Türk arkadaşı, sıvı kokain işlerken ve Avrupa’ya uçmak için uyuşturucu katırları toplarken , aynı şehirde, kaçakçılık merkezi Ciudad del Este’de gözaltına alındı .

Bölgeye bugün de devam eden bir Avrupa suç göçü dalgasında ilk Türkler arasındaydılar. 2021’de yayınlanan bir InSight Crime soruşturmasına göre, bu uyuşturucu tacirleri ve elçileri, Avrupa anakarasındaki muadilleri gibi, ucuz kokain tedarik etmek için doğrudan yerel üreticilerle bağlantı kuruyor.

Europol ve Europol tarafından 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre Türkler, İtalyan mafyalarının sahip olduğu uzun süredir devam eden yerel bağlantılara sahip değil gibi görünse de, mükemmel deniz taşımacılığı altyapıları, kaçakçılığı dışarıdan temin etmelerine gerek olmadığı ve kendi kokainlerini Avrupa’ya gönderebilecekleri anlamına geliyordu. Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA).

Bu denizcilik hüneri, Türk denizcilerin neden Atlantik boyunca kokain taşıyan gemilerde sıklıkla bulunduğunu açıklamaya yardımcı oluyor. Örneğin 2018’de İspanyol makamları , polisin o tarihte Türk kokain kaçakçılarına yönelik üçüncü hızlı yangın operasyonu olduğunu söylediği, Atlantik’i 1,4 ton kokainle geçen bir teknede yedi Türk uyrukluyu tutukladı .

O zamandan beri, bölgede güçlü Türk kaçakçıları tutuklandı. 2018’de Venezuela , ülkenin ana havalimanını Türkiye, Lübnan ve Lübnan’a uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için kullanan bir ağı dağıttı .Fransa, Türk-Venezüella asıllı üst düzey bir lideri tutukladı.

Ekim 2021’de, hüküm giymiş bir Türk kaçakçı, Peru’nun bir üretim merkezi olan Huánuco vadisinde yaklaşık 100 kilogram kokainle tutuklandı .

Bir ay sonra Kolombiya polisi , Cundinamarca bölümünde lüks bir villada saklanan bir Türk kralını gözaltına aldı . El Tiempo’nun bildirdiğine göre , Alman makamları tarafından en çok aranan insan tacirlerinden biri, çeşitli Kolombiyalı ve yabancılarla iş görüşmeleri yürütüyordu .

Bu tacirlerin bazılarının Türk organize suçuyla bağlantılı iki Latin Amerikalı grupla bağlantıları olabilir.

Birincisi , Kolombiya’nın FARC muhaliflerinin İkinci Marquetalia fraksiyonu. Mayıs 2021’de Kolombiya polisi , Türkiye’ye bağlı 400 kilogramdan fazla kokaine, kaçak geçiş için Venezüella’ya kaçırılmadan hemen önce el koyduğunu duyurdu . Polis, kargonun şu anda vefat etmiş bir FARC muhalif komutanı tarafından kabul edilen bir dizi sevkiyatın ilki olduğunu söyledi .

İkinci grup Meksika’nın Sinaloa Karteli , ancak bu bağlantı belirsizliğini koruyor. Türkiye’ye giden yolda hiçbir Meksika kokain sevkiyatı ele geçirilmedi ve Sinaloa Karteli üyelerinin ülkede tutuklandığına dair bir rapor yok. Yine de Türk uyuşturucu uzmanları , sosyal medyada ilk kez 2020’de yayınlanan ve Türkiye’nin aşırı sağcı Bozkurtlar’ın silahlı üyelerinin Sinaloa Karteli ve lideri Ismael Zambada García, diğer adıyla ” El Mayo’yu selamladığını gösteren bir dizi videoya işaret ederek bir bağlantı olduğu konusunda ısrar ediyor. ”

Meksika’da yanıt olarak en az üç ek video yayınlandı, bunlardan biri arka planda milliyetçi bir Türkçe şarkı çalarken Türkiye’deki arkadaşlarına ellerinde taarruz tüfeğiyle selam gönderen üç kişiyi gösteriyor. İki uyuşturucu uzmanı InSight Crime’a Gri Kurtların Türkiye’ye kokain kaçakçılığıyla ün saldığını söyledi.

Diğerleri, Türkiye-Meksika bağlantısının onlarca yıl önce doğduğunu iddia ediyor. El País’e konuşan bir ABD’li akademisyen , Sinaloa Karteli’nin bir keresinde eroin üretiminde ince ayar yapmak için Türk uyuşturucu kimyagerlerini tuttuğunu söyledi. Sinaloa Karteli’nin afyon ticaretindeki soyağacının Türkiye’ninki kadar iyi bilindiği düşünülürse, bu hikaye çok uzak görünüyor .

Alternatif Bir Kokain Rotası

2017’den sonra Türkiye’de kokain yakalamaları arttı. Kuzey Amerika ve Avrupalı ​​yetkililerin daha fazla kokaine el koymasıyla, kaçakçılar ürünlerini bu pazarlara sokmak için alternatif yollar aramaya başladılar . 2021 Türk hükümeti uyuşturucu raporuna göre Türkiye ideal bir yerdi .

Ülke çapında yasaklar, 2017’de 1,4 tonla rekor kırarak 2018’de 1,5, 2019’da 1,6 ve 2020’de 1,9’a yükseldi.resmiInSight Crime tarafından incelenen rakamlar.

Haziran 2020’de yetkililer , Kolombiya’nın Buenaventura limanında iki konteyner granül kauçuk içine gizlenmiş 4,9 ton kokain buldular – bu, muhtemelen fark edilmeden geçen kokain sevkiyatlarının boyutunu vurgulayan şaşırtıcı bir keşif.

O zamandan beri, nöbetler büyük ve sık olmuştur. Haziran 2021’de Türkiye , Mersin limanında 1,3 tonla şimdiye kadarki en büyük yerli kokain yakalamasını gerçekleştirdi ve bunu takip eden hafta 463 kilogram daha izledi.

O yılın mayıs ayında, Panama’da Mersin yolunda 600 kilo kokain bulunurken , bundan birkaç ay önce İspanyol makamları Türk mürettebatlı bir gemide yaklaşık üç ton kokain ele geçirmişti.

Ardından, Ağustos 2021’de Brezilya kolluk kuvvetleri , Türkiye’de kayıtlı ve Türklere ait özel bir jette 1,3 ton kokain buldu .

2022’de Türkiye’ye giden kokain sevkiyatları Ekvador , Batı Afrika ve Malta’nın yanı sıra Türkiye’de de ele geçirildi .

2019 EMCDDA raporuna göre, bu kokainin büyük çoğunluğu basitçe Türkiye üzerinden geçiş yapıyor olsa da, büyüyen bir azınlık artık ülkede kalıyor . Ülkenin iç pazarı, 2007 ve 2017 yılları arasında rekor bir büyüme kaydetti ve bu süre zarfında uyuşturucu ele geçirme vakaları on kat arttı.

“Türkiye’de kokain pazarı büyüyor. Kokain bağımlılarının ve polis tutuklamalarının sayısı katlanarak arttı” dedi.

2019 EMCDDA raporuna göre, uyuşturucu tedarik zincirlerinin istikrara kavuştuğunun ve yerel kokain pazarlarının olgunlaştığının bir işareti olarak , crack kokain kullanımı İstanbul da dahil olmak üzere büyük şehirlerde de yayılıyor .

Cengiz, InSight Crime’a verdiği demeçte, “Yerel olarak üretildiğine kuvvetle inanıyorum… Nijeryalı gruplar kokain [dağıtımını] domine ediyor ve çoğunlukla Türk meslektaşlarıyla birlikte crack kokain üretiminde yer alıyorlar.”

Bu makale InSight Crime sitesinde yayınlanmıştır

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights