Aylar sonra okullarına dönen kadın öğretmenler ve kız öğrenciler ise okul kapılarında evlerine dönmeleri talimatı verilmesinin ardından gözyaşları içerisinde buradan ayrılmak zorunda kaldı.
Gözyaşları içerisinde konuşan ancak adı güvenlik nedeniyle verilmeyen bir kız öğrenci, “Müdürümüzün bize haberi vermesinin ardından hepimiz hayal kırıklığına uğradık. Bu haberi verirken müdürümüz de ağlıyordu. Artık tamamen umutsuzuz.” sözleriyle yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi.
Örgütün Eğitim Bakanlığı’ndan geçen hafta yapılan açıklamada, ortaokul ve lise seviyesindeki kızlar da dahil olmak üzere tüm öğrenciler için okulların 23 Mart Çarşamba günü ülke çapında açılacağı ilan edilmişti.
Ancak resmi devlet ajansı Bakhtar News’e gönderilen bir Eğitim Bakanlığı bildirisinde, “İslam hukuku ve Afgan kültürüne uygun bir plan hazırlanana kadar kız okullarının kapalı kalacağı” belirtildi.
Ayrıca gönderilen talimatta, “Tüm kız okulları ile altıncı sınıfın üzerinde kız öğrenci bulunan okullara, bir sonraki talimata kadar tüm okulların kapatıldığını bildiriyoruz” denildi.
Taliban yetkilileri, konuyla ilgili yorum yapmadı.
Birleşmiş Milletler Afganistan’a Yardım Misyonu’ndan (UNAMA) yapılan açıklamada, “BM, Taliban’ın 6. sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin okula geri dönmelerine izin verilmesine yönelik süresiz yasağını daha da uzattığını bildiren duyurusunu esefle karşılıyor” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca örgütün okullara gönderdiği talimatta kullandığı ‘İslam hukukuna göre’ ifadesiyle neyi kastettiği anlaşılamadı.
Sosyal medyada tepkisini dile getiren Afganlar ise Taliban’ın tüm okulları medreseye dönüştürmek istediği yönünde görüş belirtti.
Taliban, Afganistan’da iktidarda bulunduğu 1996’dan 2001’e kadar kadınların eğitim almalarını ve herhangi bir işte istihdam edilmelerini yasaklamıştı.
Uluslararası toplum, Batılı güçlerin geri çekilmesiyle geçen yıl ağustos ayında ülkeyi ele yeniden geçiren Taliban’ın hükümet olarak tanınması için kızların eğitimini şart koşuyor.
euronews