Ana SayfaGIŞTÎDERDORTürkiye’nin su politikası Rojava’da insani felakete yol açabilir

Türkiye’nin su politikası Rojava’da insani felakete yol açabilir

Rojava’lı yetkililer Fırat nehri üzerindeki su seviyelerinin düşmesinin insani bir felakete yol açabileceği konusunda uyardı ve Türkiye’yi su kıtlığının arkasında olmakla suçladı.

Kürt liderliğindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) yetkilisi Hind al-Ali yaptığı açıklamada, ”Suriye’ye giden Fırat  Nehri’nin suyunu azaltmak  Türkiye’nin özel savaş araçlarından biridir” dedi.

Fırat nehrinde su seviyelerinin korunması, Rojava’nın hidroelektrik barajlarından istikrarlı bir elektrik üretiminin yanı sıra çiftçiler için sulama suyuna ve herkes için içme suyuna yeterli erişimi sağlamak için kilit önem taşıyor.

El Ali, 1987’den bu yana üç kıyıdaş ülke arasında su paylaşımını düzenleyen uluslararası bir anlaşma olan Fırat Nehri Anlaşması’nın şartlarına uyulması için Ankara’ya baskı yapılması gereklidir dedi. Şam ve Bağdat’a  bu konuda çağrıda bulundu.

Ali, “Türkiye, Fırat Nehri’nin saniyede 200 metreküpe ulaşan akışını, Suriye-Türkiye anlaşmasında kararlaştırılan saniyede 500 metreküpün altında Nisan ayının başından bu yana sekteye uğratıyor” dedi. Al-Ali, azalan su akışı nedeniyle Tişrin hidroelektrik barajının şu anda çalışmadığını iddia etti.

Ali, “Barajın sadece içme suyu ve sulama gibi temel ihtiyaçları karşılamak için kullanılan rezerv stokunu tüketmeye başladık” dedi.

Türkiye, AANES tarafından anlaşmanın şartlarını ihlal etmek ve Türk barajlarındaki su payından fazlasını tutmakla defalarca suçlandı.

AANES’in açıklaması, Türkiye’nin Rojava ki Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerine yönelik yeni bir askeri saldırı başlatma tehdidinin haftalarca ardından geldi.

Iraklı yetkili, Türkiye’nin Irak’a su teminini yüzde 80 oranında kesmeye başladığını, İran’ın ise Irak şehirlerine akan suyu tamamen kestiğini açıkladı.

Nerina Azad

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights