Ana SayfaGIŞTÎÖNDEROĞLU: DAVA SADECE BİZİM İÇİN DEĞİL, TÜM DAYANIŞMACILAR AÇISINDAN OLUMLU SONUÇLANMALI

ÖNDEROĞLU: DAVA SADECE BİZİM İÇİN DEĞİL, TÜM DAYANIŞMACILAR AÇISINDAN OLUMLU SONUÇLANMALI

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme Nesin’in savunmasını yurtdışındaki adresinden alacak.

Elif Akgül – BİA

675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan ve “terör örgütü propagandası” ile yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve BİA Medya Gözlem Raporları raportörü Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması görüldü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Önderoğlu ile Prof. Korur-Fincancı katılırken, Nesin katılmadı.

Uuslararası temsilciler izledi

Duruşmayı, insan hakları savunucuları Nimet TanrıkuluCealettin Can, Düşünce Suçuna Karşı Girişim’den Şanar Yurdatapan, RSF Almanya Direktörü Christian Mihr, RSF Doğu Avrupa-Merkez Asya Masası Direktörü Johann Bihr, RSF İletişim Sorumlusu Daniel Schmidthaussler, RSF Brüksel Temsilcisi Julie Majerczak, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Örgütü’nden Nesmil Ghassemlou, Berlin işkence görenler için tedavi ve rehabilitasyon merkezinden Mechthild Wenk-Ansohn, Almanya’da Bochum işkence görenler için tıbbi bakım merkezinden Bianca Schmolze ve Christian Cleusters da takip etti.

Duruşma salonunda yer olmadığı için çok sayıda kişi duruşma salonuna giremedi.

TCK 214’ün iptali istendi

Duruşmada, Önderoğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından hazırlanan Türkiye raporunu mahkeme heyetine sundu.

Ardından söz alan avukat Senem Doğanoğlu TCK 214’ün (suç işlemeye tahrik) bir ifade özgürlüğü meselesi olduğunu ve kanuniliğine ilişkin sorunlu olduğunu savunarak Anayasa’ya aykırılıktan maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması yönünde talepte bulundu.

Avukat Efkan Bolaç da müvekkili Ahmet Nesin’in yurt dışındaki adresi mahkeme heyetine bildirdi.

Nesin’in savunması yurtdışında alınacak

Bülent Dalkıran başkanlığındaki, Pınar Gezer Atanian ve Kadri Arslan’dan oluşan mahkeme heyeti, Doğanoğlu’nun talebini reddetti, Nesin hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine, bildirilen yurt dışı adresine savunmasının alınması için talimat yazılmasına karar verdi.

Davaya 26 Aralık 2017’de devam edilecek.

Önderoğlu: Davadan umutlu değilim

Duruşma çıkışında bianet’e konuşan Önderoğlu davadan olumlu bir sonuç beklemediğini belirterek şunları söyledi:

“Özellikle Olağanüstü Hal sonrası yargının içine düştüğü hal itibariyle bu dosyada olumlu bir beklentiye girmek çok güç. Bu davanın sadece bizim açımızdan olumlu sonuçlanması yetmez, aynı dayanışma kampanyasına katılan, bu zamana kadar hiçbir zaman şiddeti teşvik etmemiş, bilakis bu ülkenin insan hakları ihlallerinin yükünü sırtlamış gazeteci ve insan hakları savunucuları da hapis cezasına çarptırıldı. Son olarak bu mahkeme Murat Çelikkan’ı 18 ay hapse mahkum etti ve Yargıtay’ın onaması durumunda arkadaşımız cezaevine girecek. Dolayısıyla bizden yana olumlu gelişecek bir sürecin geriye dönük olarak bu arkadaşlarımızı olumlu etkilemesi bir kazanım olacaktır.”

 

Özgür Gündem yargılamaları

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor.

Takipsizlik kararı verilenler

İhsan Eliaçık, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Uğur Karadaş.

Dava açılanlar

A. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan, Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker.

Deniz Türkali hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü.

* Kampanya döneminde görev yapan eski Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazete yazarları Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş‘ın davaları Düzkan, Duran ve Çelebi’nin davalarıyla birleştirildi.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor.

3 yazara da dava açıldı

Celal Başlangıç’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy’un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat, Jülide Kural’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakır hakkında da dava açıldı.

* Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar.

62 bin TL ve 220 ay 15 gün hapis

Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, İmam Canpolat, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, İlham Bakır, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün‘ün davaları karara bağlandı.

Çelikkan’ın 18 ay, Canpolat’ın 15 ay hapsi ertelenmedi

18 kişi için toplam 62 bin TL ve 187 ay 15 gün hapis cezası verildi, Canpolat ve Çelikkan dışındaki cezalar ertelendi.

Kızılkaya dosyaları

Özgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya’nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştiriliyor.

Özgür Gündem Ana Davası

Ana davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye AlpayAslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hala tutuklu.

(EA)

BİANET

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights