17/18 Ekim 2015 Malatya’da gerçekleşen ÖSP I. Genel Konferansı’nda Newroz Gazetesi’nin matbaa baskısının sonlandırılması kararlaştırıldı. Dolaysıyla çıkacak olan 272. sayı matbaa baskısı olarak son sayı olacak.
1991 yılından bu yana aylık veya haftalık olarak tam 24 yıldan beri, (arada 250 sayıya yakın çıkan haftalık Fıratta Yaşam Gazetesi dışında) biz Kuzey Kürdistanlı komünistlerin sesi dahası giderek siyasal kimliğimizin bir parçası haline gelen bir yayına, salt matbaa baskısına da olsa veda etmek doğrusu zor oldu. Hele hele veda yazısını yazmak daha bir zor oluyor.
Doğrudur Newroz Gazetesi siyasal yaşamımızın bir parçası olmaya devam edecektir ama Rojnameya Newroz adı altında ve dijital olarak! Rojnameya Newroz’un dijital yayını yeni değil epeydir devam ediyor, bundan böyle ise esas sesimiz olacak demektir.
Newroz Gazetesi özellikle 1990’lı yıllarda çıkan haftalık Newroz, Kuzey Kürdistan’da, genelde modern Kürt gazeteciliğinde özelde de sosyalist Kürt gazeteciliğinde önemli bir yer işgal etti ve yeni bir gazeteci kuşağın yetişmesinde de belli katkısı oldu.
Newroz Gazetesi matbaa baskısına son vermede başka faktörlerin yanı sıra dijital yayınının gücü de etkileyici oldu. Eskiden yanİ ateşli silahların icat edildiği yıllarda, “silah icat oldu mertlik bozuldu” denilirmiş! Dün silahın bireysel mertlik karşısında yaptığını bugün dijital (sanal) yayın, basılı yayına (matbaa yayınına) benzer bir etkiyi yapmaya başladı.
Dijital baskının okuyucuyla anlık buluşma gücü, kapsayıcılığı ve çekiciliği hepimizi etkilemiştir. Örneğin, Newroz Gazetesi’nde, çıkacak bir yazımın okuyucu ile buluşması en az 10 günü alırken, aynı saatte dijital yani sanal basında yayınlanan bir yazımın ise okuyucuyla buluşması ise yazarın elinden çıktığı andan itibaren başlar! Matbaa basılı yayın, zaman ve mekân bağımlıyken, dijital yayın ise tersine mekanı aşan ve hatta zaman kavramını zorlayan bir özellikte olması asıl gücünü belirler.
Dijital baskı deyip geçmeyin, kimi ülkelerde şimdiden günlük, haftalık matbaa baskılı gazeteleri kapattırdı bile ki bu baskı devam ediyor. Türkiye ‘de matbaa baskısından dijital baskıya geçen ilk gazete Radikal Gazetesi oldu. Devrimci, sosyalist partilerden de kimileri basılı yayına son verdiler.
Özel olarak da; Newroz Gazetesi’nin verilen aradan sonra ikinci kez basımı, bir gazeteden çok bir ideolojik-teorik dergiye dönüşmesi de alınan kararda rolü olmuştur. Adı gazete fakat içeriği gazeteden çok bir dergi formatında çıkıyordu!
Sonuç olarak;
1 – Demek ki hali hazırda adına dijital veya sosyal medya denilen basını takip etmeyen partili veya partili olmayan yoldaşlarımızın, bizi Newroz Gazetesi üzerinden takip eden dostlarımızın artık daha fazla dijital yayın yani Rojnameya Newroz üzerinden bizi izlemeleri gerekecek. Yani teknolojik alanda kendimizi yenilemek durumundayız.
2 – Matbaa baskılı Newroz’u durdurduk o halde dijital yayında olan ve giderek etki alanı genişleyen Rojnameya Newroz’u güçlendirmemiz lazım. Daha kolektif çaba ile Rojnameya Newroz’a haber, yorum, makale desteği ile güncelleştirerek güçlendirelim!
3 – Demek ki, Rojnameya Newroz’un yazar kadrosunu çeşitlendirip genişletmek, bizi bekleyen diğer bir görevimiz.
4 – Kürtçe haber-yorum-makale sayısının Rojnameya Newroz’da adım adım artırılması belki de basın alanında en önemli görevlerimiz arasında bulunuyor.
Newroz Gazetesi matbaa baskısına son verdi, bundan böyle Rojnameya Newroz’u güçlendirelim! 29 -10 – 2015