Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin çoğunluğu, 2022’de basın özgürlüğü konusunda daha da dibe vurdu ve bölgedeki en sert düşüşler Tunus, Filistin ve Lübnan’da gözlemlendi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) , 180 ülkede gazeteciliğin durumunu gözden geçiren ve 2022’de rekor sayıda 28 ülkeyi “çok kötü” olarak değerlendiren yıllık basın özgürlüğü endeksini bu hafta yayınladı.
Orta Doğu’da Filistin 38, Lübnan 23, Tunus 21 sıra geriledi.
Uluslararası gözlemci, “Batı Şeria’da gazeteciler , hem Filistin Yönetimi hem de İsrail işgal güçleri tarafından gerçekleştirilen basın özgürlüğü ihlallerinin kurbanı oluyor” dedi. Gazze Şeridi’nde hem İsrail askeri saldırıları hem de Hamas politikaları tarafından tehdit ediliyorlar.”
Rapora göre Lübnan’da medya üzerindeki siyasi baskı “her zamankinden daha güçlü” .
Irak ve İran da sırasıyla dokuz ve dört sıra geride, Irak 172. sırada yer alıyor. İran, basın özgürlüğü açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında ve 178. sırada bölgenin en kötü ülkesi arasında yer alıyor.
İsrail 86. sıradaki yerini korurken, Ürdün dokuz, Türkiye dört ve Suriye iki sıra yükseldi. Ancak rapor, Türkiye ve Suriye’deki durumun “çok kötü” olmaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye 149. sırada yer alırken, Suriye 171. sırada yer alıyor.
Siyasi istikrarı Ürdün’ü komşularından “ayırsa da”, RSF’ye göre “medya profesyonelleri kendilerini sansürlüyor ve belirli konularda üstü kapalı kırmızı çizgilere saygı duyuyor”. Ülkenin sıralaması, İsrail hariç diğer tüm Orta Doğu ülkelerinden daha yüksek, 120. sırada.
Kuzey Afrika’da Tunus, endekste 73. sıradan 94. sıraya sert bir düşüş gördü ve sınıflandırması “sorunlu”dan “zor”a kaydı.
Raporda, “Temmuz 2021’de Başkan Kais Saied’in iktidarı ele geçirmesi, basın özgürlüğü için bir gerileme korkusuna yol açtı ” deniyor.
Gözlemci, Cezayir, Fas, Libya ve Sudan’daki durumu ” özellikle endişe verici ” olarak nitelendirerek, “Kuzey Afrika’daki basın için durum – Mısır hariç – hiç bu kadar rahatsız edici olmamıştı” dedi.
Cezayir 134., Fas 135., Libya 143. ve Sudan 151. sırada yer alıyor.
Körfez bölgesinde Birleşik Arap Emirlikleri yedi puan gerileyerek 138. sıradan 131. sıraya yükseldi. Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn sırasıyla dört, dokuz ve bir sıra yükseldi. Watchdog, Suudi Arabistan 166., Katar 119. ve Bahreyn 167. sırada yer aldı.
Al-Monitor