Ana SayfaGIŞTÎDERDORAğaç katliamı: Şırnak Barosu’ndan çağrı

Ağaç katliamı: Şırnak Barosu’ndan çağrı

Şırnak Barosu, Şırnak’ta devam ağaç katliamına ilişkin yeni görüntüler paylaştı. Şırnak’ta korucuların desteğiyle “askeri operasyonlar” gerekçesiyle iki yıla yakın bir süredir ağaçlar kesiliyor. Kesilen ağaçlar tır ve kamyonlarla farklı kentlere taşınıyor.

Kesilen ağaçların, normal fiyatlarından ucuz fiyata Batı kentlerine satıldığı iddialarını da gündeme getiren Şırnak Barosu, konuyla ilgili acil çağrı yaptı.

“Doğaya değer veren tüm kesimlere”

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu üyesi avukatlar tarafından çekilen görüntüler, şu açıklama ile baronun sosyal medya hesabından paylaşıldı:

“Baromuzun hazırladığı raporlar, suç duyuruları ve diğer başvurulara rağmen kamuoyunda yeterli duyarlılık yaratılamadığından Şırnak’taki orman tahribatı ve ağaç katliamı devam etmektedir. Bugün Çevre ve Kent Komisyonu üyemiz tarafından çekilen görüntüde iki sıra şeklinde yüzlerce kamyon kesilmiş ağacın yüklendiği görülmektedir.

“Kısa bir süre içerisinde baromuzca yeni yasal başvurular ve eylem planı açıklanacaktır. Doğaya değer veren tüm kesimleri acil bir şekilde konuya ilişkin duyarlılık göstermeleri çağrımızı yineliyoruz.”

Greenpeace: “Uzmanlık alanımız dışında”

Şırnak Barosu, ekolojik yıkıma karşı harekete geçmeleri için Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) gibi kuruluşlara başvurmuştu.

Baronun başvurusuna bir hafta önce yazılı yanıt veren Greenpeace, “Konu maalesef uzmanlık alanlarımızın dışında,” dedi. Baro avukatlarından Sabri Çatıkkaş, “Akdeniz’deki doğa doğadır da, Kürdistan’daki doğa doğa değil midir?” diye sordu.

Verilen yanıtta, Greenpeace’in herhangi bir siyasi parti ya da şirketten destek almadan sadece bireysel desteklerle çalışmalarını sürdürdüğüne işaret edilerek şöyle denildi:

“Mailinizde bulunduğunuz bölgedeki ağaç kesimleri konusundaki haklı endişenizi dile paylaşmışsınız.

“Kurum olarak her türlü çevre problemine karşı olsak da konu maalesef yukarıdaki uzmanlık alanlarımızın dışında kalmış olduğundan hem doğru cevaplara ulaşmak hem de konuyu hızlı şekilde sonuçlandırmak için sizi bu konularda uzmanlaşmış ve bugüne kadar çok çalışma yürütmüş deneyimli sivil toplum kuruluşlarına yönlendirebiliriz.”

6 Temmuz 2022’de bianet‘e konuşan Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Güner Yalnıç ise, Şırnak’taki ağaç kıyımına dair şunları söylemişti:

“Batı’dakiler buradaki ekolojik tahribatı görmüyor mu? Ağaçların da mı milliyeti var? Devletin 100 yıldır burada yürüttüğü politikalar öyle bir boyuta geldi ki şu an ağaçlarımız dahi kriminalize ediliyor. Şırnak’ta olduğu için ağaç da mı suçlu? Ağaç da mı ‘terörist’?

“Hakkâri’deki bir ağaç ile Edirne’deki bir ağaç arasında bir fark mı var? Fark yoksa bu yıkıma hep birlikte ses çıkarmak zorundayız.”

(TY)

BİANET

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights