Ana SayfaCÎHANIrak’ta siyasi partilerin toplantısına Sadr hareketi katılmadı

Irak’ta siyasi partilerin toplantısına Sadr hareketi katılmadı

Irak Başbakanlığı, dün (17 Ağustos) bir açıklama yaparak ülkedeki siyasi liderlerin başkent Bağdat’taki hükümet sarayında bir araya geldiğini duyurdu.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin başkanlığındaki toplantıya Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fayik Zeydan ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Misyon Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile ülkedeki Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan toplumlarının temsilcileri katıldı.

Yandaşları 27 Temmuz’dan bu yana meclis binasının bulunduğu Yeşil Bölge’de protesto gösterileri düzenleyen Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr’ın hareketinden hiçbir temsilci toplantıya katılmadı.

Yeniden erken seçim yapılabileceği konusunda anlaşmaya varan siyasi liderler, bu sürecin anayasal çerçeveye uygun şekilde olmasını istedi. Toplantıda, anayasal çerçevede bir yol haritası çizilmesi için ulusal diyalog toplantılarına devam edilmesi kararı da alındı.

Iraklı siyasi liderler ayrıca Sadr Hareketi’ne söz konusu “ulusal diyalog” toplantılarına katılma çağrısında bulundu.

Sadr destekçilerinin protestoları

Irak’ta Ekim 2021’de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.

Sadr’a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz’da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurdu.

Mukteda es-Sadr’ın destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Sudani’yi protesto etmek için 27 Temmuz 2022’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girdi. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı.

Protestocular, 30 Temmuz’da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis’e girdi.

Mukteda es-Sadr, Irak Meclisi’nde oturma eylemi yapan destekçilerine 2 Ağustos’ta meclis binasını terk etme çağrısında bulundu.

Protestocular da bu çağrıya uyarak binadan ayrıldı. (SD)

BİANET

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights