Kutlama nedeni sadece Almanya’daki en eski antifaşist dernek olmak değil, VVN- BdA, son iki yıl içinde üye sayısını 6 bin’den 8 bin’e çıkardı. Üye sayısının artmasının nedeni derneğin aktiviteleri değil Maliye Bakanlığı tarafından derneğin kar amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir dernek olmaktan çıkarılmasıydı. Derneğin ekonomik varlığına yönelik bu tehdit, derneğin yaşamasını isteyen birçok genç antifaşisti derneğe katılmaya motive etti. Eski üyeleri genelde 60 yaş üstünde olan dernek, 2 bin civarında genç üyenin katılmasıyla yeni bir sorunla kaşı karşıya kaldı: Gençlerin derneğe entegrasyonu nasıl sağlanacak? Üyelerin biraraya gelip tartışması önünde en büyük engel pandemi oldu. Uzun süre fikir alışverişinde bulunulabilecek büyük toplantılar yapılamadı. Yeni üyelerin entegrasyonunun nasıl başarılı olabileceği, Nisan 2021’deki federal kongrede de çok tartışıldı.
SÜREKLİ HEDEF YAPILDI
VVN-BdA, tarihinde birkaç kez kapatılıp açılan partilerüstü bir dernek: 1947’de direniş savaşçıları ve Nazi teröründen kurtulan zulüm kurbanları tarafından kurulan dernek, Buchenwald toplama kampının eski mahkumlarının andına katıldı: “Nazizmin kökleriyle yok edilmesi sloganımızdır. Hedefimiz, barış ve özgürlükten oluşan yeni bir dünya inşa etmektir.”
Siyasi yelpaze ilk yıllarda oldukça genişti, bazı üyeler muhafazakar, diğerleri komünistti. Temel fikir birliği antifaşizmdi ve hala öyle olmaya devam ediyor.
1971’de örgüt, ‘nasyonal sosyalizmi’ deneyimlememiş yeni nesil antifaşistlere açıldı ve VVN genç antifaşistleri de kapsayarak VVN-BdA (Antifaşistler Birliği) oldu. 2005 ve 2020 yılları arasında VVN-BdA’nın federal sözcüsü olan 81 yaşındaki Ulrich Sander, 1970’lerin başlarını hatırlıyor: “O zamanlar, örgüte 1968 kuşağından olan genç insanlar geliyordu. Burada tüm yaşamları boyunca akıntıya karşı yüzen, direnen insanlarla tanıştılar. Gençler, örneğin siyasi olarak aktif solculara yönelik meslek yasağı tehdidine karşı, yaşlıların cesaretinden örnek aldılar.”
Batı Almanya’da, VVN 1953’te feshedildi ve 2002’den beri VVN-BdA olarak yeniden tüm Almanya’da faaliyeti sürdürmekte.
KAMU YARARINA STATÜSÜ İPTAL EDİLDİ
2019 yılında Almanya’nın en köklü örgütlerinden biri olan Nazi Rejimi Takibatına Uğrayanlar – Antifaşistler Birliği’nin (VVN-BdA) “kamu yararına faaliyet yürüten dernek” (Gemeinnützigkeit) statüsü Berlin Vergi Dairesi tarafından iptal edildi.
70 yıldan fazla bir süredir antifaşist mücadele yürüten, kurucularının çoğu Hitler döneminde toplama kamplarında tutulan bir derneğin, Bavyera Anayasayı Koruma Örgütü tarafından “aşırı solcu” diye damgalanması, sonra da bunun dayanak yapılarak “kamu yararına” statüsünün iptal edilmesi bir skandaldı. Bu nedenle büyük bir kampanya başlatıldı. Esther Bejerano’nun başını çektiği kampanyanın da etkisiyle derneğin kamu yararına statüsü iptal edilemedi. Bejerano, kampanya başında dönemin maliye bakanı Olaf Scholz’a açık bir mektup yazmış, bu mektup imzaya açılarak büyük destek almıştı.
Şimdilerde ise aşırı sağcı Junge Freiheit gazetesinin başlattığı, AfD ve CDU’lu politikacıların ve Springer Verlag tarafından çıkarılan Bild ve Die Welt’in de katıldığı saldırı kampanyasıyla antifaşistlik ve VVN-BdA gibi köklü bir antifaşist örgütü desteklemek suç haline getirilmeye çalışılıyor. Bir aşırı sağcı tarafından tetiklenen, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve VVN/BdA’ya karşı geniş kapsamlı bir karalama kampanyası devam ediyor. SPD’li politikacı İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Nazi Rejimi Takibatına Uğrayanlar/Antifaşistler Birliği (VVN-BdA) tarafından yayınlanan “Antifa” adlı dergiye geçen yıl yazdığı makale karalama kampanyasının malzemesi oldu. Hessen Eyalet Parlamentosunda SPD Grup Başkanı olarak görev yaptığı sırada “Antifa” dergisi için yazdığı makalede Faeser, “NSU 2.0’dan gelen tehdit mektubunun ardından, faşizme karşı mücadelenin partisinin DNA’sı” olduğunu ifade etmişti. VVN, Bavyera Anayasal Koruma Teşkilatı raporunda “aşırı solcu” olarak nitelendirildi. Daha sonra Hessen eyaleti de benzer bir tanımlama kullanarak antifaşist örgütü karalamaya çalıştı.
NESİL DEĞİŞİYOR MÜCADELE SÜRÜYOR
VVN-BdA’nın tarhindeki en genç başkanı olan 33 yaşındaki Florian Gutsche, İçişleri Bakanı’nın hedef alınması sonrası „VVN-BdA’ya yaklaşık 500 kişinin daha katıldığını bildirdi. Derneğin gençleşmesi, dünyadaki durum gözönüne alındığında, önündeki büyük görevlere hazırlanması için fırsatlar da sunuyor. Dernek başkanı Gutschke, önümüzdeki birkaç yıldaki en önemli çalışma alanları sorulduğunda uzun bir görev listesi sıralıyor: Nasyonal Sosyalizm kurbanlarının anısını korumak, neofaşist gruplara ve partilere karşı mücadele etmek, barışçıl bir dünya için çalışmak, Avrupa’nın duvar örmesine karşı tüm mültecilerle dayanışma ve uluslararası işbirliği. Gtschke, Nazi rejiminden kurtulanların çoğunun öldüğünü, bu nedenle nesil değişiminin zorunlu hale geldiğini belirterek Buchenwald Andı’nı hatırlatıyor ve faşizm tümüyle ortadan kalkıncaya kadar mücadelenin devam edeceğini söylüyor. (YH)
75. yılı kutlandı
VVN-BdA’nın 75. yılı 26 Mart cumartesi günü Frankfut “Haus Gallus”da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Almanya’nın değişik kentlerinden 250 kişinin katıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda faşizme ve ırkçılığa karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi. Etkinlikte VVN-BdA Genel Sekreteri Dr. Ulrich Schneider bir konuşma yaptı ve “Lady Bitch Ray” olarak bilinen Reyhan Şahin rap yaptı. VVN’in ilk kuruluş konferansı da 15-17 Mart 1947’de Frankfurt’ta yapılmıştı.
Yeni Hayat / Neues Leben