Rusya’nın Afrin Kantonu’na asker göndermesinin ardından Afrin’e yönelik ağır silahlarla top atışlarının yapılması üçüncü gününe girdi. Sınır hattına yığınak yapan Türkiye’nin Afrin’i kuşatma amacı taşıdığı belirtiliyor. Planlardan birinin de Türkiye’nin İdlib’e olası müdahalenin önüne geçmek olduğu ifade ediliyor.
Artı Gerçek’te yayınlanan haber şöyle;
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik top atışları 3’üncü gününe girdi. Sınırdan Türkiye’ye açılan ateş sonucunda bir askerinin hayatını kaybetmesinin gerekçesiyle Afrin’e yoğun atışlar yapılmasının ardından Türkiye’nin farklı planları devreye koymak istediği yönünde görüşler var.
Dört gün önce YPG Sözcüsü Redur Xelil Rusya ile anlaştıklarını, bu anlaşmaya göre Afrin’in bazı yerlerine Rusya askerlerinin yerleşebileceğini açıklamıştı. Arkasından Rus askerlerin YPG’lilerle Newroz’da çekilen fotoğrafları basına yansımıştı. Hemen arkasından Türkiye Afrin’e yönelik yoğun saldırılar başlattı; 3 gündür de aralıksız olarak atışlar sürüyor. YPG meşru savunma hakkını kullanacağını açıklamıştı. Bugün de top atışları devam etti. Bilbil’e ilçesinde bulunan Gir Dağında gün boyu atışlar sürdü. Ağır silahlarla yapılan atışlara YPG karşılık verdi. YPG daha önce savunma temelli karşılıklar verirken, ilk kez Türkiye saldırısına karşı kapsamlı karşılık vermiş oldu.
SINIRA YIĞINAK
Türkiye’nin sınıra yığınak yaptığı bilgisi de geldi. Yerel kaynaklar Türkiye’nin bu tutumunun farklı amaçlar barındırdığını ve Türkiye’nin bölgeyi işgal etmek için askeri yığınak yaptığını iddia ediyor. Ayrıca Türkiye’nin Rusya’nın tutumuna tepki olarak da top atışları gerçekleştirdiğini belirtenler var. Minbiç konusunda tüm girişimlerine rağmen arzuladığı sonucu alamayan Türkiye’nin amacının bölgede yeni bir istikrarsızlık yaratarak etkinliğini artırma amacı taşıdığını söyleyenler de var.
İDLİB’E MÜDAHALENİN ÖNÜNÜ KESMEK
Türkiye, Rusya’nın Halep’ten sonra İdlib’e yönelik olası bir müdahalenin önünü de kesmeyi amaçladığını belirtenler, Afrin ile İdlib’in sınır olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’yle de sınır olan İDlib’in Suriye kontrolüne girmesi durumunda çok sayıda cihadçı grubun Türkiye’ye geçmesi de olası. Türkiye, bu akışın önünü kesip cihadçı grupları İdlib’de tutmak istiyor.
BÖLGEDE YER VERİLMİYOR
ABD’nin Rakka operasyonunda Demokratik Suriye Güçleri’ne destek vermesi, Türkiye’nin ısrarına rağmen operasyon dışında kalmasına neden oldu. Rusya’nın da askerleri Afrin’e göndermesi de Türkiye’nin müdahalesini engelleme amacı taşıdığı yorumları yapıldı. Bu arada 3 gündür Afrin’e yönelik yapılan top atışlarına Rusya’nın sessiz kalması yeni bir plan üzerinde çalışıldığı yorumlarına da neden oldu. Gözlemciler bu planda Rusya’nın yerinin ne olduğunu anlamak için Rusya’nın Türkiye’nin müdahalesine yönelik geliştireceği tutumun beklenmesi gerektiğini söylüyor.
Artı Gerçek