BM Kurulu’nda Suriye’deki tutukluların durumuna ilişkin düzenlenen özel oturumda Kürt tutukluların durumu da gündeme geldi.
Suriye rejiminin elindeki Kürt tutukluları hakkında BM oturumunda bir konuşma yapan Suriye Kürt Kadınları Birliği Rodos’un sorumlusu Necah Hevo Melek, Rûdaw ekranlarında Dilbiwxin Dara’nın sunduğu Rojava bültenine konuk oldu.
Necah Hevo, Suriye rejiminin elinde bulunan ve akıbetleri hakkında bir bilgi sahibi olunmayan yüzlerce Kürt tutuklunun olduğunu ve hala bir çok tutuklunun akıbetinin bilinmediğini BM’de yaptığı konuşmada dile getirdiğini söyledi.
Suriye rejimin Kürtlere yönelik tutuklama ve işkence politikasını uzun yıllardır sürdüğünü dile getiren Melek, 1970’ler kurulan ilk Kürt partilerinin kadrolarından tutalım da, 2004’de Kamışlo’daki ayaklanmaya yine 2011’deki Suriye krizi sürecinde binlerce Kürdün yakalandığını belirtti:
“Bu cezaevlerinde onlarca Kürt kaybedebildi, öldürüldü. Bunlardan biri de benim babamdı. BM oturumunda babamın hikayesinden de bahsettim. Tutuklanmalar ve cezaevinde kaybettirme meselesi sadece Suriye krizinin patlak verdiği son 11 yılda olmadı. Kürtler 1970’den beri Suriye rejimi tarafından tutuklanıyor, işkence görüyor ve kaybettiriliyor.”
Suriye rejimin elinde ne kadar Kürt tutuklusu olduğu konusunda net bir rakam açıklayamadıklarını belirten Necah Hevo, “Suriye rejiminin çıkardığı son af ile bazı Kürt tutuklular serbest kaldı. Ancak rejimin elinde çok sayıda siyasi tutuklu var ve kendilerinden hâlâ haber alınamıyor” ifadelerini kullandı.
BM Kurulu’nda Suriye’deki tutukluların durumlarının takip edilmesi için Af Örgütü ve diğer bağımsız insan hakları örgütlerinden bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını dile getiren Melek, rejim tarafından tutuklanan bir çok insan ile yaptığı birebir görüşmelerde hiçbirinin uluslararası kurum ve insan hakları örgütlerinden bir beklentilerinin olmadığını kaydetti.
Dilbixwin Dara’nın “Suriye cezaevlerinde tutulan Kürt kadınlar var mı?” sorusuna Necah Hevo Melek, “Çok trajik bir durum. Hazırladığımız dosyada Kobani, Afrin, Kamışlo, Halep ve Suriye genelinde kadın, çocuk tutuklu sayısı diğer bölgelere göre daha fazlaydı. Üzülerek belirtiyorum ki çok sayıda Kürt kadın tutuklu bulunuyor, ancak sayısı konusunda maalesef bilgi sahibi değiliz. Kurulda Suriye’de genel Kürt tutuklarının yanı sıra Kürt kadın tutuklular üzerine özel durduk” şeklinde yanıtladı.
“Sadece Suriye rejimin elindeki tutukluları mı gündeme getirdiniz. Özerk Yönetim ve silahlı grupların elindeki tutuklulardan da bahsettiniz mi?” sorusuna Necah Hevo Melek şu yanıtı verdi:
“BM Genel Kurulu’ndaki toplantı rejimin elindeki tutukluların durumuna ilişkindi. Ancak toplantı ardından, BM üye ülke temsilcileri ile resmi düzeyde birçok görüşmemiz oldu. Suriye krizinin çözümü BM Genel Kurulu’nun 54 sayılı kararının hayata geçirilmesine bağlı olduğunu söylüyorlar. Sizin sorunuzla bağlantılı kurbanların durumu da bu kararın hayata geçirilmesi ve Suriye’deki krizin çözülmesine bağlı.”
RUDAW