The Guardian’ın haberine göre, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de yaşanan hayat pahalılığı ve ekonomik kriz karşısında yurttaşlar hükümet karşıtı protestolar düzenliyor. Yüzlerce kişinin katıldığı protestolarda dün (11 Ağustos) itibariyle altı polis memuru ve en az 21 sivil öldü.
Dünya Bankası’nın verilerine göre yaklaşık 8 milyonluk nüfusunun yarısından çoğu yoksulluk sınırının altında yaşayan Sierra Leone’deki temel gıda fiyatlarında son dönemde büyük artışlar yaşadı.
Polis yetkilisi William Fayia Sellu, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada protestoların yoğunlaştığı Sierra Leone’nin en büyük şehri ve başkenti Freetown’da iki, kuzeydeki Kamakwie kasabasında üç ve Makeni şehrinde de bir polis memurunun öldürüldüğünü açıkladı.
Şehrin ana morgunda çalışan personelin açıklamasına göre ise en az 13 sivil Freetown’da vurularak öldürüldü. Hastane kaynakları da Kamakwie’de dört ve Makeni’de dört sivilin öldürüldüğünü söyledi.
İnternet yönetimini izleyen gözlemci kuruluş NetBlocks’un verilerine göre, 10 Ağustos’ta ülkede iki saat boyunca internet kesildi. Polis yetkilileri de hükümetin 10 Ağustos saat 15:00’te ilan ettiği sokağa çıkma yasağının dün itibariyle saat 19:00’dan 7:00’a kadar geçerli olacağını duyurdu.
“Bu, bizim bildiğimiz ülkemiz değil”
Öte yandan, Reuters’ın doğruladığı bir videoda bir polis memurunun Freetown’da elindeki silahı kalabalığa doğru ateşlediği görülüyordu.
Başkent Freetown’dan paylaşılan diğer fotoğraf ve videolarda da gaz bulutları ve göz yaşartıcı gaz, taş atan ve lastik yakan protestocular ve sokaklarda devriye gezen silahlı polis memurları vardı.
Freetown’daki protestolara katılan 19 yaşındaki Sulaiman Turay da polis göz yaşartıcı gaz sıkmaya başlamadan önce diğer göstericilerle birlikte yürüdüğünü, fakat sonrasında protestocuların bir verandadan açılan ateş sonucu vurulduğunu gördüğünü söyledi: “Sanırım insanlar şoktaydı. Bu, bizim bildiğimiz ülkemiz değil. Sierra Leone, huzurlu bir yerdir.”
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, 10 Ağustos’ta yaşanan olayların “etraflıca soruşturulacağını” söyledi.
Protestolar, muhalefetin güçlü olduğu kuzey bölgelerde ve ülkenin başkenti Freetown’da (Özgür kasaba) devam ediyor.
(SD) BİANET