Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, artan akaryakıt ve gübre fiyatlarına yönelik ülke çapındaki protestoların ardından başkent Lima ve liman kenti Callao’da Pazartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Ancak bu kez, sokağa çıkma yasağının kendisi bir isyana yol açıp Castillo’nun seçmenleri de sokaklara dökülünce Başkan Salı günü sokağa çıkma yasağını kaldırdığını ilan etmek zorunda kaldı.
“Biz sokağa çıkma yasağını kaldırıyoruz, halkı da sükunete çağırıyoruz” dedi.
Akaryakıt vergisini kaldırmak yetmedi
Pazar günü hükümet, petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak amacıyla akaryakıt vergisini geçici olarak kaldıracağını duyurmuştu.
Ancak kamyon şoförleri ve çiftçiler Pazartesi günü ülkenin çoğunda yolları tekrar kapattı.
Bunun üzerine hükümet, protestolarda dört kişinin öldüğünü söyledi ve Cumhurbaşkanı Castillo, Bakanlar Kurulu ile yaptığı görüşmenin ardından sokağa çıkma yasağını duyurdu.
Ayrıca Lima ve Callao’da toplantı ve seyahat özgürlüklerini askıya alarak olağanüstü hal ilan etti.
Başkan Castillo televizyonda yaptığı konuşmada, “Sakinlik ve dinginlik çağrısında bulunuyorum. Sosyal protesto anayasal bir haktır, ancak yasalar çerçevesinde yapılmalıdır.” dedi ve kargaşalığın daha da artmasına neden oldu.
https://www.bbc.com/news/av-embeds/60993768/vpid/p0bzfp6g
Başkana değil, Kongreye karşı
Gösterilere katılanlar, “Biz Başkana karşı değiliz, Kongre’ye karşıyız” diyorlar. “Kongre, Başkanı görevden almak için azil oylaması yapmaya çok meraklı ama halk için çalışmıyor.”
Peru’daki siyasal güç dengesi bir bakıma İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndekini andırıyor. Başkanlık seçimleri kıl payı Castillo’nun üstünlüğüyle sonuçlanmış olsa da Peru parlamentosunda çoğunluk Castillo’nun Başkanlık yemini etmesinden bir gün önce bir blok oluşturan sağcı muhalefete geçti ve Castillo iki kez azil ile yüz yüze geldi.
Sokaklardaki halk, “Anayasa değişikliği” için de taleplerini haykırıyor. Anayasa’nın Başkanın piyasaya müdahalesinin önünü kesen hükümleri Castillo hükümetinin fiyat artışlarına yönelik olarak kamusal önlemler almasını güçleştiriyor.
Ukrayna savaşının etkileri Peru’ya kadar uzandı
Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Peru’da gübre ve yakıt fiyatları fırladı.
Kamyon sürücülerinin geçtiğimiz en hafta ana yolları trafiğe kapatması gıda fiyatlarının ansızın artışına yol açtı.
Protestolar kimi yerlerde Pazartesi günü şiddete dönüştü ve protestocular gişeleri yaktı.
Protestolar, Peru’nun yüksek enflasyonun pençesine düştüğü ve başkanın desteğinin düşmeye başladığı bir dönemde patlak verdi.
Sol koalisyonun başında iktidara gelen Castillo, eski başkan, Japonya kökenli Alberto Fujimori’nin kızı Keiko’nun başını çektiği sağ koalisyonu ikinci turda kıl payı (yüzde 50,13- yüzde 49,87) yenilgiye uğratarakTemmuz 2021’de iktidara gelmişti. Kamuoyu yoklamaları, geçtiğimiz 10 ay içinde Castillo’nun görev onayının yüzde 25’e düştüğünü gösteriyor.
Castillo, soldaki müttefiklerince de, yaptığı hatalar, yanlış ve beceriksiz atamalar ve akraba kayırmacılığıyla yalnızca aşırı sağcı blokun değil, merkezci, hatta solcu güçlerin muhalefetini de üstüne çekmekle eleştiriliyor. (AEK) Bianet