Ana SayfaGIŞTÎMEZOPOTAMYA KADIN GAZETECİLER PLATFORMU KURULDU

MEZOPOTAMYA KADIN GAZETECİLER PLATFORMU KURULDU

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Diyarbakır’da bir araya gelen kadın gazeteciler Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun kuruluşunu ilan etti. Kuruluş metninde, “Çalışmalarımızın odağında kadınlar bulunmaktadır. Kadınların toplumda yaşadıkları eşitsizlik basın alanındaki baskılarla devam etmektedir. Kadın gazetecilerin dayanışmasını ve çalışmalarını destekleyen platformumuzun tüm mekanizmalarında kadınlar yer almaktadır” denildi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu kuruluşunu İHD Diyarbakır Şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Çok sayıda kadın gazetecinin katıldığı toplantıda kuruluş metni Kürtçe Gülistan Korban Türkçe ise Semra Turan tarafından okundu. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun kuruluş metni şöyle: “Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs, 1993 yılında Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan edilirken, Türkiye’de ise her geçen gün basın özgürlüğü üzerindeki baskılar artıyor. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGC) verilerine göre 168, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre de 159 gazeteci şu anda cezaevinde tutuluyor. Geçtiğimiz günlerde Freedom House (Özgürlük Evi) tarafından 199 ülkenin basın özgürlüğü durumuna ilişkin yayınlanan raporda ise Türkiye’ye 163’üncü sırada yer verdi. Yine aynı raporda; basın özgürlüğü açısından “özgür”, “özgür olabilir” ve “özgür olmayan” kategorileri arasında Türkiye, “özgür olmayan” ülkeler arasında yerini aldı.

‘Dayanıma için bir araya geldik’

15 Temmuz sonrası Türkiye’de ilan edilen OHAL ile özellikle bağımsız basın hedef alınmıştır. Yaşanan antidemokratik uygulamaları tarafsız dile getiren bağımsız basın kuruluşları OHAL’de çıkarılan KHK’ler ile kapatılmıştır. Kapatılan basın yayın organlarında en çok kadın gazeteciler işsiz kalmışlardır. Türkiye’de ilk ve tek olan kadın haber ajansı JINHA (Jin Haber Ajansı) çıkarılan KHK ile kapatılmıştır. KHK ile kapatılan diğer televizyon, gazete ve ajanslarda da bu sebeple işsiz kalan onlarca kadın gazeteci olmuştur. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandum seçimleri sonrası tekrar uzatılan OHAL ile kadın gazetecilerin yaşadıkları hukuksuz ve antidemokratik süreç daha sert bir hal almıştır. İşsiz kalan kadın gazeteciler olarak yaşadıklarımızı kamuoyunda duyurarak ve kendi aramızda bir dayanışma örmek için bir araya geldik.

‘Kadın meslektaşlarımızla buluştuk’

OHAL ve KHK’ler ile kurumlaşmaların zorluğunu, bu dayanışma gerekli kılmıştır. Bu sebeple dayanışma içerisinde olan kadın gazeteciler olarak böyle bir platformda meslektaşlarımız ile buluştuk. Bu dayanışma ağı kadın odaklı habercilik yapan tüm kadın gazetecilere ve uluslararası dayanışmalara da açık olacaktır. Bu ağ OHAL sürecinde kadın gazetecilerin yaşayacakları her türlü ayrımcı antidemokratik uygulamaların görünür kılınması ve kamuoyunda duyulması hususunda önemli rol oynayacaktır. Kadın habercilerin desteklendiği bir mekanizmaya dönüşecektir. Özellikle OHAL ve KHK ile yaşanan hukuksuz süreçte kadın gazetecilerin hakları konusunda bir farkındalık yaratarak işsiz kalan ve mesleklerini devam ettirme konusunda kararlı olan tüm kadın gazetecilerin umudu olacaktır. Bu çalışma işsiz kalan kadın gazetecilerin çabalarıyla yürütülecektir.

‘Hukuksuzluğa karşı duruş’

Amacımızın başında; OHAL’de hukuksuz ve antidemokratik çıkarılan yasaların toplumda yarattığı rahatsızlıklara karşı muhalif bir söylemle kadınların yanında durarak kamuoyu oluşturmak. Dayanışma ağlarımızı; kadın odaklı habercilik yapan tüm kadın gazetecilere ve uluslararası dayanışmalara açık olacak şekilde yürüteceğiz. Platformumuz OHAL sürecinde kadın gazetecilerin yaşayacakları her türlü ayrımcı antidemokratik uygulamaların görünür kılınması ve kamuoyunda duyulması hususunda önemli rol oynayacaktır. Kadın habercilerin desteklendiği bir mekanizma olacaktır. Özellikle OHAL ve KHK ile yaşanan hukuksuz süreçte kadın gazetecilerin hakları konusunda bir farkındalık yaratarak işsiz kalan ve mesleklerini devam ettirme konusunda kararlı olan kadın gazetecileri destekleyecektir.

‘Kadın odaklı habercilikte ısrar’

Bu anlamıyla Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nu kurduk. Platformumuz KHK ile kapatılmış TV, Gazete, Haber Ajansında çalışan kadın odaklı habercilik yapan ve işsiz kalan kadın habercilerden oluşmaktadır. Kadın odaklı habercilik yapmak isteyen ve işsiz kalan kadın haberciler mesleklerini icra etmeleri hususunda desteklenecektir. Haber yapmaları konusunda yaşayacakları ekipman ve mesleki eğitim sorunları giderilecektir. Platform bünyesinde bulunan kadın gazeteciler, şiddete maruz kalan kadınların sorunlarını kamuoyuna taşıyarak görünür kılınmasını sağlayarak şiddetle mücadelede kadınların umudu olacaktır. OHAL kanunlarının antidemokratik uygulamalarına inat kadınların yaşadıkları her türlü şiddeti görünür kılarak topluma haberleriyle mesaj vereceklerdir. Kadın gazeteciler; mesleklerini bağımsız, sivil ve kendi inisiyatifleriyle oluşan bu platformdaki dayanışmayla toplumda önemli, yapısal ve köklü bir değişim yaratacaklardır.

Çalışmalarımızın odağında kadınlar bulunmaktadır. Kadınların toplumda yaşadıkları eşitsizlik basın alanındaki baskılarla devam etmektedir. Kadın gazetecilerin dayanışmasını ve çalışmalarını destekleyen platformumuzun tüm mekanizmalarında kadınlar yer almaktadır.

Platformumuz;

Sadece kadınlardan oluşmaktadır.
Feminist ve kadın hakları perspektifinden bakmaktadır.
Kadın Odaklı habercilik konusunda ısrarcı bir yapıdır.
Katılımlarda esnektir. Kadın Gazetecilere açık ve dayanışma perspektifini esas almaktadır.
Kadına yönelik şiddeti görünür kılarak, kadın odaklı habercilikte toplumsal değişim yaratmayı hedefler.
Her türlü antidemokratik yaklaşımlara İtiraz eden, bağımsız bir yapıdır.
Ulusal düzeyde Kadın Odaklı Habercilik yapan tüm kadınlara üyelik açıktır.
Uluslararası tüm kadın gazetecilerle dayanışmayı esas alır.
Kadın Gazetecilerin mesleklerini icra etmelerindeki engelleri aşmaya çalışır.
Atölye çalışmalarıyla deneyimleri buluşturarak kadın gazetecilerde kapasite artırıcı programlar düzenler.
Kadın gazetecilerin, özellikle gönüllü muhabirlik ağı oluşturmada haberlerin hızla şekillenmesi için platform bünyesinde oluşacak teknik ekipmanları dönüşümlü paylaşır.

Son olarak bizler Gurbetelli Ersöz, Ayfer Serçe, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan, Rosa Lüksemburg, Emma Goldman, Virginia Woolf ve Ulrike Meinhof’un takipçileri olarak, O’nların kadın mücadelesini bıraktıkları yerden devam edeceğiz ve bu bayrağı ileri taşımanın onuru ile yürüyeceğiz.

Yaşasın Kadın Gazetecilerinin dayanışması…”

Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği açıklamada metnin okunmasının ardından kadın gazeteciler alkış ve zılgıtlarla Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun kuruluşunu kutladı.

 

sujın

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights