Ana SayfaGIŞTÎMakao ve Kürdistan 

Makao ve Kürdistan 

Eyüp Yalur / Yazarın diğer makaleleri 

Ülkede son günlerde ismine çok sık rastladığımız Makao neresidir? 

Makao, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’un meclis kürsüsünden iktidarın yanlış ekonomi politikalarını eleştirirken Türk lirasını para birimiyle kıyasladığı Çin’e bağlı 700 bin nüfuslu özerk bir bölge, kendisine ait bayrağı ve kendi adına “Pataka” denen para birimi olan ve yüzölçümü 28.2 km kare olan bir bölgedir. 

Dünya coğrafyasına hakim bu araştırmacı, çalışkan milletvekiline ve bu milletvekilinin konuşmasını haberleştiren ülkenin kirli medya mensupları Çin’in özerk bölgelerine kadar bilirler. 

Yüzölçümü yaklaşık 392.000 km kare, nüfusunda yaklaşık 60- 70 milyon arası olduğu tahmin edilen, burunlarının dibindeki “Kürdistan”ı sorsan varlığını inkar ederler. 

2013 yılında AKP’li TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı, Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in Meclis kürsüsünden Kürdistan dediği için, Baydemir’e “Kürdistan neresi?” diye sormuştu.  

Çin’in, Kore’nin ve dünyanın dört bir yanının coğrafi bilgilerine hakim olan bu zihniyet, burnunun dibindeki hatta üzerinde yaşadığı Kürdistan’ın varlığını inkara kalkışır, riyakarca coğrafyasını inkar ettiği halka kardeşim der. 

Makao, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel idari bir bölgedir. Yönetimsel ve ekonomik sistemleri, Çin anakarasından farklıdır. 

Makao’nun resmi dilleri Çince ve Portekizce olmasına rağmen başta İngilizce olmak üzere birçok dil ikinci dil olarak kabul edilir ve konuşulur. 

Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları ve devleti Makaolulara kardeşim demiyor, haklarını veriyor. 

Türkiye’de Kürt halkının haklarını inkar ettiğiniz için mi kardeşiz diyorsunuz, yoksa kardeşiz dediğiniz için mi haklarını inkar ediyorsunuz? 

Kürt halkı artık bu yüzyıllık kardeşlik safsatasına inanmıyor. Demokratik haklarını talep ediyor. 

Kürt halkı için Newroz büyük bir önem arz ediyor. Siyasi temsiliyet hakkı, kimliğinin tanınması, dilinin eğitim dili ve resmi dil olması gibi talepler için Newroz alanlarını ulusal kıyafetleriyle dolduruyorlar ama gel gör ki Kürdün ulusal kıyafetleri bile yasak. 

Makao Özel İdare Bölgesi hükümeti ekonomik çeşitliliğine yönelik kalkınma planlarını devreye sokarak turizm, eğlence, tıp turizmi, geleneksel Çin tıbbı, sağlık kuruluşları, modern finans merkezleri, yüksek teknoloji, kongreler ve fuarlar, kültür, spor sektörlerinde kalkınmaya yönelik özel planlama ve düzenlemeler, organizasyonlar ortaya koyarken, dünya miras listesinde bulunan Diyarbakır’ın Sur ilçesi “hendek olayları”nda yerle bir edildi, Kürt illeri güvenlikçi politikalarla yönetilmekte, turizme kapalı, gelişmesi engellenmekte, ekonomik anlamda geri bırakılmaktadır. 

İşte “totaliter” bir rejim olan Çin’le Avrupa Birliği sürecinde beklemede olan Türkiye’nin yönetim tarzındaki önemli bir ayrıntı. 

Çin devlet başkanı Makao için “tek ülke, iki sistem” derken Türk yöneticiler Kürdistan”ı inkar ederek yok sayıyorlar, Kürt demokratik talepleri baskı ve şiddetle bastırılıyor. 

Makao’nun kültürel dokusu korunurken, Kürdistan’ın kültürel dokusu bozuluyor. 

Makao’daki UNESKO Dünya Mirası Alanları olan A-Ma Tapınağı, St. Paul kalıntıları, Senado Meydanı koruma altına alınırken, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan “Hasankeyf” 30-40 yıl ömrü olan bir baraja kurban edilerek sular altında bırakıldı. 

Türk yazar olarak övündüğünüz Kürt Yaşar’ın yukarıdaki sözünü artık dikkate alın. Ülkenin kültürel zenginliklerine kıymayın, halkların demokratik haklarına saygı duyun. 

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights