Suriye’de yayın yapan Al Watan gazetesinin iddiasına göre Rusya Devlet Başkanı’nın Suriye özel elçisi Alexander Lavrentiev, Rusya’nın Suriye Demokratik Güçleri (DSG) milislerini Suriye Arap Ordusuna entegre etmeye çalıştığını doğruladı. Ayrıca bir muhalefet avukatı, bu milislerin hakimiyetindeki Kürt Özerk Yönetimi’nin, Türk rejiminin Suriye topraklarında yeni bir askerî harekât başlatması için bir “gerekçe” sağladığını söyledi.
Bunun Kürtler arasındaki ayrılıkçı duyguları artırabileceğini ve onları bir devlet kurmaya motive edebileceği söylendiğinde ise Lavrentiev, “Bu Suriye, Türkiye, İran veya Rusya’nın çıkarına değil” dedi.
Aynı zamanda Moskova, Kürtleri Şam ile anlaşmaya, Suriye topraklarının birliğini yeniden sağlamaya ve DSG milislerini Suriye Arap Ordusuna entegre etmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu entegrasyonun Suriye’deki durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacağını söyledi.
DSG’nin siyasi cephesi olan Suriye Demokratik Konseyi’nin (DSC) eş başkanı Riad Darar, “Suriye sınırına herhangi biri saldırırsa” Suriye Arap Ordusunun yanında savaşacaklarını daha önceleri zaten belirtmişti.
Öte yandan Suriyeli muhalif Avukat Hassan el-Esved, Suriye muhalefet koalisyonunun (SOC) ulusal bir tepki gösteremeyeceğini söyledi. SOC’nin tam bir “Türk platformu” haline geldiğini ve üyelerinin Efendilerinin emir ve çıkarlarından ayrılamayacağını da sözlerine ekledi.
Suriye Hukuku direktörü Aswad, muhalif medyaya verdiği röportajda, Suriye Kürtlerinin belirli gruplarının – özellikle DSG ve Özerk Yönetim – eylemlerinin, Erdoğan rejiminin Suriye topraklarında yeni bir askeri operasyon başlatması için bir “gerekçe” sağladığını söyledi. Pek çok Suriye kuvvetinin “Türkiye’nin emrinde” olduğuna ve Suriye hükümetinin kontrolü dışındaki alanları koruma bahanesi altında faaliyet gösterdiğine de ayrıca dikkat çekti.
“Türkiye, iç krizini dış savaş yaratarak değiştirmek istiyor. Bu stratejinin temel nedeni, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’teki bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanma hırsıdır” dedi.
Erdoğan’ın Türkiye’nin askeri saldırganlık tehdidini durdurma kararının hâkim olduğu Türkiye merkezli muhalefet koalisyonunun (SOC) pozisyonunda bir değişiklik bekleyip beklemediği sorulduğunda, Aswad ulusal bir tepkiyi dışladı. Koalisyondan (SOC) ulusal bir tepki beklenemez” dedi. “Artık kapsamlı bir Türk platformudur ve muhalefet mensupları efendilerinin emir ve çıkarlarından ayrılamazlar.”
Nerina Azad