Kürt Ulusal Konferansı 

Kürtlerin uzun zamandır beklediği ulusal birlik konferansı Rojava’da gerçekleşti. 

Yıllardır Kürt halk tabanında tartışılan Kürt siyasi hareketlerinin ulusal meselelerde bir araya gelememeleri eleştirisi nihayet karşılık buldu.  

Açılışı Ey Reqib Kürt milli marşı ile yapıldı katılımcılar özellikle kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldılar. 

Dört parçadaki Kürt siyasi hareketlerinin temsilcileri, gençlik ve kadın örgütleri, dini inanç temsilcileri, aydın, yazar, sanatçı ve ayrıca ABD, Avrupa, Türkiye gibi dünyanın birçok ülkesinden temsilciler 26 Nisan 2025 tarihinde Rojava’nın yönetim merkezi Haseke’ye bağlı Kamışlı kentinde yapılan “Rojava Birlik ve Ortak Tutum Konferansı”na katıldılar. 

Rojhilat temsilcileri katılamadıkları konferansa mesajlarla desteklerini ilettiler. 

Bu konferansa Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülük etti. Konferansa 400 delegenin katıldığı açıklandı. 

Kürt siyasi oluşumlarının bir araya gelememe handikapı aşıldı. 

Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan verdiği “Barış Süreci” mesajı bu konferansın gerçekleşmesinde olumlu etkileri olmuştur. 

Rojava Devrimi Suriye’yi bölmeden Kürtleri bir araya getirdi. Siyasi hareketler ideolojik farklılıklarına rağmen bir araya gelerek konferansa destek oldular. 

Rojava’daki yeni toplumsal yapı fikirsel anlamda yeni bir siyaset, rejim ortaya çıkaracaktır. 

ENKS Sözcüsü Faysal Yusuf’un Kürdistan24’e verdiği demeçte, “Başkan Barzani’nin rolü ve Mazlum Abdi’nin yardımları, Rojava’daki Kürt ulusunun bir araya gelmesini, farklılıklarını bir kenara bırakıp bir olmasını sağladı” dedi. 

PYD yetkilisi Eldar Halil AFP’ye verdiği demecinde “Suriye’deki Kürt partilerinin, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından ülkenin geleceği için ortak bir vizyon sunmayı amaçladıklarını söyledi”, federalizm konusunun “masadaki önerilerden biri” olduğunu ekledi. 

Beriya Gel (Halk Cephesi) Başkanı Lahur Şeyh Cengi yayınladığı mesajda, geçmiş yıllarda Kobani’de gösterilen dayanışmayı hatırlatarak, “Bugünde aynı ulusal ruhla Rojava’daki kardeşlerimizin yanında olacağız ve birlik adımlarının güçlenmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağız” dedi. 

SDG Komutanı Mazlum Abdi konferansta yaptığı açıklamada “Tüm Suriyeli bileşenlere ve Şam hükümetine mesajım, konferansın bazılarının söylediği gibi bölünmeyi amaçlamadığıdır” dedi. 

Konferansın amacı, Suriye’nin geleceğini şekillendirmede ve Kürt sorununu çözmede nasıl rol alınacağına dair birleşik bir Kürt vizyonu olduğu belirtildi. 

Rojava’da Kürtler arasında birliği sağlamak, Suriye’nin yeni yönetimi ile masaya güçlü bir şekilde oturmak, yek vücut olabilmek ve ortak talepleri dile getirmek için bu konferansa zaruri olarak ihtiyaç vardı. 

Konferansın sonuç bildirgesini Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Muhammed İsmail ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Başkanlık Divan Üyesi Fevziye Yusuf düzenledikleri basın toplantısında Kürtçe ve Arapça olarak okudular. 

Yapılan açıklamada, “Tarihi sorumluluklarımız ve mevcut sürecin gereklilikleri, kolektif iradeyle ortak bir Kürdi görüş oluşturmak ve Suriye’deki Kürt sorununa demokratik ve ademi merkeziyetçilik gibi bir çözümü gerekli kılmaktır” denildi. 

Yüzyıldır beklenen ulusal birlik konferans ile adı konmasa da federasyon, özerklik gibi bir siyasi statünün temelleri atıldı. 

Verified by MonsterInsights