21 Haziran Salı günü saat 02:45’te Erzincan İliç İlçesi Çöpler Mevkii’nde uluslararası bir şirket tarafından işletilen altın madenine siyanür taşıyan boru hattında meydana gelen yırtılma sonrasında yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyon Fırat Nehri ve Keban Baraj havzasına bulaştı.
75 baro, ortak bir açıklama yayımlayarak siyanürlü solüsyonun Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajına da ulaştığına yönelik tespitlerin kamuoyunda büyük bir endişeye yol açtığını söyledi.
Ortak açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“Deprem riski altında olan bölgede herhangi bir jeolojik hareketlilik olmamasına rağmen boruların patlaması, riskin büyüklüğünü ve denetimsizliği ortaya koymakta; madende altın ayrıştırma işlemine hâlâ, 24 saat aralıksız devam edilmesi nedeniyle de adeta yeni felaketlere davetiye çıkarılmaktadır.”
Çernobil benzetmesi
Anagold Madencilik’in “siyanürlü” havuz haberleri basında yer almasına rağmen göz göre göre çevre felaketinin geldiği söylenen açıklamada, olayın seyri Çernobil’e benzetildi.
Fırat Havzası’na karışan siyanürlü solüsyonun Erzincan dışında 20 kenti de etkileyeceği söylenen açıklamaya şöyle devam edildi:
“En büyük altın rezervinin bulunduğu ilçede gerekli tedbirler alınmadan, arıtma tesisleri kurulmadan, 2010 yılından beri siyanür ile altın çıkarılmakta; altın arama sahası, doğanın yanı sıra sağlığımızı da tehdit etmektedir. Böyle devam ederse, çok yakın zamanda ülkemizde temiz tatlı su bulamayacağız.”
İmzası olmayan barolar
Barolar su kaynaklarının zehirlenmesi, biyoçeşitliliğin yok edilmesi, sağlıklı gıdaya erişimin imkânsız hale gelmesi, hava ve toprak kirliliği gibi birçok zarar ve ihlale yol açan felaket karşısında hiçbir canlıya zarar gelmeden maden şirketinin ruhsatının iptal edilmesini istedi.
Ortak açıklamada imzası olmayan baroların listesi:
Bayburt Barosu, Bitlis Barosu, Elazığ Barosu, Karaman Barosu, Kırşehir Barosu, Rize Barosu.
Ne olmuştu?
Erzincan Valiliği, 24 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamayla Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen kompleks maden işletmesinde 21 Haziran gecesi, Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında arıza meydana geldiğini duyurdu.
Meydana gelen kazada yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun Fırat Nehri’ne aktığına dair kamuoyunu bilgilendiren Valilik, maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlattı.
Maden işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na dayanarak en üst sınırdan (16 Milyon 441 Bin TL) ceza kesildi.
Şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu.
(TY) BİANET