Türkiye’de cezaevi inşaatları hız kesmeden sürüyor. Yılın üç ayında sözleşmesi imzalanan altı cezaevinin toplam bedeli 556 milyon lira oldu
Türkiye’de, cezaevi ihaleleri hız kesmiyor. Yılın ilk üç ayında sekiz cezaevi ihalesinin altısının sonuç ilanı yayınlandı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında sözleşmeleri imzalanan altı cezaevinin toplam bedeli 556 milyon TL’yi buldu. Altı ihalenin beşinde yerli şirket lehine yüzde 15 fiyat avantajı uygulandı.
Buna göre, Akseki Ceza İnfaz Kurumu 87 milyon lira, Giresun Şebinkarahisar Ceza İnfaz Kurumu 72,3 milyon, Siirt Ceza İnfaz Kurumu 103 milyon, Tunceli Ceza İnfaz Kurumu 81,9 milyon, Kütahya Domaniç Açık Ceza İnfaz Kurumu 17,5 milyon ve Adıyaman Ceza İnfaz Kurumu 194,2 milyon lira bedelle inşa edilecek. Konya ve Aydın Çine cezaevlerinin ihaleleri ise Aralık 2020’de yapıldı. Ancak ihaleler henüz sonuçlanmadı.
Çözüm inşaatta mı?
Peki, yeni cezaevlerine ihtiyaç gerçekten var mı? Hak savunucularına göre cezaevlerindeki doluluk sorununu çözmenin yolu inşaat yapmak değil. DW Türkçe’ye konuşan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Berivan Korkut, Türkiye’de halihazırda 374 cezaevi bulunduğunu ve bu cezaevlerinin kapasitesinin 250 bin 756 kişi olduğunu söylüyor.
Avrupa Konseyi’nin 2020 ceza istatistikleri raporuna göre Türkiye, 31 Ocak 2020 itibarıyla, Rusya’yı da geçerek 100 bin kişiye düşen hapishane nüfusunda 357,2 kişiyle ilk sıraya yükseldi. Oran, 2010 ile 2020 yılları arasında yüzde 115,3 arttı.
Ticaret mantığı
Korkut, cezaevlerine bakış açısının sorunlu olduğu görüşünde. Çok astronomik fiyatlardan, kamu kaynaklarının çok ciddi şekilde hapishane inşaatlarına aktarıldığını savunan Korkut, “Diğer bir sorunsa bu hapishane yerleşkelerinin yapılacağı yerlerdeki yerel otoritelere baktığımızda,bir fabrika açılacakmış gibi hapishanenin aslında yöreye ne kadar büyük bir ekonomik katkısı olacağı, ne tür yararları olacağı üzerinden tartışmalar yürütülüyor. Yani hapishanedeki mahpus sayısını düşürmek için neredeyse hiçbir çözüm önerisi yokken bu hapishane yerleşkelerinin ticarethane gibi görülmesi bizce çok ciddi ve temel sorunlarında birisidir” diye konuşuyor.
Adalet Bakanlığı’nın 2021 Yılı Performans Programı’na göre Türkiye’de bu yıl 39 yeni cezaevi yapılması planlanıyor. Bakanlığın programı esas alındığında yeni cezaevleri sırada.