Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Yönetim Kurulu Üyesi Hêmin Hewrami, Siyasi Büro Sekreteri Fazıl Mirani Başkanlığındaki KDP müzakere heyetinin, Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) be Goran (Değişim) Hareketi ile bir araya geldiği çözüm görüşmelerinin yeni bir başlangıç için önemli ve umut verici bir gelişme olduğunu vurguladı. Hewrami, KDP’nin bir yıl aradan sonra Goran ile görüşmesinin, aradaki buzların kırılmasını sağlayacağını da sözlerine ekledi.
“Toplantılar sıcak bir hava içinde devam etti”
K24’e açıklamalarda bulunan Hewrami, şöyle devam etti: “Şu anki siyasi atmosfer olumlu gelişmelere ve sorunların çözümüne daha açık ve umut verici ancak söz konusu toplantılar bir karar almak için değil daha çok danışma ve görüş alışverişinde bulunma amaçlıdır. Başkan Barzani’nin, mesajında belirttiği ilk üç ana madde aynı zamanda KDP’nin de projesidir. Dolayısıyla siyasi partilerle bu konuları görüşmek üzere temas halinde kalmaya devam edeceğiz.”
Toplantıların samimi bir hava içinde geliştiğini ifade eden Hewrami, toplantılar bittikten sonra kurulacak ortak çözüm mekanizmasının aynı sıcak hava içinde çalışmalarına devam etmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.
“Bizi eşit görmüyorlarsa bizde üstümüz olarak kabul etmiyoruz”
Kürdistan’ın kendi kaderini tayin edecek referanduma ilişkin de konuşan Hemin Hewrami, “Hali hazırda istesek de istemesek de Irak’a bağlıyız. Dolayısıyla Sayın Başkan’ın da ifade ettiği üzere Bağdat ile diyalog içinde olmamız gerekmektedir. Irak’a, artık yüz yıllık iktidarı kalmadığını 2003 yılından sonra eski Irak’ın geride kaldığını ve artık bizimle yeni bir diyalog süreci geliştirmesi gerektiğini iyi anlatmamız lazım. Onlar bizi eşit olarak kabul etmiyorsa bizde onları kendi üstümüzde bir mertebe olarak kabul etmeyiz elbette ki.
“Yeni bir formül arıyoruz”
Bağdat ile sorunlarımızı çözecek yeni bir formül arıyoruz. DAİŞ’ten sonraki Irak’ın geleceğinin olumsuz etkilenmemesi için kalıcı bir çözüm arama noktasında yeni diyalog kanallarının açılmasını savunuyoruz. Bağdat ile müzakerelerin devam etmesi lazım. Tabi bunun için belli bir zamana da ihtiyaç vardır.
“Kürdistan halkı komşuluğu seçecektir”
Eğer bütün çabalarımıza rağmen Badat ile bir çözüm noktasına ulaşamazsak o zaman söz konusu çözümü, Kürdistan’da Kürdistan halkına sorarak cevap arayacağız. Kürdistan halkı bir referandum ile artık Irak ile nasıl bir ilişki içinde olması gerektiğine kendisi karar verecek. Benim de inancım odur ki Kürdistan halkı Irak ile iki iyi komşu olarak kalma tercihini seçecektir.”
k24