Belarus sınırında bir araya gelen Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk turu somut bir sonuç olmaksızın kapatmalarının ardından Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları altıncı gününde, aralarında Kiev, Harkov ve Çernihiv’in de bulunduğu büyük kentlerde devam ediyor.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, 67 kilometre uzunluğunda dev bir Rus konvoyunun Kiev’e doğru ilerlediğini gösterdi. Dün öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda yüzlerce tank, zırhlı araç ve toptan oluşan konvoyun, başkent Kiev’in 27 kilometre kuzeyindeki Antonov havalimanı yakınlarına kadar geldiği görüldü.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre işgalin başladığı Perşembe gününden bu yana yedisi çocuk 102 sivil hayatını kaybetti. 300’den fazla da yaralı var. Rusya’nın işgali sonrasında Ukrayna’dan kaçanların sayısı ise yarım milyonu aşmış durumda.
Zelenski’den uçuşa yasak bölge talebi
Rusya’nın Ukrayna topraklarına beş günde 56 roket ve 113 seyir füzesi ile saldırdığını açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy, Rus uçakları, füzeleri ve helikopterlerinin engellenmesi için Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti.
Bunu hangi ülke veya örgütün nasıl sağlayabileceği konusunda ise bir yorumda bulunmadı. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edemeyeceklerini, böylesi bir adımın NATO’yu Rusya ile karşı karşıya getireceğini duyurmuştu.
Vize açıklaması
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, dün akşam yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Rusya’ya karşı savaşmak için Ukrayna’ya gidecek yabancılardan vize istenmeyeceğini açıkladı.
ICC’den savaş suçu değerlendirmesi
Zelenski Rusya’nın Harkov kentinde bir savaş suçu işlediğini de söyledi. Kentin top atışına tutulduğunu belirten Zelenski “Onlarca görgü tanığı, bunun yanlış hedefe yönelen bir bombardıman değil, sivillerin bilinçli bir şekilde hedef alınması olduğunu anlatıyor” dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi de (ICC) Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturma kararı aldı.
ICC savcısı Karim AA Khan, yaptığı açıklamada, Ukrayna’da savaş suçu ve insanlığa karşı suçların işlendiğine dair kuvvetli iddialar olduğunu dile getirdi.
Almanya Baltık Denizine savaş uçağı gönderdi
Almanya Baltık Denizine Tornado tipi savaş uçakları ve bir gözetleme uçağı ile dört savaş gemisi gönderdiğini açıkladı.
Reuters’ın aktardığına göre bir Savunma Bakanlığı sözcüsü, operasyonun güvenliği için daha fazla bilgi veremeyeceklerini belirtti.
Avustralya’dan silah desteği
Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı.
Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi.
Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.
ABD’den BM kararı
ABD, Rusya’nın BM’deki 12 diplomatını “ulusal güvenlik” nedeniyle sınır dışı etme kararı aldı. Rus diplomatlardan, diplomasi dışı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle ülkeyi terk etmeleri istendi.
ABD’nin BM Büyükelçi Vekili Richard Mills “Bu diplomatlar sorumluluklarıyla bağdaşmayan davranışlarda bulundukları için ABD’yi terk etmeleri istendi” derken konu hakkında bir detay paylaşmadı.
Reuters’ın aktardığına göre Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzia da 7 Mart’a kadar ülkeyi terk etmelerinin talep edildiğini söyledi.
Çavuşoğlu’ndan Boğazlar açıklaması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelen Montrö Boğazlar Şözleşmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu:
“Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz’deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık.
“Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö’yü uygulayıp uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk.”
Starlink terminalleri Ukrayna’ya ulaştı
Kullanıcıların uydu üzerinden internete bağlanmasını sağlayan SpaceX’in Starlink terminalleri Ukrayna’ya ulaştı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhailo Fedorov, Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin ürettiği terminallerin fotoğrafını Twitter’dan paylaşarak Elon Musk’a teşekkür etti.
Fedorov daha önce Elon Musk’ı Twitter’dan etiketleyerek Ukrayna’daki internet kesintilerine karşı Starlink terminalleri göndermesini istemişti.
SpaceX alçak yörüngeye yerleştirdiği çok sayıda uyduyla, altyapısı bulunmayan yerlere hızlı internet sağlamayı hedefliyor.
Rus SIM kartlarına engelleme
Ukrayna, Rusya’dan alınmış SIM kartların Ukrayna’daki telefon operatörleri üzerinden bağlantı kurmasına son verildiğini açıkladı.
Ukraynalı yetkililer, “Cep telefonlarını kullanamayan işgalci güçlerin sıklıkla sivillerin telefonuna el koyarak arama yapmaya çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Ukrayna ordusu da Rus askerlerin kendi cep telefonları ve telsizleriyle iletişim kurmaya çalıştığını paylaşmıştı. Ukraynalı yetkililer, Rus askerleri tarafından telefonlarına el koyulan sivillerin derhal yetkililere haber vermesini talep etti, böylece hatların erişime kapatılacağını ekledi:
“Telefonunuza el konulmuşken bunu yapmak kolay olmayabilir ama telefonu olan bir komşunuzu bulun veya sabit bir hat kullanın: Devletimizin ve halkımızın güvenliği sizin atacağınız bu adıma bağlı olabilir.”
Shell, Rusya’dan çekildi
Shell, Rus şirketleriyle tüm ortaklıklarını sonlandıracağını açıkladı. Şirketin yöneticisi Ben van Beurden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “anlamsız bir askeri saldırganlık” olarak niteledi.
Shell’in Rus Gazprom şirketiyle ortaklaşa yürüttüğü tüm projelerdeki hisselerini satacağı duyuruldu. Buna büyük bir sıvılaştırılmış doğal gaz tesisindeki yüzde 27,5’luk hisse de dahil. Kuzey Akım 2’den de çekilen Shell’in tüm bu faaliyetlerinin 3 milyar dolar değerinde olduğu hesaplanıyor.
Daha önce BP de Rus devletinin sahibi olduğu Rosneft’teki hisselerini satacağını açıklamıştı.
Kanada, Rusya’dan petrol ithalatını yasakladı
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, petrol gelirlerinin Putin ve Rus oligarkların Ukrayna savaşını fonladığını aktararak Rusya’dan petrol ithalatını yasakladıklarını açıkladı. Kanada böylesi bir adım atan ilk G-7 ülkesi oldu.
Aynı zamanda ülkesinin Ukrayna’ya tanksavar ve cephane sağlayacağını aktardı. Kanada daha önce Ukrayna’ya silah sevkiyatında da bulunmuştu.
Kanada, petrol rezervlerine sahip dünyanın en büyük dördüncü ülkesi. Petrolde dış ticaret fazlası bulunsa da ABD, Suudi Arabistan ve Rusya’dan da petrol satın almaktaydı.
FIFA ve UEFA’dan men kararı
FIFA ve UEFA, Rusya milli takımını ve Rus takımlarını bir sonraki karara kadar düzenlenecek organizasyonlarından menettiklerini açıkladı.
Kurumlardan yapılan açıklamada, “Futbol, Ukrayna’da yaşananlardan etkilenen insanlarla tam bir dayanışma içinde” denildi.
Google Maps Ukrayna’da askıya alındı
Google, savaş nedeniyle harita uygulaması Google Maps’i Ukrayna’da askıya aldığını duyurdu.
Vice News’ün haberine göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı günden bu yana, askeri birlikler ve sivillerin hareketlerinin “Google Maps” uygulamasından takip edildiğine dair şikayetler geliyordu.
Bunun üzerine Google, Ukrayna’da canlı trafik verisi ve mağaza ve restoran gibi yerlerin yoğunluğu hakkında sağladığı verileri paylaşmayı tüm dünyada geçici olarak durdurdu. Google, bunun halkın güvenliği için yapıldığını açıkladı.
Rusya’da ekonomi
Rusya, rublenin dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetmesinden sonra faiz oranlarını iki kat artırmasının ardından yaptırımlar karşısında ekonomisini korumak için yeni kararlar aldı.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre bugün Rusya’dan yurt dışına döviz cinsinden para transferi yapılması yasaklandı.
Aynı zamanda ihracat yapan şirketlerin bu yılın başından itibaren elde ettikleri döviz gelirlerinin yüzde 80’ini piyasaya satması şart koşuldu.
(TP) BİANET