Ana SayfaGIŞTÎYOK EDİCİ BULUŞ(LAR) YARIŞI

YOK EDİCİ BULUŞ(LAR) YARIŞI

İyi amaçlı kullanılmaz ise yok edicidir bu buluşlar.

MÖ 500 bin yıllarında Homo Erectuslar ateşi bulduğunda, daha doğrusu sonraları MÖ 250.000 yıllarında ateşi evcilleştirdiğinde insanlığın faydasına birçok yenilik getiriyordu. Ateş zaten şimşek çakması gibi doğa olaylarında vardı. İyilik yaptığı kadar kötülükte yapıyordu ateş.

Fevzi Kartal / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız

Kimin elinde ve nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Ateşin kullanım alanının iyi yönü soğuğa karşı korunmaydı, ilk başlarda. Gel git zaman içerisinde avlanılan hayvanları pişirmek, daha gıdalı ve lezzetli yiyecek haline getiriyordu ateş. Etlerdeki ve daha sonraları sebzelerdeki parazitlerin ölümüne sebebiyet vererek insanlığa korkunç fayda sağladı ateş. Hastalanmaları, sakat kalmaları ve çabuk ölümleri önledi. Ortalama ölüm oranlarının yükselmesini sağladı. Vahşi hayvanları korkutmaya da yaradı vb gibi.

Ateşin evcilleştirilmesinin kötü yanı ise, kötü insanların elinde silah olarak kullanılması idi. Hani bir halk sözüdür “kaç Babil kaç Kâbe yok edilmedi ki”. İşte bu kötü insanlar ateşin kötüye kullanılması sayesinde ne güzelim şehirler ve medeniyetleri kül ettiler.

Zeus, Yunan mitolojisinde olduğu gibi, ateşi alıp kimseye ateşin sırrını vermeyerek kendisini tanrıların tanrısı ilan etti, taa ki Mathieus ateşi onun elinde alıncaya kadar.

Elektriğin ve atomun bulunması insanlığa birçok faydalar sağladığı gibi, birçok zararları da oldu kötü insanların ve iktidarların sayesinde. Hiroşima en belirgin örneği.

Bu buluşların kontrol edilip bir kurala bağlanması apaçık ortadadır… Özellikle şu 21. yüz yılda insanlığın tarihsel pratik bilgi birikimi iyiyi kötüyü daha belirgin bir biçimde seçecek güçtedir.

Bu gün narsist, egoist, çıkarcı, kontrol freakscı, gözü paradan başka bir şey görmeyenlerin yüzünden dünyamızın havası kirlenmiş, ekolojik denge bozulmuştur… Birçok şehirden CO2’den geçilmiyor. Hiç kimse yani karar vericiler Donald Trump gibileri zehirli gazlar üreten fosil yakıtlarla çalışan sanayinin ve taşıtların önlenmesi yerine dünyamıza “1000 milyar ağaç dikelim” diyorlar. Diktikleri ağaçlar ya yetişmiyor ya da kuruyor bu fosil yakıtların çıkardığı zehirli gazlar sayesinde.

Alphabet (Google)’un patronu S. Pichai son buluşlardan IA-Intelligence Artificielle (Yapay Zeka) içinse şöyle diyor; “AI was for mankind a deeper upheaval than fire and electricity’’  (‘Yapay zeka insanlık için ateş ve elektrikten daha derin bir kargaşa idi’).  Bütün taraflara çağrı yaparak bu durumun kontrol edilip bir düzene konmasını öneriyor en son yapılan DAVOS toplantısında.

Evet, bu ve diğer en gelişmiş teknolojiler, buluşlar, sayesinde insanlığı ve doğayı yok edici sofistike silahlanma yarışı yapılıyor. Münih dünya konferansında Almanya cumhurbaşkanının da söylediği gibi “yıllar geçtiği halde hâlâ dünya barışı için uluslar arası bir işbirliği projesinden uzaklaşıyoruz.”

Daha çok silahlanmakla “caydırıcılık yapılacağı ve bir güçler dengesi oluşturulacağı”nı artı değere doymayan para manyakları insanlığın gözünün içine bakarak bu çığırdan çıkmışlığı söyleyebiliyorlar… Ki; oysa silahlanma yarışının hal-i pur melali ortada.  

20/02/2020

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights