Site icon Rojnameya Newroz

YERYÜZÜ SOFRASI SUR İÇİN KURULDU

Günlerdir elektrik ve suların kesik olduğu Sur’un Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri bugün yine hareketliydi. Hareketliliğin nedeni bu kez yıkım değil iftardı. Kamu Emekçileri Sendikalarına üye sendikacılar tarafından organize edilen “Yeryüzü Sofrası” bu kez Sur sakinleri için kuruldu.

İftara saatler kala, bir tarafı yıkıntılarla dolu sokağa kilimler serildi. Arabalarla mahalleye getirilen yemekler, sendikacılar tarafından sofralara dağıtıldı. Sokaklara dağılan gönüllüler mahalle sakinlerini iftara davet etti. Oruç tutsun tutmasın onlarca kişi sofrada yerini aldı. Ezan okundu, yemek başladı. Günlerdir gergin ve moralsiz olan Sur sakinleri, bir nebze olsun moral buldu. Mahalle sakinleri, yemek eşliğinde misafirleriyle sohbet etme imkanı da buldu.

Yemeği organize eden KESK’in sözcüsü Sıraç Demir, amaçlarının Sur sakinlerine moral vermek olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Demir, “Bu oruç ayında ne yapabiliriz diye düşündük. Böyle bir karar çıktı. Sur halkının yanında bulunmak, onların soluduğu nefesi solumak… Düşüncemiz buydu, halkla biraraya gelmekti. Umarım ve diliyorum bu biraz moral olmuştur. Bu bir şey değildir ama umudumuz bu yöndedir. Halkımıza çağrımız da ‘Sur’u yalnız bırakmasınlar’” dedi.

Bir an için dertlerini unutan Sur sakinleri ise, hala çaresiz. Bunlardan biri de Şeyhmus Atar. Atar, bazı Sur sakinlerin kiralık ev bulmakta bile zorlandıklarını belirterek, “İnsanları evlerinden çıkarıyorlar. İnsanlar perişan oldu, insanlar kiralık yer bile bulamıyor. İşte Sur’un ne halde olduğunu görüyorsunuz. İnsanlar perişan oldu. Öyle fakir insanlar var ki, kiralık ev bile bulamıyor. İşte halimizi görüyorsunuz sokaklardayız” diye konuştu.

Daha birkaç ay öncesine kadar insanların yaşadığı evler artık harabe. Harabelerin arasında iftar açan Selam Ergün ise yemeğin Surlu’lar için moral olduğunu söyledi. Ergün, “Oruç, aç olanı anlamak içindir, fakirlerin, açların ne hissettiklerini hissetmen lazım. Bu açlığı, bu yoksulluğu hissetmen lazım, duygudaşlık yapmam lazım. ‘Bir fakiri doyurayım’ demen lazım. Bunun her yıl devam etmesi lazım bu bize çok moral oldu” şeklinde konuştu.

Gidenler gitti, kalan aileler de bu etkinliklerle moral bulmaya çalışıyor. Yemek bittikten sonra, sokak yeniden sessizliğe gömülüyor.

Yeryüzü sofrası, Gezi eylemleri sırasında gündeme geldi. Kendilerine Anti Kapitalist Müslümanlar olarak tanıtan grubun, gösterişli iftarlara tepki amacıyla başlattığı etkinlik daha sonra yayıldı. Sofranın ana fikri, “herkesin getirdiğini birileriyle paylaşması”.

Mahmut Bozarslan

https://www.amerikaninsesi.com/a/yeryuzu-sofrasi-sur-icin-kuruldu/3890982.html

Exit mobile version