Site icon Rojnameya Newroz

YENİ SAYIMIZLA YENİDEN MERHABA! / EDİTÖR

Dergimizin iki sayısı arasındaki zaman dilimi yaz olmasına rağmen oldukça yoğun yaşandı. Genel olarak siyasi gündem hem içerisiyle hem sınır ötesiyle hem de ayrıca parti olarak da gündemimiz yoğundu. 

Özetlersek:

*Bu süreçte yaşanan en önemli siyasi gelişme hiç şüphesiz AKP/MHP iktidarının halkımızın siyasi iradesine karşı bir kez daha siyasi darbe yapmaları oldu. İlki 2016 yılında 100’e yakın belediyeye kayyum atanarak eşbaşkanlar görevden alınmıştı. İkincisi 2019 Ağustosunda bu kez Diyarbakır, Mardin, Wan büyükşehir belediyesi eşbaşkanları haksız-hukuksuz bir şekilde görevden alınarak halkın iradesi hiçe sayıldı. Eğer içerde ve uluslararası alanda tepkiler güçlü olmazsa kayyum atama yoluyla halkımızın irade gaspının süreceği açıklamaları geliyor.

Halkımız, halklarımız başta üç kentte olmak üzere “irademiz gasp edilemez. Kayyumu tanımıyoruz, tanımayacağız” şiarıyla sivil demokratik meşru direnişini sürdürüyor. 16. gününde direniş ilk günkü inanç ve kararlılıkla sürüyor. Sonuç alınıncaya kadar yani seçilmiş eşbaşkanlarımız görevlerinin başına dönünceye kadar sürecek.

Partimiz KKP, ilk günden sivil darbeye karşı “Kayyum atanmasını kınıyor ve tanımıyoruz” diyerek tutum aldı. Yanı sıra ilk günden 21. gününe kadar sivil direniş alanlarında fiilen de yerini aldı, almaya devam edecektir!

KKP Gençlik Örgütü Ciwanên Komunîstên Kurdistan (CKK) Van’da gerçekleştirdiği beş günlük kampla hem siyasi eğitim çalışması hem aynı zamanda Van halkının kayyum atanmasına karşı direnişine katıldı.

Çağrımız; Türkiye ve dünya kamuoyunadır: Halkımızın haklı ve meşru mücadelesine omuz verin. Kürt halkı demokrasi mücadelesinde üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, bugün Türkiye halklarının halkımızla demokrasi çizgisinde buluşma mücadelesine omuz verme günü!

*Diğer gelişme ise işçi ve kamu emekçileriyle imzalanan sefalet sözleşmeleridir. İki yıllığına verilen zam oranları ilk altı aydaki zam oranlarını bile karşılayamayacağını bilmek için ekonomist olmaya gerek yok. İşçilerin ve kamu emekçilerinin başına çöreklenmiş sarı sendikacıların toplu sözleşme sürecinde aldıkları tutum ise tam bir skandal. Özellikle Türk-İş Genel Başkanı’nın Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde açık kalan mikrofonunda kamuoyuna yansıyan “Uzasa işi karıştıracağız” beyanı şunu gösteriyor; işçi ve emekçiler bu sarı sendikacılardan kurtulmadıkça ne ekonomik-sosyal hak mücadelesi geliştirebilir ne de sosyalizm yolunda ilerleyebilir.

*Türkiye, şu gerçeği bilmelidir; artık güney ve güneydoğu sınırında komşuları Kürtler! Kürtlerin siyasi oluşumları olarak bağımsız ya da federal devlet yapılanmaları gerçeği var. Bu gerçeği tanımadan Ortadoğu ile bağlantı kuramaz.

Türkiye, Hakurk işgal harekâtından ve Fırat’ın doğusundaki özerk yapıyı ortadan kaldırma yönündeki kör inattan vazgeçmeli. Zira macun şişeden bir kere çıktı artık geriye dönüş yoktur. Bu kör inattan vazgeçmezse kendisiyle birlikte Kürt ve bölge halkları da zarar görecektir.

Cumhur İttifakı liderlerinin “İlla da Ağustos’ta yeni bir zafer isteriz” histerik çağrıları Rojava’da karşılık bulmayınca döndü içeride üç büyük Kürdistan kentine kayyum atayarak “yeni Ağustos zaferini” (yani Pirus zaferini) ilan etme durumuna düştü!

*Partiya Komunîst a Kurdistan (KKP) heyeti bir süre önce Kürdistan’ın Güneyine bir ziyarette bulundu. KKP heyeti beş gün boyunca çok verimli görüşmelerde bulundu. KKP kadroları sıkça Kürdistan basınına konuk olarak görüş ve önerilirini paylaştılar. Gidiş amacına uygun olarak;

Birincisi; Komünist, sosyalist partilerle resmi görüşlerde Kürdistan, bölgesel ve küresel gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Bu gelişmeler üzerine biri Kuzey diğer üçü Güneyden dört parti Hewlêr’de KKP Güney’in merkezinde ortak bir basın açıklamasıyla görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Ayrıca 17 Ekim’de dört parçada komünist-sosyalist-solcu partilerin katılımıyla Hewlêr’de bir konferans yapma kararını aldı ve pratik çalışmaları devam ediyor.

Gelecek sayıda buluşmak üzere.

Sosyalist Mezopotamya / Eylül 2019 / Sayı: 6

Tüm sayıların PDF formatları aşağıda

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 1 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 2 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 3 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 4 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 5 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Sosyalist Mezopotamya / Sayı: 6 – Derginin PDF formatı için buraya tıklayın

Exit mobile version