Site icon Rojnameya Newroz

Van’da Çağrı Merkezi Çalışanları Dayanışma Ağı kuruldu

Çağrı Merkezi Çalışanları

Çağrı merkezleri, son dönemde ağır çalışma koşulları ve mobbing ile gündemde. Wan’da binlerce kişiyi çalıştıran Webhelp adlı çağrı merkezinin çalışma koşulları da diğer merkezlerden farksız değil. Çalışanlara günlük 13 TL yemek ödemesi yapan çağrı merkezi, evden çalıştırılan işçilere ise elektrik ve internet ödemesi yapmıyor. Yine yapılan iş sözleşmesinde çalışma süresi belirtilmediğinden böylelikle işçilerin işine istenildiği an son verilebiliyor. Günlük çalışma süresi en az 9 buçuk saat olan merkezde, hak arayanların istifaya zorlandığı ya da ücretsiz izne çıkarıldığı belirtildi.

Dayatılan çalışma koşulları ve emek sömürüsüne karşı işçiler, çözümü “Çağrı Merkezi Çalışanları Dayanışma Ağı” altında örgütlenmede buldu.

Çağrı merkezinde çalışanlar, çalışma koşullarını ve maruz bırakıldıkları hak ihlallerini anlattı. 

‘İSTEDİKLERİNİ İŞTEN ÇIKARABİLİYORLAR’

2 yıl çalıştırıldıktan sonra hukuksuz bir şekilde işine son verilen H.B., “Hakkımızı aradığımızda ‘kapı orada’ diyorlar. Çağrı merkezleri asgari ücret veren iş yerlerinden. Dolayısıyla çalışmak için yoğun talepler oluyor. Bizi işten çıkarır çıkmaz hemen yenilerini bulacaklarını biliyorlar. 9 buçuk saat olan çalışma saatinin yoğunluk olduğunda 16-17 saate çıktığı oluyordu. Yapılan haksızlıklara sessiz kalmadığım için sürekli mobbinge maruz kaldım. Sözleşmeler belirsiz süreliydi. Ücretsiz izin veya rapor kesinlikle güzel karşılanmazdı. Nedeni ne olursa olsun, ücretsiz izin veya rapor alman eksi puan almama nedendi. Hatta temsilcilerden ücretsiz izin veya rapor alanlar işten çıkarılma ile tehdit edilirlerdi. İşime son verilmesinin elle tutulur hiçbir sebebi yoktu. Haksızlıklara karşı çıktığım için işten atıldım. İstifa etmemi söylediler tabi ben bunu kabul etmeyince hiçbir hakkımı vermeden çıkışım verildi” diye konuştu.  

‘ÖRGÜTLENDİK, HAKLARIMIZI ALACAĞIZ’

“Patronların Ensesindeyiz” adıyla Wan’da Çağrı Merkezi Çalışanları Dayanışma Ağı’nı kurduklarını belirten H.B., haklarını almak için örgütlü mücadele yürüteceklerini söyledi. Haklarını alana kadar pes etmeyeceklerini belirten H.B, “Böyle gelmiş ama böyle gitmeyeceğini mücadelemizle kanıtlamamız gerekir. Herhangi birini sebepsiz işten çıkarmanın artık o kadar kolay olmadığını, olmayacağını onlara anlatana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

‘SAATLERCE MOLASIZ ÇALIŞIYORUZ’

İki yıldır çağrı merkezinde çalışan C.L. ise, işyerinde yaşanan mobbing nedeniyle kendisini sürekli kötü hissettiğini belirterek, “Hep bir baskı içerisinde, bazen saatlerce molasız çalışıyoruz. Molasız çalışmak bizi oldukça yoruyor ve bir süre sonra takatimiz kalmıyor” sözleriyle yaşadıkları zorlukları anlattı. 

‘YAPILANLAR YASAL DEĞİL’ 

Bir yılı aşkın bir süredir çağrı merkezinde çalıştığını belirten M.K., “Gerek takım liderim, gerekse yöneticiler tarafından defalarca mobbinge maruz kaldım. Yapılan mobbing hem yazılı hem de sözlü olarak devam etti. Maruz kaldığım mobbinglerin ana konusu istifa etmeme yönelikti. Şu anda ücretsiz izne gönderildim. Bu yapılan yasal değil. Sistemde hala çalışıyor görünüyorum fakat maaşım hesabıma yansımıyor. Belli bir zaman içeren bir sözleşmemiz yok, iş güvencemiz yok. İşveren, ‘ne de olsa dışarıda senin gibi bu işi yapacak bir sürü kişi var’ deyip istediğini yapabiliyor” şeklinde konuştu.  

MA

Exit mobile version