Site icon Rojnameya Newroz

TOPHANE’DE KADINLARIN SERGİSİNE SALDIRI

İstanbul Tophane’de 21 kadın sanatçının çalışmalarından oluşan ‘KUYTU’ sergisinin açılışı içki içildiği gerekçesiyle saldırıya uğradı.

İstanbul Tophane’de 21 kadın sanatçının çalışmalarından oluşan “KUYTU” sergisinin açılışı içki içildiği gerekçesiyle mahalleli olduğu söylenen bir grup tarafından saldırıya uğradı. Mahallede yaşadığını söyleyen 4-5 kişinin açılış sırasında alkol alan davetlilere saldırarak “Kadınlı erkekli mahallede içki içemezsiniz” dediği öne sürüldü. Saldırı sonrası serginin açılış kokteyline son verildi.

Çekilen görüntülerde sergiye gelen davetliler tehdit ediliyor ve “Hiç kimse burada kalmayacak, edepsizler. Burada durma! Lan i… , s… belanızı, şerefsiz, içip kafayı bulmuşsunuz, it, y… y… konuşma karşımda” gibi sözlerle küfür ve hakaretler ediliyor.

NELER YAŞANDI?

Serginin açılışını organize edenler arasında bulunan, aynı zamanda sergiye de eserleriyle katılan Vardal Caniş Su, yaşananları Evrensel’e anlattı: “21 kadın sanatçıdan çalışmalar aldık. Sergi alanının kürasyonunu yaptık. Sponsorlar bulduk, organizasyon oluşturuldu. Konumuz ‘gece’ idi. Karanlıkta el fenerleri ile gezilen bir sergiydi. İsmine de bu yüzden ‘Kuytu’ dedik. Mahalleli olduğunu söyleyen 4-5 kişinin, ‘kadınlı erkekli içki’ içtiğimiz gerekçesiyle saldırısına maruz kaldık. Sokakta kadınlı erkekli şarap içtiğimiz için, küfürler yetmezmiş gibi fiziksel şiddete de maruz kaldık. Üzerimize yürüdüler, itiş kakış yaşandı. Araya girenler sayesinde şiddet dozu artmadı. Sokağı boşaltıp galerinin içine geçtik. Grubun sergi salonuna sıkışmaya çalışması öfkeyi durdurmaya yetmedi. Mahalleliye olan saygımızdan kepenkleri kapatıp, açılışı bitirdik. Sergi bir hafta daha devam edecek”

MAHALLELİ DEĞİL, ÖNLEM ALMAYANLAR TEDİRGİN EDİYOR

Su, sözlerine söyle devam etti: “Biz zaten böyle bir olayın yaşanabileceği tedirginliği ve olaysız çözeriz iyimserliği ile bu sergiyi açtık. Tophane’nin mahalle kültürünün bu tip organizasyonlar için uygun olmadığını daha önceki örneklerde görmüştük zaten. Beklenmeyen bir şey değildi. Tedirginliğin asıl sebebi aslında bizim için şu: Biz okuldan 3 arkadaş organize ettik bu sergiyi. 21 sanatçıdan her biri de destek verdi yapabilecekleri ne varsa. Ortak bir çalışma. Ama 21 kişilik bir yalnızlık var çünkü polisi aradığımızda koşullar gereği yalnızız. Ve kapatmamızın daha uygun olacağı söyleniyor. Mahalleliden ziyade, olası bir sorunda buna engel olacak kimsenin olmadığını ve dağılmamız gerektiğini biliyor olmak bizi tedirgin ediyor aslında.”

FARKLI TARİHLER BENZER SALDIRILAR

Tophane’de daha önce de benzer saldırılar yaşanmıştı. 21 Eylül 2010’da Tophane’de bulunan beş sanat galerisi 30’a yakın saldırgan tarafından basılmıştı. Etkinliklerde içki içildiğini ve mahallelinin bundan rahatsız olduğunu iddia ederek galerileri basan saldırganlar, resim ve fotoğraf sergilerinin açılışı için gelen sanatçılara ve davetlilere sopalarla ve biber gazı ile saldırmıştı.

2014 yılında da seçim çalışması yapan AKP’liler Cihangir’de bir gence saldırırken, 29 Haziran 2015’te yapılan Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısı sonrasında da LGBTİ’lere saldırılmıştı.

Yine 2015’te Tophane’de birçok sanat galerisi “İçki içiliyor, mahalleli rahatsız” denilerek basılmıştı.

Geçtiğimiz haziran ayında da, Cihangir’de dünyaca ünlü müzik grubu Radiohead için ‘Velvet Indieground Records’ isimli mekanda düzenlenen etkinlikteki katılımcılara yönelik saldırıda çok sayıda kişi darbedilmiş, bir kişi de başına aldığı darbelerden ötürü yaralanmıştı. Saldırganlardan biri “Sizi içeride yakarız” diye etkinliğe katılanları tehdit etmişti.

evrensel

Exit mobile version