Ana SayfaTHKO’NUN KURUCULARINDAN GÜLAY ÜNÜVAR HAYATINI KAYBETTİ

THKO’NUN KURUCULARINDAN GÜLAY ÜNÜVAR HAYATINI KAYBETTİ

68 kuşağının önemli isimlerinden olan THKO kurucularından Gülay Ünüvar Özdeş hayatını kaybetti.

Yaklaşık 1 aydır Pankreas kanseri teşhisi ile Marmara Üniversitesi Pendik Hastanesi’nde tedavi gören, Ünüvar bugün hayatını kaybetti.

Ünüvar 21 Ekim 2015 Çarşamba günü saat 14.00’te Karacaahmet Cemevi’nde yapılacak törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

GÜLAY ÜNÜVAR KİMDİR?

ODTÜ’ye (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) girişinden itibaren kendisini öğrenci hareketlerinin içinde bulan Gülay Ünüvar Hem SFK (ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü) üyesi hem de TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi olur. TİP’de uzun süre kalamaz ama SFK üyeliği yaşamının uzun ve yoğun bir dönemini kapsar.
ODTÜ’de SFK’ya gelir sağlamak amacıyla çalışmalara katılmış, günlerce ODTÜ Yurtları içinde sürdürülen köfte satışlarını hem organize etmiş hem de bizzat köfteleri kendi eliyle hazırlayıp satıcılara teslim eden en başta gelen isim olur.

Yine SFK üyesi Müfit Özdeş ile bir evlilik yapar. Görüş ayrılığı nedeniyle bu evlilik yürümez  ve daha sonra ayrılmak zorunda kalır.

SFK üyesi iken THKO’nun (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) kuruluş çalışmalarına katılır. THKO’nun kuruluş kadrolarını oluşturan Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga ile birlikte çalışır ve böylece THKO’nun ilk kurucuları arasında yer alır.

Silahlı eğitim almak üzere Filistin’e giden ilk ekip içinde yer almak ister ama Hüseyin İnan onu İrtibat sağlaması ve Türkiye’deki çalışmaları koordine etmesi için Ankara’da bırakır.

Filistin dönüşü Diyarbakır’da yakalanıp cezaevine giren arkadaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışır ve bu arada da ilk ‘Dağcılar’ (Daha Sonra THKO olacaktır) örgütlenmesinin cezaevi dışındaki çalışmalarını Yusuf Aslan ile birlikte sürdürür.

Diyarbakır tahliyelerinden sonra ODTÜ 2.Yurdu 201-202 numaralı odalarında sürdürülen THKO örgütlenme çalışmalarının içinde yer alır. Gerillaların kırsal alanda kullanacakları uyku tulumlarını ve kışlık pantolon, yelek gibi giysilerini birkaç kadın yoldaşı ile birlikte diker, hazırlar ve Nurhak’daki gerillalara gönderilmesini sağlar.

Nurhak ekibinin Nurhak’ta toplanmasından sonra İstanbul’a geçer. Cihan Alptekin önderliğindeki THKO İstanbul ekibine katılır. İstanbul’da bir süre çalıştıktan sonra Ankara’ya döner. İstanbul ekibinin yakalanması sonrası Ankara’da yeniden örgütlenme çalışmalarına girişir.

Cihan Alptekin ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden firar etmeleri ve Ankara’ya gelmelerinden sonra yakalanıncaya kadar Ankara’da onları yardım eder, saklanmalarını ve barınmalarını sağlar. Bu dönemde yaptığı bazı istihbari çalışmalarının raporlarını Cihan Alptekin’e teslim eder. Cihan’ın bu belgeleri Kızıldere’de kuşatıldıkları zaman yakarak imha ettiği sanılıyor.

Gülay, Ankara Sıkıyönetim 1 No.lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 2.THKO Davasında yargılanarak, o zamanki Türk Ceza Kanunu’nun Anayasa’yı Ortadan Kaldırma maddesi olarak bilinen 146/3. Maddesinden 15 yıl ağır hapis cezası alıyor.

1402 Sayılı Af Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nin eşitlik ilkesi yorumuyla verdiği karar sonucu 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye oluyor.

Arkadaşlarının oluşturduğu Halkın Kurtuluşu örgütlenmesi içinde yer almayarak Türkiye Devriminin Yolu (TDY) örgütlenmesi içinde yer alıyor. TDY ismini, Mamak Askeri Cezaevi’nde yazılan ve Hüseyin İnan imzasını taşıyan Türkiye Devrimi’nin Yolu broşüründen almaktadır.

12 Eylül 1980 Darbesi’nin ardından, 1981 yılında yurt dışına giden Gülay, İsveç’te siyasi mülteci olarak yaşamını sürdürmüş ve 2014 yılında Ülkesine kesin dönüş yapmıştır.

Yurt dışında kaldığı süreçte aktif mücadele içinde yer almış, mülteciliğe ve yozlaşmaya karşı çalışmalar yürütmüştür.

Ülkeye döndükten sonra, hastalığı izin verdiği ölçüde sınıf mücadelesini sürdürmüş, çeşitli sosyal forumlarda çalışmalarına devam etmiştir.

evrensel

- Advertisment -

Recent Comments

Verified by MonsterInsights