Site icon Rojnameya Newroz

SOÇİ’DE KRİZ!

Rusya’nın girişimiyle Suriye’deki iç savaşın çözümü için toplanan Soçi konferansı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle geç başladı.

Reuters haber ajansı, resmi adı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi olan ve Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen toplantının, hükümete muhalif bazı grupların temsilcilerinin buraya kadar gelmelerine karşın toplantıya katılmak istemediklerini bildirdi.

Habere göre, kongrenin organizasyonunda Suriye devletinin bayrağı ve ambleminin kullanılmasına “içerlediklerini” belirten bazı muhalif delegeler, bu durumu protesto etmek için havaalanını terk etmek istemedi.

Suriye’nin kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli yatay şeritten oluşan bayrağının ortasında iki yeşil yıldız yer alıyor. Silahlı bazı muhalif gruplar ise aynı bayrağın üç yıldızlı versiyonunu kullanıyor.

Reuters, Soçi havaalanını terk etmek istemeyen heyetin Türkiye’den geldiklerini belirtti.

Kazakistan’daki görüşmelere katılan isimlerden biri de olan Ahmed El Burri, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye geri döneceğiz. Ne olursa olsun, Soçi’ye adım atmayacağız. Ruslara Suriye hükümetini temsil eden tüm bayrak ve amblemlerin sökülmesini şart koştuğumuzu bildirdik” dedi.

Reuters: Muhalefeti Türkiye temsil edecek

Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen gazeteci Muhammed Adnan, havaalanında yaklaşık 70 kadar kişinin olduğunu ve kendilerini Ankara’ya götürecek uçağı beklediklerini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Artem Kozhin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Türkiye’den gelen silahlı bir muhalif grubun katılım için bazı ek şartlar ortaya sunmasından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Kozhin, sorunun çözümü için Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun iki kez telefonda görüştüğünü de aktardı.

AFP’ye konuşan silahlı muhalif örgütten bir temsilci, Rusya’nın itiraz edilen sembol ve bayrakları değiştirme ya da kaldırmayı kabul ettiğini söyledi.

Ancak AFP muhabiri, havaalanından kongrenin düzenleneceği salona doğru giden yoldaki flamaların halen yerinde durduğunu bildirdi.

Ancak Reuters daha sonra geçtiği haberde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın, Suriyeli örgütlerin toplantıya katılmayacağını ve muhalefeti Türk heyetinin temsil edeceğini açıkladığını söyledi.

Lavrov’a protesto

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, konferansın açılışında bir konuşma yaptı. Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yolladığı mesajı okudu.

Bu sırada bazı katılımcılar ayağa kalkarak, Lavrov’un sözünü kesti ve Rusya’nın hava bombardımanında sivilleri öldürdüğünü öne sürdü.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Rusya’nın girişimi ve Türkiye ile İran’ın da desteğiyle toplanmasına karar verilmişti. Üç ülkenin birlikte hazırladığı davetliler listesinde Suriye hükümetinin yanı sıra silahlı ve siyasi muhalif grupların temsilcileri de yer alıyor.

Ancak, aralarında Cenevre görüşmelerinde muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) gibi gruplar Soçi’ye katılmıyor.

Yüksek Müzakere Komitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile en önemli müttefiki Rusya’yı askeri çözüm aramakla ve ciddi bir müzakere sürecine girmeye niyetli olmamakla suçluyor.

PYD gibi Suriye’nin kuzeyindeki Kürt gruplar da Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’na tepki olarak Soçi’yi boykot ettiklerini açıkladı.

Bu durum, Konferans’ın ilk toplantısının kadük kalabileceği ve önemli bir sonuç doğurmasının zor olduğu yorumlarını beraberinde getiriyor.

 

BBC Türkçe

Exit mobile version