Site icon Rojnameya Newroz

Sadr taraftarlarının meclisteki eylemi sürüyor

Sadr taraftarları

Sadr yanlıları Yeşil Bölge'de bulunan Irak Meclisi'ne 30 Temmuz'da düzenledikleri ikinci baskının ardından başlattıkları oturma eylemine devam ediyor.

Irak’ta Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr yanlıları, Ekim 2021’deki seçimlerden bu yana hükümetin kurulamadığı ülkede, Yeşil Bölge’de bulunan Irak Meclisi’ne 30 Temmuz’da düzenledikleri ikinci baskının ardından başlattıkları oturma eylemine devam ediyor.

Daha önce de 27 Temmuz’da Yeşil Bölge’yi basarak Meclis binasına giren protestocular, geçici hükümetin görevde olduğu ülkede “Koordinasyon Çerçevesi”nin başbakanlık için önerdiği eski bakan ve eski eyalet valisi Muhammed Şii el-Sudani’nin adaylığına karşı çıkıyor.

Mukteda es-Sadr’dan açıklama

Mecliste devam eden protestolara ilişkin açıklama yapan Mukteda es-Sadr, Rûdaw’ın aktardığına göre, protestoları “ilk aşamada Yeşil Bölge’yi özgürleştiren, kendiliğinden, barışçıl bir devrim” olarak nitelendirerek güvenlik güçlerine ve halka “devrime” destek verme çağrısı yaptı.

Mukteda es-Sadr, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, protestoların, “adaletsizlik, terör ve yolsuzluk ateşi altında kalan tüm Iraklılar için altın bir fırsat” olduğunu, “bazılarının iddia ettiği gibi protestocuların sadece kendisini destekleyenlerden oluşmadığını” söyledi.

“Boyun eğmeyi reddeden ve reformu savunan tüm halk kesimlerini, bayrağım veya liderim altında değil, Irak bayrağı ve halkın kararı altında toplanmaya davet ediyorum” diyen Mukteda es-Sadr, “2016’da kaçırılan altın fırsatın bu defa kaçırılmaması gerektiğini” söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) ise konuyla ilgili haberinde, “Şii lider Sadr’ın anayasanın değiştirilmesi ve parlamenter rejimden vazgeçilmesi çağrısı yaptığını” fakat “istediği rejim şeklinin başkanlık ya da yarı başkanlık mı olduğunu belirtmediğini” yazdı. Haberde ayrıca “Sadr’ın açıklaması sonrası yüzlerce destekçisinin Yeşil Bölge’ye akın etmeye başladığı” bilgisi paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Irak’ta Ekim 2021’de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.

Sadr’a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz’da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurdu.

Mukteda es-Sadr’ın destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Sudani’yi protesto etmek için 27 Temmuz 2022’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girdi. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı.

Protestocular, 30 Temmuz’da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis’e girdi.

31 Temmuz itibariyle protestolarda 250 kişi yaralanırken 1 Ağustos itibariyle protestocuların Meclis’teki eylemi devam ediyor. (SD)

BİANET

Exit mobile version