Site icon Rojnameya Newroz

REUTERS: GÜNDEMDE ‘YALAN’ HABER VAR!

Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü’nün 24 ülkeden 143 şirket yöneticisi, yayın yönetmeni ve dijital departman şefinin katkısıyla hazırladığı öngörü raporunda ağırlıklı olarak yalan haberler üzerinde duruluyor.

 Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü’nün 24 ülkeden 143 şirket yöneticisi, yayın yönetmeni ve dijital departman şefinin katkısıyla hazırladığı öngörü raporunda ağırlıklı olarak yalan haberler üzerinde duruluyor. Dijital habercilik üzerine çalışan Amerika ve Avrupa merkezli diğer enstitüler, kuruluşlar ve şirketlerin hazırladığı öngörü raporları da bu konular üzerinde duruyor.

Rapor için hazırlanan ‘dijital liderler’ anketine katılan 24 ülkeden 143 ismin %70’i yalan haberlerin güvenilir medya organizasyonlarının pozisyonunu güçlendireceği görüşünde.

Yayıncılar ile platformlar arasındaki ilişki

Raporda, yayıncılar ile platformlar arasındaki ilişkinin ne yöne evrileceği, dijital haber medyasında 2017’nin en önemli sorularından biri olarak gösteriliyor. Katılımcıların %46’sı platformların dijital habercilikteki rolü ve etkisinden geçen seneye göre daha fazla endişe duyuyor. Haber organizasyonlarının büyük çoğunluğu, 2017’de de kendi kaynakları ile üçüncü parti platformlar arasında denge kurmayı hedefleyen dağıtım stratejilerine odaklanacak.

 

Sosyal ağlar arasında haber organizasyonlarının en çok yatırım yapacağı platform, Facebook olacak. Diğer platformlara yönelik yatırımların ise Facebook’a kıyasla çok daha az oranlarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Rapora göre yayıncılar ile platformlar arasındaki ilişki, 2017’de yeniden tanımlanacak:

Yayıncılar, platformlara olan bağımlılıklarını azaltmak amacıyla kendi rekabetçi ürünlerini geliştirmeye çalışacak. Kullanıcıların dikkatini çekebilmek için kaliteli içeriğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulacak. Platformlar, içerik üreticilerine daha adil iş modelleri sunacak. Büyük medya şirketleri ve teknoloji firmaları arasındaki yatırım, satın alma, birleşme faaliyetleri artarak devam edecek.

Anlık mesajlaşma uygulamaları

Rapora göre yayıncılar, 2017’de geçen yıla oranla, anlık mesajlaşma uygulamaları için daha fazla ürün geliştirecek. Katılımcıların %56’sı, Facebook Messenger’ın üçüncü parti platformlara yönelik girişimlerinde önemli bir yeri olacağına inanıyor. WhatsApp için bu oran %53, Snapchat içinse %49. Kik, Viber, Telegram, Line ve WeChat gibi uygulamalar da bu yıl daha fazla yayıncının radarında olacak.

Dört büyük anlık mesajlaşma uygulamasının toplam aktif kullanıcı sayısı, en popüler dört sosyal medya platformunun kullanıcı sayısını geçmiş durumda. Her geçen gün daha fazla kullanıcı, geniş ağlara sahip oldukları sosyal medya platformlarında değil, üzerlerinde daha çok kontrole sahip oldukları anlık mesajlaşma uygulamalarında içerik paylaşmayı tercih ediyor. CNN, Wall Street Journal ve Guardian’ın bu uygulamalar için geliştirdiği ve kullanıcılara kişiselleştirilmiş haber içerikleri sunan botları, popülaritesini her geçen gün artırıyor. Anlık mesajlaşma uygulamaları için geliştirilen haber botlarının sayısında 2017’de kayda değer oranda artış bekleniyor.

Ses ve podcastler

Ses odaklı platform ve teknolojilerin de 2017’de önemini artırması bekleniyor. Apple, Microsoft, Samsung, Google ve Amazon gibi teknoloji devlerinin ‘sesli kişisel asistanlar’ üzerinden giriştikleri rekabet kızışıyor. Katılımcıların %28’i; Siri, Cortana, Viv, Google Assistant gibi teknolojiler aracılığıyla kullanıcılara haber sunmanın yaratıcı yollarını aramaya başladıklarını ifade ediyor. Ev ve araçlarda ses odaklı teknolojilerin kullanımının yaygınlaşıyor olması, Amerika’da ayda 50 milyondan fazla kişi tarafından takip edilen podcastler için önemli avantajları beraberinde getiriyor. Facebook’un BBC ve Harper Collins başta olmak üzere sınırlı sayıda partneriyle denemeye başladığı canlı ses yayınları da, podcastlerin popülaritesini artıracak bir diğer gelişme olarak değerlendiriliyor. (A.B)

IMPNews

Exit mobile version