Site icon Rojnameya Newroz

Gülistan Doku soruşturmasında neden ilerleme yok?

Gülistan Doku

Gülistan Doku 3 yıldır kayıp: Neden soruşturmada ilerleme yok?

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku üç yıldır kayıp.

Geçen üç yılda “Gülistan Doku nerede?” sorusu cevapsız kalırken akıbetine dair yürütülen soruşturmada bir ilerleme kaydedilmedi.

Doku’nun şüpheli kaybettirilmesinin sonrasında hazırlanan özel ve bağımsız bilirkişi raporlarında soruşturmanın başından itibaren emniyet güçlerince “intihar ettiği” algısının bilinçli şekilde oluşturulduğu, soruşturmaya ilişkin hazırlanan ilk tutanağın ise baş şüpheli Zaynal Abarakov’un polis babası Engin Yücer’in de içerisinde olduğu Asayiş Şube tarafından hazırlandığı ortaya çıktı.

Yine bilirkişi raporlarında Baş Şüpheli Zaynal Abarokov’un ve ailesinin soruşturma kapsamında verdiği ifadelerinde gerçekten uzak olduğu iddia ediliyor.

Gülistan Doku’nun avukatına göre, Gülistan’ın 4 Ocak tarihinde yani kaybettirilmeden bir önceki gece Zaynal Abarakov tarafından tehditle alıkonulduğu, hazırlanan ilk tutanağın herhangi bir bilimsel veriye dayanmadığı iddia ediliyor.

Dersim gibi özel güvenlik bölgesi olan bir kentte her köşesi 24 saat kameralarla gözetlenen bir kentte bir kadının kaybolamayacağı ancak bilinçli ve organize bir şekilde ortadan kaldırılabileceğine dair ciddi bir kanı oluşturdu.

Aile tehdit ediliyor

Yine Gülistan Doku’nun arama çalışmaları sırasında dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel adına Gülistan’ın ailesiyle görüşme gerçekleştiren Tunceli İŞKUR Müdürü Ö.A ve valilik çalışanı F.G tarafından basınla görüşmemesi ve demeç verilmemesi yönünde baskı yapıldığı ve ailenin tehdit edildiği iddia ediliyor.

Ayrıca kentte Gülistan Doku’nun akıbetini soran ve bunun için eylem örgütleyen kişilere açılan soruşturmalar da olayın kapatılmak ve gündemden düşürülmek istendiğine yönelik iddiaları güçlendiriyor.

Önlü: Gülistan Doku neden bulunamıyor?

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yazılı soru önergesi hazırladı ve 3 yıldır şüpheli şekilde kaybettirilen Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Önlü’nün soruları şöyle:

*Aradan geçen 3 yıla rağmen Gülistan Doku neden bulunamıyor?

*Gülistan Doku kim ve kimler tarafından kaybettirildi

*Gülistan Doku’ya ilişkin yürütülen soruşturma şu anda ne aşamadadır? Soruşturmaya ilişkin yeni bir bilgi, bulgu, delil ve veriye ulaşıldı mı?

*Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde kaybettirilmesinden bir gün öncesinde Zaynal Abarakov tarafından alıkonulduğu ortaya çıkmışken Zaynal Abarakov ve ailesi kimler tarafından korunuyor?

*Zaynal Abarakov ve ailesinin olay gününe dair verdiği ifadelerin birbiriyle çelişmesinin üzerine neden gidilmiyor?

*Gülistan Doku’nun “intihar” ettiğine yönelik algı oluşturan ilk tutanağın Zaynal Abarakov’un babasının da içerisinde yer aldığı asayiş şube tarafından hazırlandığı doğru mu?

*Gülistan Doku’nun intihar ettiği algısı üzerinden yürütülen arama çalışmalarına gösterilen özen neden cinayet şüphesi üzerinden devam ettirilmiyor?

*Gülistan Doku’nun akıbetini soran kişilere neden soruşturma açılıyor?

*Gülistan’ın akıbetini soran kadın öğrencilerin burslarının kesildiği ve yurtlardan çıkarıldıkları iddiaları doğru mu?

*Dersim’de olayla ilgisi olan ve bilgi sahibi olan birçok kamu çalışanının tayin olup Dersim’den ayrıldığı iddiaları doğru mu?

*Tunceli İŞKUR Müdürü Ö. A. ve valilik çalışanı F.G. tarafından Gülistan’ın ailesinin basına konuşmaması ve twitler atmaması yönünde “baskı ve tehdit” edildiği iddiaları doğru mu? Bu kişiler hakkında bir soruşturma başlatıldı mı?

Ne olmuştu?
Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmedi. Doku’ya ulaşamayan yurt arkadaşları endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verdi. Aile kente gelerek 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku’nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku’nun saat 11.29’da, Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan MOBESE kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku’nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü’nde indiği tahmin edildi. Kadınlar ve Doku’nun ailesi Gülistan’ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi. 17 Haziran’da Zeynal A’un şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verildi. 29 Ağustos’ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Gülistan Doku’nun 5 Ocak’tan bu yana kayıp olmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Zeynel A.’nın tutuklanması için talepte bulundu. Zeynel A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi. 4 Ağustos’ta ise Doku’nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir” ifadelerine yer verildi. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı. Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos’ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos’ta son verildi.

(EMK) BİANET

Exit mobile version