Site icon Rojnameya Newroz

KADINLAR KADIKÖY’DE BARIŞI HAYKIRDI..

BİKG, KÖM, KJA ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla savaşa karşı Kadıköy’de bir araya gelerek, barışı haykırdı.
Aralarında Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), Kadın Özgürlük Meclisi (KÖM), Kongereya Jinên Azad (KJA) ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun da bulunduğu 54 kadın örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla savaşa karşı Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek, Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Ancak polis, kadınların yürüyüşüne OHAL’i gerekçe göstererek engelledi. Polis ile yapılan görüşmeler sonuç vermeyince kadınlar, Kadıköy Süreyya Operası önünde oturma eylemi gerçekleştirerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı.
“Silahlar sussun, barış konuşsun, barış, çözüm” yazılı pankartını açan kadınlar, “Barış”, “Müzakere”, “Çözüm”, “Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan yalnız değildir” yazılı mor dövizleri taşıdı. Kadınlar, “Barış için ısrar ısrar ediyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” ve “Jin şer naxwazin aşitiye dixwazin” sloganlarını atarak zılgıtlarını ve ıslıklarını barış için yükseltiler.
‘Çözüm süreci devam etseydi bin 552 kişi hayatta olacaktı’
Basın açıklamasını okuyan BİKG üyesi Sezen Yılmaz, geçtiğimiz 1 Eylül’den bu yana çok şeyin değiştiğini söyleyerek, “Kimin niye öldüğünü, niye gözaltına alındığını, niye işinden olmak zorunda kaldığını sorgulayamaz olduk” dedi. İHD Diyarbakır Şubesi’nin verilerine göre; son bir yılda savaş nedeniyle bin 552 kişinin öldüğünü hatırlatan Yılmaz, “Eğer çözüm süreci devam etseydi bin 552 kişi hayatta olacaktı. Savaşın, tankların, silahların sesi yükseldikçe umudun sesi küçültülmeye çalışılıyor” dedi.
‘Kalıcı barışa ihtiyaç var’
“Kimsenin kalmadığını, hakikatlerin silinip gittiğini, adaletin imkansız olduğu, kendimizden başka kimseyi düşünmememiz gerektiğini, yaşamı savunmanın, barış demenin suç olduğunu kabul etmiyoruz” diyen Yılmaz, savaşın yükseldiği bu zamanda kalıcı barışı umut etmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Barış ve hakikat haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Sınırların içi dışı fark etmeden savaşa hayır demek için. Mücadelemiz, bombaların darmaduman ettiği hayatlarımızdan yaşanabilecek bir hayat çıkarmak için İnsanların istedikleri gibi yaşamak için evlerinden, mahallelerinden, canlarından olmaması için. OHAL içinde yitip giden gündelik yaşamınızı tekrar kurmak için buradayız” dedi.
Eylem atılan sloganlar ile son buldu.

(ekip/za/rp)

Exit mobile version