Site icon Rojnameya Newroz

Irak’ta cumhurbaşkanlığı krizi

Irak’taki siyasi güçler, Irak Meclisi’nde Cumartesi günü yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere toplanması beklenen Genel Kurul oturumunun gerçekleşememesinin ardınan Ulusal Meclis 6 Nisan’da yapılması planlanan oturuma hazırlanıyor.

Taraflar, sonuca ulaşabilmek için bağımsız milletvekillerini kendi saflarına çekmeye çalışıyor. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, siyasi çıkmazın devam etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederken, Başbakan Mustafa el-Kazımi siyasi güçlere ‘zorluklarla mücadele için anlaşmazlıklara son verilmesi’ çağrısında bulundu.

Irak’taki ‘Vatanı Kurtarma İttifakı’ adlı Hamis el-Hancer ve Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi liderliğindeki (Sünni) Egemenlik İttifakı, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) ve Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr liderliğindeki Üçlü Koalisyon, Cumartesi günkü oturumda 202 milletvekilinide kalınca başarılı olamadı. Irak’ta cumhurbaşkanı seçimi için yapılacak oturumun açılması için 329 milletvekilinin üçte ikisinin oturumda hazır bulunması gerekiyor.

Bafel Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Müsenna es-Samarrai liderliğindeki (Sünni) Azim Koalisyonu ile birlikte Şii Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonu, üçte iki çoğunluğun oluşmasını engelleyerek oylamayı sonuçsuz bırakmayı başardı.

40 bağımsızı yanına çeken kazanacak

İki koalisyon da sayıları 40’ı bulan bağımsız milletvekillerini kendi saflarına çekmek için kıyasıya mücadele ediyor. Her iki taraf da Cumartesi oturumunu galibi olarak kendisini görüyor. Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, ‘Şii Evi’ndeki muhalifleriyle  (Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonu’nda yer alan partiler), diyalog girmeyeceğini,  Üçlü Koalisyon’un üçte ikilik çoğunluğa ulaşabildiğini ve Çarşamba günü oturumunda yeter sayıya ulaşmak üzere  bağımsızlarla görüşmelere başlayacağını Twitter hesabından duyurdu. 

Cumhurbaşkanlığı seçim oturumunu engellemekle başarılı olduğunu düşünen Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonu ise Sadr’a Şii Evi’ne dönmesi ve Şiilerin birleşmesi çağrısında bulundu. Sadr’ın bu çağrıya yanıt vermemesinin ardından, Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonu, Çarşamba günü yapılması planlanan oturuma katılmamaları için bağımsızlarla görüşmelere başladı.

Gözlemciler, seçeneklerin ve kalan sürenin herkes için daraldığı görüşünde. 6 Nisan Çarşamba gününe kadar üçte iki çoğunluk sağlanamazsa bu, bir başarısızlık, Meclis’in feshi, yeni seçimler için çağrı ve Mustafa el-Kazımi Başbakanlığındaki geçici hükümetin yeni meclis ve yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevine devam etmesi anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Salih: Meclis istisnai bir sorumluluk taşıyor

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Federal Mahkeme kararıyla tam yetkili cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürüyor. Cumartesi günkü başarısız oturumun ardından yaptığı yazılı açıklamada, erken seçimlerin üzerinden beş ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, ulusal uzlaşıya varılamamasının üzücü ve kaygı verici verici olduğunu söyledi.

Salih, siyasi çıkmazın sürdürlemeyeceğini ve bir halk hareketi ve geniş kapsamlı bir ulusal uzlaşının ardından yapılan seçimlerin sonucunda oluşan Irak Meclisi’nin istisnai bir sorumluluk taşıdığını vurguladı. 

Başbakan Mustafa el-Kazımi: Bölünmelere son verelim

Öte yandan Başbakan Kazımi, DEAŞ’ın esaretinden kurtulan Ezidi kadınlar yasasını (tazminat yasası) kabul edilmesinin birinci yıl dönemi vesilesiyle Bağdat’ta düzenlenen bir konferansta, krizin aşılması  için siyasal güçlerin yeniden hesap yapması gerektiğini söyledi. 

Kazımi küresel krize dikkat çekti ve ekledi: “Bu krizin yanı sıra bölgemizde karmaşık ve iç içe geçmiş krizler var. Karamsar bir tablo, evet, ama umut var ve bunu başarı için bir fırsata çevirebiliriz. […] Şu an siyasi bir kriz var. Siyasi kırılma, hükümetin kırılması demektir. Dolayısıyla bu koşullar altında vatandaşa hizmet eden etkili ve üretken bir hükümet kurma, güvenlik ve gıda güvenliğini sağlama ihtiyacı ortaya çıkar.”

Kazımi, konuşmasını “Ülkedeki siyasi güçlere seslenerek” sonlandırdı. “Halktan sorumluyuz. Ülkeden sorumluyuz. Artık bölünmelere bir son vermeli ve Irak için çalışmalıyız. Irak’ın geleceği için yeni bir döneme geçmeliyiz.” (AEK) BİANET

Exit mobile version