Site icon Rojnameya Newroz

Hatay valisi Efrin’de briket evlerin açılışını yaptı

Efrin Briket Evler

Önceki gün Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın katılımıyla Efrin’in Kwet Er Rahma köyünde, Türkiye destekli “Suriye Milli Ordusu” bünyesindeki silahlı grupların aileleri için yapılan konutların açılışı yapıldı.

Önceki gün Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın katılımıyla Efrin’in Kwet Er Rahma köyünde, Türkiye destekli “Suriye Milli Ordusu” bünyesindeki silahlı grupların aileleri için yapılan konutların açılışı yapıldı.

Rûdaw’ın haberine göre, Efrin bölgesinde bir köyde Türkiye’den sözde bir hayır kuruluşunun Katar ve Kuveytli bir yardım kuruluşu ile ortaklaşa Türkmen ve Arap ailelerin yerleştirilmesi amacıyla briket evler inşa edildi.

Rojava’da Türkiye destekli silahlı grupların hakim olduğu bölgelerde inşa edilen ibadethaneler, dernekler, okullar ve sosyal merkezlerin birçoğu Türkiye kökenli kuruluşlar ile Katar ve Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkeleri tarafından finanse ediliyor.

Suriye İçin Gerçekler ve Adalet Örgütü’nün raporuna göre; bölge dışından getirilen Araplar ve silahlı grupların Efrin’e yerleştirilme projesine Hatay Valisi Rahmi Doğan öncülük ediyor. Proje Türkiye eliyle Efrin’de oluşturulan yerel idare tarafından hayata geçiriliyor.

1000 arsa silahlı gruplara dağıtıldı

Örgütün raporuna göre Efrin’in Çiyaye Xewnan Dağı veyahut Arapça ismiyle Cebel el Ehlam Dağı eteklerindeki 400 metrekare ev ve parsellenmiş 1000 arazi silahlı gruplara verildi. Dağıtılan arsaların 600’ü SMO bünyesindeki Cephe el Şamiye ve El Hamza Taburu isimli silahlı gruplara, 400’ü ise Arap ailelere dağıtıldı.

Yasaların Uygulanması Danışmanlık ve Araştırma Kürt Hukuk Merkezi (YASA) üyesi hukukçu Arif Cabo, sahiplerinin iradesi dışında, inşa edilen evlerin ve dağıtılan arazilere dışarıdan getirilen insanların yerleştirilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Cabo, “Efrin’de Türkiye’nin inşa ettiği konutlar ve dışarıdan getirilen aileleri bölgeye yerleştirme projesi uluslararası hukukun ihlalidir” değerlendirmesinde bulundu.

Hak İhlallerini Belgeleme Komitesi Başkan Yardımcısı Ciger Hüseyin ise bu projenin Efrin’in demografisini değiştirme planın bir parçası olduğunu belirtti.

Rapora göre; proje silahlı grupların Efrin’den göç eden ailelerin veya orada yaşayan ailelerin evlerine el koydukları şikayetleri üzerine geliştirildi. Ancak Efrin’e geri dönen bazı aileler silahlı grupların el koyduğu evlerine yerleşemedi. Silahlı gruplar el koydukları evleri ya kiraya veriyor ya da kendileri içerisinde yaşamaya devam ediyor. Evlere el koyan silahlı grupların aileleri için inşa edilen konutlara rağmen Efrinli ailelerin evlerinde kalmaya devam ediyorlar.

Rojava’nın Efrin kenti 18 Mart 2018’den beri SMO çetelerinin kontrolünde. Bu çeteler sık-sık insan kaçırma, tehdit, işkence, fidye ve öldürme gibi birçok suçla gündeme geliyor.

Rudaw

Exit mobile version