Site icon Rojnameya Newroz

GEVER HALKI YARALARINI SARIYOR / KAWA ADAR

Sokağa çıkma yasağının kısmi olarak sürdüğü, onlarca insanın canını yitirdiği, binlerce evin yıkıldığı ve halkının büyük çoğunluğunun göç etmek zorunda bırakıldığı, Kuzey Kürdistan şehirlerinden Gever’de halk yaralarını sarmaya devam ediyor.

78 gün süren sokağa çıkma sürecinin ardından yıkımın yoğun yaşandığı mahallerdeki evlerine dönen halkımız, bu süreçte yaşamını yitiren insanların üzüntüsünü yaşarken, bin bir emekle yaptıkları evlerin tamamen yıkılmış ya da ağır hasarlı olduğu bir manzarayla karşılaştılar. Ramazan ayını ve bayramı çadırlarda geçiren binlerce Geverli, yıkımın yarattığı yaraları kendi imkanları ve bir çok belediye, kurum ve derneklerin dayanışması ile sarmaya çalışıyor.

Sokağa çıkma yasağı süresince evleri ağır hasar ya da zarar gören mahallelerde, iş makineleri ile evlerinin yıkımı sürecinde görüştüğümüz Geverliler, yasağın devam ettiği süreçte birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını belirterek göç ettikleri şehirlerde işsiz kaldıklarını ve uzun süre ev bulamayanların akrabalarının yanında birkaç aile birlikte yaşamaya çalıştıklarını söylediler. Yasak kısmi olarak kaldırıldıktan sonra evlerini bulamamalarının üzüntüsünü yaşadıklarını söyleyen bir Geverli, yardımların olduğunu ancak yetersiz kaldığını ifade ederek, ağır hasarlı ve zarar gören evlerin yeniden yapılması için ödeneceği söylenen paranın evlerin karşılığının az bir miktarı olduğunu söyledi. Ağır hasar görmeyen birçok ev içinde yıkım kararları çıkartıldığını bu şekilde yıkımın enkazının kaldırılmak istendiğini anlatan bir diğer mahalle sakini ise kira yardımı için başvuru yaptıklarını dile getirerek ev aradıklarını ancak yıkımlarla beraber neredeyse ev bulanamayan ilçede kiralık ev fiyatlarında artışların meydana geldiğini ve yıkılan evler için kalıcı bir çözüm bulunamazsa çadırlarda yaşamak zorunda kalan halkın kışın gelmesi ile birlikte bir çok zorlukla karşı karşıya kalacağını aktardı. Yasağın kısmi olarak sürdüğü ilçelerle dayanışma kampanyası başlatan Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Wan Şubesi de Gever ilçesi ile dayanışma kampanyası başlattığını duyurdu. 6 binden fazla evin yıkıldığı ve binlerce evin hasar gördüğü mahalleler, 90’lı yıllarda köylerin boşaltılması sonucunda ilçeye göç eden işçi ve emekçi halkın yoğunlukla yaşadığı mahalleler.

Hayatın gün geçtikçe normale dönmeye başladığı ilçede, geçtiğimiz günlerde 3 ay süreyle ilan edilen Ohal ile ilgili düşüncelerini aldığımız Geverliler, ‘ne Darbe, ne de Ohal’ istemediklerini dile getirerek, Kuzey Kürdistan şehirlerinin 2015 Temmuz ayının sonundan beri Ohal’i yaşadığını, ilan edilen Ohal’in kaldırılıp ‘çözüm süreci’ olarak adlandırılan çatışmasızlık sürecine geri dönülmesini istiyorlar.

Exit mobile version