Site icon Rojnameya Newroz

FİGEN YÜKSEKDAĞ’IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek vekilliği düşürüldü. Yüksekdağ hakkındaki karar Meclis’te okundu.

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın milletvekili olmadan önce hakkında açılan bir davadan aldığı ceza nedeniyle milletvekilliği düşürüldü. Başbakanlık tezkeresi olarak Meclis Genel Kurulu’nda okunan kararda “Yüksekdağ’ın Yargıtay’dan kesinleşmiş kararı dolayısıyla milletvekilliği düşürülmüştür” ifadesi kullanıldı.
Tezkereyi AKP’li Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı okudu. HDP’liler karara itiraz etti.

TBMM’nin internet sitesinde de, ‘Milletvekilliği sona erenler’ başlığı altında HDP’li Yüksekdağ’ın ismi yayımlandı.

Anayasa ne diyor?

Anayasa’nın 83. ve 84. maddesi ‘yasama dokunulmazlığı’ ve ‘milletvekilliğin düşmesi’ni şöyle düzenliyor:

MADDE 83- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz. 5. Milletvekilliğinin düşmesi (* )

MADDE 84- (Değişik: 23/7/1995- 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. 82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.

Exit mobile version