Site icon Rojnameya Newroz

“EVDE KAL TÜRKİYE” AMA NASIL?

Virüsten en çok sağlık emekçileri, nakliye ve toplu taşıma işçileri, inşaat işçileri, fabrika işçileri ve fast food çalışanları etkileniyor. “Evde Kal Türkiye” şeklinde kampanyalar yapılırken, binlerce işçi aynı anda havalandırmasız fabrikalarda 12 saat çalıştırılıyor. Şantiye ve maden ocakları da aynı durumda. Korona virüs salgınından etkilenen Diyarbakır’da çalışanların durumu üzerine bizzat emekçilerden görüş aldık.

Hazırlıyan: Yurtsever Sosyalist İşçi

Bültenin PDF formatı için buraya tıklayın

Diyarbakır – İngiliz Kültür Koleji – 38 Öğretmen Çalışıyor

İki hafta önce korona virüs nedeniyle kolej kapatıldı. İşveren, öğretmenleri evlerine gönderdi. İki haftadır evdeyiz. Ücretli izine çıkartıldığımızı düşünmüyorum. Konuyla ilgili bir bilgi paylaşılmadı. İki haftadır kendi olanağımla evde ne olacağını bekliyorum. 2 gün önce kurum mesaj attı. İnterneti olanlar evden ders verecek olmayanlar okula gelip okulda ders verecek. 

Çalışmadığımız iki haftalık süre içerisinde maaşımızın kesilip kesilmeyeceğini bilmiyorum. Normalde bu kurumda bir gün işe gitmesen maaşından düşülüyor. İki haftadır okulda değiliz maaşımızın düşüp düşmeyeceğini bilmiyoruz. Diğer çalışan arkadaşlarımla görüşüyoruz, birkaç güne okula gideceğiz. Çalışma koşullarımız, maaşımızla ilgili durum vs. orada netleşecektir. Diğer okullarda çalışan arkadaşlarımız da var onlardan da bilgi edindikçe paylaşacağım.

Diyarbakır- Sur-Dicle Kent Hattında Çalışan Minibüs Şoförü

Korona bizi de sandığımızdan fazlasıyla etkiledi. Normal şartlarda da koltuk sayısı yolcu kurtarmazken korona önlemi olarak 8’den fazla yolcu almamız yasaklandı ve bir gün çalış bir gün dinlen durumuna geçildi. Birçok hat kiracısı arabalarını çekmek zorunda kalırken minibüslerde çalışan emekçiler işinden men olup evine ekmek götüremez duruma geldi. Biz gençler tutunduğumuz dalların kırılmalarına seyirci kalmaya devam ediyoruz. Hepimiz geleceğimizden endişeliyiz.

Hat kiracıları toplantı düzenlediler. Toplantı sonrası hat ücretini 10.000 liradan 5.000 liraya indirebildiler hat sahipleri. Kimi işi bırakmak zorunda kaldı kimi hat sahipleriyle kendi aralarında anlaşmaya vardılar.

Diyarbakır – Asansör Sektöründen Esnaf 

Toplum olarak hepimiz bu virüsün yaratmış olduğu krizden muzdaribiz.

Evinde kal kampanyasını hayata geçiren iktidar ya da devletin bu konuda bir alternatifi olduğundan şüpheliyim.

Henüz bir destek ya da iletişim söz konusu değil; açıkçası beklemiyoruz da.

yurtseversosyalistisci@gmail.com 

Bültenin PDF formatı için buraya tıklayın

Exit mobile version