Site icon Rojnameya Newroz

ESM Amed Şubesi: Bankalar kazanırken emekçiler kaybediyor

ESM Amed Şubesi

ESM Amed Şubesi’nden promosyon açıklaması

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Amed Şubesi, banka promosyonlarına ilişkin açıklama yaptı.

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı ESM Amed Şubesi Başkanı Sefer Tuğrul okudu.

‘Promosyon sözleşmelerinde rakam 25-30 bin TL’ye kadar çıkmakta’

“Bankalar Kazanırken Emekçiler Kaybediyor, Promosyonlar Yenilensin!” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde son yıllarda artan enflasyon oranı, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle emeği ile geçim mücadelesi veren tüm kesimlerin; kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin satın alma gücünde ciddi oranda gerileme yaşanmıştır. Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde promosyon anlaşması yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler ciddi hak kaybına uğramış bulunmaktadır. Enflasyonla faiz arasında açılan makas, bankaları karlılık rekoruna doğru koştururken işçi ve emekçiler aldıkları ücretlerle ayı nasıl çıkarabilirim diye kuruş hesabı yapıyor, meyve dahi alamıyor, çocuğunu yeterli ve dengeli besleyemiyor, elektrik, su faturalarını ödeyemiyor, , intiharın eşiğinden dönüyor ya da intihar ediyor.”

‘Finans sektörünün büyüme hızı artıyor, işgücü ödemelerinin payı düşüyor’

Ülkedeki büyümeden emekçilerin yararlanmadığına vurgu yapılan açıklamada, “TÜİK, 31 Mayıs’ta 2022 birinci çeyrek büyüme rakamlarını açıklamıştır. Buna göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yüzde 7,3 büyümüştür. Fakat bu büyümeden kimin faydalandığını bugün ilkokul öğrencisi çocuklar bile çok iyi bilmektedir.  Bu büyümede iktisadi faaliyet kolları incelendiğinde, başı çeken yüzde 24,2 büyüme oranı ile finans ve sigorta faaliyetleri olurken GSYH içinde işgücü ödemelerinin payı 2020 ilk çeyreğinde 39.1 iken; 2022 ilk çeyreğinde bu oran 31.5’e gerilemiştir. Finans sektörünün büyüme hızı artarken, hasılanın içindeki işgücü ödemelerinin payı ise giderek düşmüştür. BDDK tarafından, Haziran 2022 dönemine ilişkin “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri” raporu yayımlandı. Bu rapora göre Haziranda 2021 sonuna göre bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat yüzde 28.1, sektörün en büyük aktif kalemi olan krediler yüzde 28,1, menkul değerler toplamı yüzde 28.9 artmış ve bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 27.1 olmuştur. Bankalar 2021’in ilk 6 ayında 33 milyar 792 milyon lira net kâr ederek, sektörün net kârı 2022’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400.5 yükselmiştir” denildi.

‘Ücretlerimiz üzerinden bankların elde ettiği kardaki payımızı istiyoruz’

Servet sefalet kutuplaşmasının arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Bankaların artan bu devasa karlarında işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve her türlü ücretlerinin değerlendirilmesi de etkilidir. Ücretlerimiz üzerinden bankların elde ettiği kardaki payımızı istiyoruz. Bu nedenle promosyonlar yenilensin diyoruz. Şuan önünde açıklama yaptığımız kurumdan örnek vermek gerekirse 2 yıl önce yapılan protokol ile çalışanlara, 3650 TL ödenmiştir. Bugünkü koşullarda 25-30 bin TL aralığında yapılan anlaşmalar göz önüne alındığında, sadece bu kurumda çalışan emekçilerin yaklaşık olarak aylık 600 TL civarı bir hak kaybı olduğu görülmektedir. Hükümet bir kanun değişikliği ile 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete sözleşmede olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesine karar verdi. Biz biliyoruz ki ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış olduğu bu kararın benzerinin emekçiler lehine de promosyon anlaşmaları için alınabilir. Emekçileri sadakaya muhtaç hale getiren yetkili sendika, tam 6 dönemdir (12 yıl) bu haksızlığa ortak olmaktadır. Emekçilerin mücadelesiyle elde ettiği promosyon yenilenmeleri göz önündeyken, yetkili sendika sessiz açıklamalar yaparak sorumluluğunu kapatmaya çalışıyor. Emekçilerin fiili ve meşru mücadele iradesi ile mutlaka kazanacağımızı biliyoruz” denildi.

‘Promosyonları düzeltin’

Promosyonlarda emekçiler lehine düzenleme yapılmasının gerekliliğine işaret edilen açıklamada, bankalara çağrı yapılarak, “Bankalara da çağrımızdır, biz emekçilerin maaşları üzerinden sağladığınız bu kadar kara rağmen promosyonların düzeltilmesinde zorluk çıkarılması halinde tüketimden gelen gücümüzü de kullanarak boykotlar örgütleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Promosyon uygulamasına emekçilerden öneriler

Açıklamada kurumlara promosyon anlaşmaları için şu öneriler sıralandı:

“1. Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması,

2. Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir enflasyon artışı durumunda promosyon sözleşmelerinin süresi dolmadan ve cezai şart olmaksızın güncellenmesi,

3. Promosyon sözleşmelerinin süresinin 3 yılı aşmaması,

4. Promosyon anlaşmalarında işkolundaki örgütlü yapıların tamamının sürece dahil edilmesi gerekmektedir.”  

SUR AJANS

Exit mobile version