Site icon Rojnameya Newroz

Enfal Soykırımı’nda yakınlarını kaybeden aileler, Nugre Selman Kalesi’ne gittiler

Baas rejiminin Enfal Soykırımı boyunca binlerce Kürt’ü çöldeki Nugre Selman Kalesi’nde hapsettikten sonra çocuk ve kadınlar dahil binlerce Kürt’ü diri diri toprağa gömdü.

Enfal Soykırımı’nda yakınlarını kaybeden aileler, soykırımın 34’üncü yıldönümünde yakınlarını anmak için kaleye gitti.

Irak’ın güneyinde bulunan kaleye varan Enfal kurbanlarının aileleri ve yakınları, varır varmaz gözyaşlarına boğuldu.

Önceki yıllardan farklı olarak Germiyan bölgesinden de bazı aileler geldi ve Nugre Selman’ı ziyaret etti.

Yakınlarını Enfal Soykırımında kaybeden Feziye Ali, çocuğunu kaybeden annenin acıklı hikayesini anlatırken “Bir saat önce çocuğu öldü ve kendisi de ölümün eşiğindeydi. Fakat çocuğuna hala süt veriyordu. Hiç unutamıyorum” ifadelerini kullandı.

Toprağı kazıyarak yakınlarını arayan Ramazan Rüstem ise “Biz kıymetlilerimizin kemiklerini arıyoruz. Elbiselerini bulduk. Bulduğumuz da bir kadının elbisesinden” dedi.

Enfal’de 182 bin Kürt katledildi

Kadın, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 182 bin Kürdün katledildiği Enfal soykırımının üzerinden 34 yıl geçti.

Enfal, Kürdistan Bölgesi’nde dönemin devrik Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı soykırım hareketinin adıdır. Enfal soykırımında kadın, çocuk, yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.

Operasyon ismini Kur’an’daki Enfal Suresinden alıyor. Enfal’in Arapça anlamı “savaş ganimetleri” dir.

23 Şubat 1988’de başlayıp 7 Haziran 1989’da sona eren 8 aşamalı Enfal soykırım projesinde 182 bin Kürt zorla yerinden edilerek Irak çöllerine götürüldü ve buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.

Yine 4500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.

Enfal soykırım projesi özellikle 1988 yılında doruğa ulaştı. Enfal Operasyonu kara harekatları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı dahil her türlü insanlık dışı uygulama ile hayata geçirilmişti.

Güney Kürdistan’da en az 1 milyon insanın göç etmesine neden olan Enfal operasyonları döneminde, 16 Mart 1988’de Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.

RUDAW

Exit mobile version