Kampanya çerçevesinde Baas rejimi döneminde Kürtlere karşı işlenen soykırım suçlarına katılan ve Avrupa’da yaşayan kişilerin vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve uluslararası mahkemelerde yargılanması talebiyle uluslararası kurumlara dosya sunuldu. Kampanyayı organize eden Kürt aydınları Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin de dosyanın takipçisi olmasını istiyor.
Nisan 2022’de aralarında Kürdistan Bölgesi ve Irak parlamenterlerinin de bulunduğu bir grup aydın, aktivist ve yazar, Saddam Hüseyin döneminde Kürtlere karşı işlenen soykırım suçlarına bulaşmış şüpheli ve faillerin yargılanması, iade edilmesi ve vatandaşlıklarının iptal edilmesi talebiyle başlattığı imza kampanyasını tamamladı. Kürt aktivistler hazırladıkları dosyayı İnterpol, Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu, uluslararası soykırımı önleme ve insan hakları ilgili kurumlara sundu.
“Hazırladığımız dosyayı ilgili kurumlara ilettik”
Soykırım Araştırma Sorumlusu Latif Fatih Ferec, Rûdaw’a yaptığı açıklamada imza kampanyasına ilişkin şunları dile getirdi:
“Bir grup gönüllü, Enfal, Halepçe ve Kürtlere karşı işlenen tüm soykırımların suçlularının yargılanması talebiyle imza kampanyası başlattık. Hazırladığımız dosya ve imzalar ilgili kurumlara iletildi. Bu kurumlardan bize destek olmalarını, insanlık suçu işleyenlerin yargılamalarını bekliyoruz.”
Latif Fatih Ferec, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin de dosyayı takip etmesi, uluslararası kuruluşlarda ve Avrupa ülkeleri ile yaptıkları görüşmelerde bu konuyu gündeme alınması ve kendilerini desteklemesini istedi.
Ferec, imza kampanyasına katılan yazar, araştırmacı, aktivist, Irak ve Kürdistan Bölgesi parlamenterlerinin Kürdistan halkına yönelik gerçekleşen soykırımın sorumluları ve şüphelilerinin ‘insanlık suçu’ işlediklerini ve yargılanmasını istediklerini dile getirdi.
Soykırım suçları işlemiş kişiler İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde yaşıyor
Latif Fatih Ferec, Irak Yüksek Suç Mahkemesi’nde yer alan Halepçe katliamı, Enfal ve Barzan katliamı dosyalarında 433 ismin tespitli olduğunu, bu kişilerin İsveç, Hollanda, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde hayatlarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu suçlular bu ülkelerde vatandaşlık almışlar ve özgürce yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu kişilerin adalete teslim edilmeleri, yargılanmaları bizim yasal hakkımız ve onların insanlık görevidir” ifadelerini kullandı.
84 kişi ve kurumun imzasının bulunduğu dosyada Avrupa ülkelerinin suçlu ve şüphelilerin vatandaşlıklarının iptal edilmesi, mal varlıklarına el konulması, uluslararası mahkemelere teslim edilerek yargılanmasını talep ediyor.
Enfal soykırımı
Irak Baas rejiminin “Devrim Komitesi” 29 Mart 1987 tarihli 160 sayılı kararda Kürdistan Bölgesi’ne karşı Kuran’daki Enfal Suresi’ni baz alarak soykırım kararı aldı.
Enfal soykırımı 8 aşamalı olarak 23 Şubat 1988’de başladı, Halepçe’ye yönelik kimyasal bombalama ile zirveye ulaştı, 6 Eylül 1988’de son buldu.
Uzun yıllara yayılan Enfal soykırımı süresince 182 bin Kürt, Arap çöllerinde diri diri toprağa gömülerek katledildi. Halepçe Katliamı döneminde 5 bin kişi zehirli gazlarla katledildi. Barzan bölgesinde 7’den 77’e 8 bin Kürt erkeği Baas askerlerince Irak çöllerinde katledildi.
Baas rejiminin yıkılmasının ardından Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nde açılan davalarda 423 kişinin, Enfal, Barzan, Halepçe katliamlarına iştirak ettikleri şüphesiyle haklarında dava açıldı.
Yurt dışına kaçan bu kişilerin Avrupa’nın Almanya, Belçika, İsveç, Danimarka, Hollanda ülkelerinde vatandaşlık alarak yaşamlarını sürdürdükleri ve haklarında herhangi bir işlem başlatılmadığı bildiriliyor.
RUDAW