Site icon Rojnameya Newroz

DÜNYANIN GELECEĞİ KUZEY KUTBUNDA KORUNUYOR

Ürün çeşitliliği ve belki de dünyadaki yaşamın geleceği dünyanın en çok topraklarından birinde, kutup dairesinde korunuyor.


Kuzey kutup noktasının çok yakınında donmuş toprakların arasında bir beton parçası göze çarpıyor. Bu beton, insanlığın soyunun devamı için gerekli tohumların örneklerinin saklandığı tohum bankasının yerini işaret ediyor.
Deniz seviyesinden 130 metre yukarıda bir dağın içine oyulmuş tüneller ve beş kilitli kapıdan sonra buraya ulaşılabiliyor. Bazılarına göre burası dünyanın en önemli odası. Oda patlamalara, buzulların erimesine dayanıklı ve 200 yıl boyunca ayakta kalabilecek şekilde inşa edilmiş
Tohumlar -18 derecede sabitlenmiş odada tutuluyor. Elektrikler tamamen kesilse bile yalıtım katmanları sayesinde sıcaklığın sıfır dereceye çıkması on yıllar alacak.
Burası Svalbard Küresel Tohum Kasası, bir çeşit yaşam kataloğu.
Yetkililerden Asmund Asdal dünyanın her tarafından tohumlar bulunduğuna dikkat çekiyor:
“Bu kutular Tacikistan’dan. Oradakiler Ermenistan’dan, bazıları Azerbaycan’dan. Bunlar Kolombiya’dan. Portekiz ve Kosta Rika’dan var. Bu Zambiya’dan. Ukrayna. Bunlar da Peru’daki uluslararası patates merkezinden.
Burada Kuzey ve Güney Kore’den tohumlar bulunuyor. Bunlar Güney Kore’den, diğer taraftakiler Kuzey Kore’den. Yani tüm ülkeler tohumları koruma konusunda işbirliği yapıyor. Dış dünyada iyi geçinemiyor olabilirler ama burada tüm ülkeler uyum içerisinde.”
En kötü senaryoyu baz alarak dünyanın bitkisel çeşitliliğini korumayı amaçladığı için buraya kıyamet kasası da deniyor.
Böyle bir senaryo 2015 yılında yaşanmış. Halep’teki tohum kasası iç savaş nedeniyle ulaşılamaz olunca buradaki tohumlara başvurulmuş.
Kurak bölgelerde tarımı canlandırmayı hedefleyen bir organizasyon olan ICARDA, Halep bankasındaki tohumlara olabildiğince yakın kopyalar oluşturmak için örnekler almış ve geçtiğimiz şubat ayında yedeğin yedeği olarak 15 bin kopyayı geri getirmişler
Svalbard Bankası böyle zamanlar için kuruldu. Tarımsal üretimin geleceği konusunda genetik zenginliği korumak için bir anlamda küresel sigorta oluşturmak.
euronews

Exit mobile version