Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) 5 siyasi partiye bağlı kadın derneğinin oluşturduğu “Rojhılat Kadınları Merkezi” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle biraraya geldi.
Başkent Erbil’de dün düzenlenen panelde kadınlar, yaşadıkları sorunları tartıştı.
Panelde, Kürdistan Demokrat Partisi – İran (KDP-İ) Kadın Kolları Sorumlusu Fatima Osmani, Emekçiler Partisi üyesi Feride Muhammed ve Kevser Fetah konuştu.
Doğu Kürdistan’daki Kürt partiler arasında yaşanan ayrışmaların Kürt kadınları üzerinde etkili olduğu vurgulanan konferansta, “Kadınlar, ulusal görev bilinciyle Kürt partilerinde birlikte çalışarak daha iyi işler yapmalı” çağrısında bulunuldu.
Kadınların, henüz kendi sorunlarını tam olarak tanımlayamadığı vurgulanarak, Kürt kadınlarında güçlü bir iradenin olması gerektiği üzerinde duruldu.
Fatime Osmani, feminizmin erkek karşıtı bir hareket olmadığını, meselenin temel hak ve hürriyetlerle ilgili olduğunu belirterek, Kürtlerin bu harekete destek vermesini istedi.
Kadınlar özellikle baskıcı İran rejimine karşı Kürtlerin tek ses ve birlikte mücadele etmesi çağrısında bulundu.
Panelin ardından Rûdaw’a konuşan Fatime Osmani şunları söyledi:
“Doğu Kürdistanlı parti, dernek ve kuruluşlar olarak Rojhılat Kadınları Merkezi’ni kurma kararı aldık. Tek çatı altında ortak bir ses oluşturup, başarılı stratejilerle etkin olmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda da etkinliği düzenledik. Kürt kadınlarının siyasi ve toplumsal alanda rolüne ilişkin verimli bir panel olduğuna inanıyoruz.”
Feride Muhammed ise Kürt kadın peşmerge ve gerillalarının ulusal mücadelede kahramanlıklarıyla Kürt ulusunun sesini dünyaya duyurduğunu belirterek, “Geleneksel erkek egemen toplumda engellemelere rağmen Kürt kadınları önemli bir rol üstlendi. Ancak buna rağmen kadınlar istedikleri konumda değildir” şeklinde konuştu.
Feride Muhammed, kadınların siyasi partilerde belli bir konuma geldiklerinde kadınlarla ilgili faaliyet göstermediğini söyleyerek durumu eleştirdi.
“Kadınlar erkekleştirilmeye çalışılıyor”
Kevser Fetah ise şunları söyledi:
“Kürt kurtuluş mücadelesinde yer alan kadınlarımız erkekleştirilmeye çalışılıyor. Ben de bir peşmergeyim ve peşmerge olmaktanda gurur duyuyorum. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Kadın, kadın kimliğini taşıyarak kendini ‘erkek gibi’ tanımlamasının dışında tutması gerekiyor. Örneğin 36 beden giyen bir kadına XL forma giydirilmesi de cinsiyetçi bir algıdır. Bizler Kürt ulusal hareketinde erkekleşmeden kadın bireyler olarak mücadele edebiliriz. Doğu Kürdistanlı mücadeleci kadınlarımızın sayısı az değil. Bu sayıyı arttırmamız gerekiyor.”
Kürdistan Kadınları Birliği Genel Sekreteri Dr. Viyan Süleyman ise, 4 parçadaki Kürt kadınlarının temelde ortak sorunları olduğunu belirterek, “Doğu Kürdistanlı kadınlarımızın bu girişimini önemseyip, desteğimizi sunmaya devam edeceğiz. Girişimin sadece Doğu Kürdistan ile sınırlı kalmayıp Kürdistan’ın diğer parçalarını da kapsamasını diliyoruz. Amacımız tüm Kürt kadınlarının siyasi, ekonomik ve kültürel yönden daha iyi bir konuma gelmesidir” dedi.
RUDAW