Site icon Rojnameya Newroz

DEMİRTAŞ NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLDİ

Af Örgütü adına Nobel Barış Ödülünü almış olan İsveçli Parlamenter Thomas Hammarberg, Selahattin Demirtaş’ın “savaşın sona ermesi için çalıştı” diyerek Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı, tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş, Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.

Teklifi, İsveçli Parlamenter Thomas Hammarberg yaptı.

Hukukçu Kerem Altıparmak, adaylıkla ilgili, “Bu teklifi yapan İsveçli Thomas Hammarberg sıradan bir vekil değil. Eski Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri. Ayrıca Uluslararası Af Örgütünün de eski Genel Sekreteri. Onun döneminde Af Örgütü Nobel Barış Ödülünü almıştı. Bu nedenle çok ciddi bir girişim bu” yorumunu yaptı.

Demirtaş, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınıp tutuklandı, halen Edirne F Tipi Cezaevinde bulunuyor.

“Barış mücadelesinin önemini hatırlatıyor”

Hammarberg, Demirtaş’ı aday olarak önerdiği mektubunda şunları yazdı:

“Demirtaş, üniversite eğitiminin ardından avukat olarak çalışırken İnsan Hakları Derneği’nin Diyarbakır Şubesinde yöneticilik yaptı. İHD onun döneminde faili meçhul cinayetlerle ilgili çalışmalar yürüttü.

“Siyasi kariyerine 2007’de Demokratik Toplum Partisi’nde başladı, 34 yaşında milletvekili seçildi, partinin ilk grup başkanvekillerinden oldu.”

Mektubunda Demirtaş’ın siyasi başarılarını ve ardından tutuklanmasını anlatan Hammarberg şöyle devam ediyor:

“Son 12 yıl boyunca, Demirtaş Türkiye’deki Kürtler ve Türkler arasındaki barışı, azınlık haklarını, kadın haklarını, LGBTİ haklarını ve demokrasiyi destekleme konusunda yapılan hemen hemen her girişimde hayati bir rol üstlendi. Önde gelen bir Kürt politikacı olarak hayatını bu amaçlar uğrunda mücadeleye adadı.

“Otoriterizmin, mezhep çatışmalarının, kusurlu adalet sisteminin olduğu, ifade özgürlüğünün ve temel insan haklarının olmadığı bir ülkede, Türkiye halklarının barış içinde yaşayabileceği iç içe geçmiş kültürel ve politik tarihlerinin bilgisiyle bir toplumun inşası için her zaman kararlı oldu.

“Kürt sorununun barışçıl bir çözümü için çalışmalarında yılmaz ve cesurdu. Türkiye ve Suriye’deki Kürtlere karşı savaşın sona ermesi için çalıştı.

“Parmaklıklar ardında olsa bile, barış mücadelesinin şimdiki zor zamanlardan çok daha fazla önemli olduğunu bize hatırlatıyor.  Bütün bu nedenlerden dolayı, 2019 Nobel Barış Ödülü için Selahattin Demirtaş’ı saygıyla aday olarak gösteriyorum.”

Thomas Hammarberg hakkında

47 üye ülkede insan haklarına saygının ve farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalardan sorumlu Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’ydi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreterliğini yaptı. Uluslararası yardım örgütü Save the Children’ın İsveç’teki temsilciliğinde ve Uluslararası Olof Palme Merkezi’nde, ayrıca Birleşmiş Milletler İnsan Haklan Özel Temsilcisi olarak Kamboçya’da görev yaptı.

1977’de, Uluslararası Af Örgütü adına Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

Avrupa’da İnsan Hakları” adlı bir kitabı bulunuyor.

İsveç Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği görevindeyken, Hürriyet’ten Sedat Ergin onun hakkında şu yazıyı yazmıştı:

“Thomas Hammarberg, bugün Batı dünyasında insan hakları alanındaki en saygın isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

“Yaşamı, insan haklarına adanmışlığın bir öyküsü. Uzun yıllar İsveç hükümetinin çocuk ve insan hakları alanında özel temsilcisi olarak görev yapan, ardından Birleşmiş Milletler adına insan hakları alanında pek çok önemli görevler üstlenen Hammarberg, bir dönem Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreterliği görevinde de bulunmuştur. 1977 yılında Nobel Barış Ödülü’nü Af Örgütü adına alan kişi Hammarberg’den başkası değildir.”

“Hammerberg, 2005 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi tarafından Konsey’in İnsan Hakları Komiserliği görevine seçilmişti. Bir anlamda Avrupa’nın insan hakları alanında vicdanını temsil eden Hammarberg, bu görevi çerçevesinde Türkiye’deki gelişmeleri de yakından izliyor.” (AS)

Bianet

Exit mobile version