Site icon Rojnameya Newroz

CPJ’den erişim engeline tepki

CPJ

Gazetecileri Koruma Komitesi

Örgütün Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza Said, erişim yasağını “Türkiye’nin gelecek yıl seçimlere hazırlandığı bir sırada eleştirel medyayı susturmaya yönelik son girişimi” olarak niteledi.

Merkezi New York’ta bulunan CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said, “Türk yetkililerin Voice of America ve Deutsche Welle uluslararası yayıncılarını sansürlemesi ülkenin gelecek yıl seçimlere hazırlandığı bir sırada eleştirel medyayı susturmaya yönelik son girişimidir. Türk yetkililer yayıncıların internet sitelerine erişim engelini hemen kaldırmalı ve tüm medya kuruluşlarının özgür bir şekilde faaliyet göstermelerine izin vermelidir’’ ifadelerini kullandı.

Yapılan yazılı açıklamada, RTÜK’ün Şubat ayında VOA Türkçe, DW ve Fransız Euronews’a yayıncı olarak lisansa başvurmaları aksi takdirde içeriklerine erişim yasağı geleceği uyarısında bulunduğu hatırlatıldı. CPJ’in o dönem RTÜK’ün ilk kez böyle bir talepte bulunduğuna dikkat çektiği belirtildi.

Euronews’un içeriği internet sitesinden kaldırdığı ve lisans şartına uymaktan kaçınabilmek için formatını değiştirdiği kaydedildi. Ancak lisans başvurusunda bulunmayı reddeden VOA Türkçe ve DW’nin 30 Haziran itibariyle Türkçe servislerinin internet sitelerine erişimin engellendiği ifade edildi.

CPJ’in açıklamasında Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg’un “Lisans koşulları DW’nin RTÜK’ün uygunsuz olarak yorumladığı online içeriğin silinmesini zorunlu kılacak. Bu da bağımsız yayıncılar için kabul edilemez” sözlerine yer verildi.

Yazılı açıklamada RTÜK’ünse erişim engeli getirme konusundaki hukuki yetkisini vurguladığı, VOA Türkçe ve DW’nin lisans başvurularını yapmaları halinde internet sitelerine erişimin yeniden sağlanabileceğini belirttiği kaydedildi.

Freedom House: “Engel derhal kaldırılmalı”

Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan ve ülkelerdeki özgürlük durumlarını her yıl raporlaştıran Freedom House’tan da erişim yasağına ilişkin açıklama geldi.

Freedom House Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kamuoyunun erişebildiği son bağımsız medya kuruluşlarından ikisi olan VOA Türkçe ve DW Türkçe haber sitelerine erişimi engelleme kararı, hükümetin ülkede medya düzeni üzerindeki kontrolunu endişe verici düzeyde genişletmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Erişim engeli kararı Türk hükümetinin bağımsız haber siteleri üzerindeki denetiminine kaygı verici bir örnek teşkil etmektedir” denildi.

Freedom House Türk yetkililere, “VOA Türkçe ve DW internet siteleri üzerindeki yasağı derhal kaldırma ve basın özgürlüğüyle gazetecilere yönelik saldırıları durdurma” çağrısında bulundu. Freedom House tweet dizisinin en sonunda da Voice of America’nın konuyla ilgili haberini paylaştı.

VOA

Exit mobile version